hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Acımak Kitabının Konusu Nedir, Karakterleri Kimlerdir? Acımak Kitap Özeti...

    Acımak Kitabının Konusu Nedir, Karakterleri Kimlerdir Acımak Kitap Özeti...
    expand

    Acımak kitabının konusu dramdır. Reşat Nuri Güntekin tarafından yazılan acımak adlı kitap konusu; İlkokul öğretmeninin öyküsünü anlatmaktır. 1928 yılında yayımlanan 127 sayfalık kitap Türk Edebiyatının en önemli eserlerinden biridir. Titiz, doru ve duygusal biri olan Zehra’nın düşkünlük, çirkinlik ve zaafa karşı acımasızlığını konu almaktadır. Babasının ölümünden sonra bulduğu günlüğü okuyan Zehra, öğrendikleri karşısında şaşkına döner.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Acımak Kitabının Konusu Nedir, Karakterleri Kimlerdir?

    Reşat Nuri Güntekin eseri olan Acımak, trajik bir konuyu işlemektedir. Acımak 1928 tarihinde yayınlanarak büyük yankı uyandırmıştır. Acımak, çocukluk yaşlarında gördüğü işkencelere bağlı olarak acıma duygusunu yitirmiş bir öğretmenin öyküsüdür. Karakterleri;

    - Mürşit,

    - Maarif Müdürü,

    - Zehra,

    - Necip,

    - Müveddet,

    - Tahsin Efendi ve

    - Makbule’dir.

    Acımak, acıma duygusunu kaybetmiş bir öğretmenin babasının ölümünden sonra günlüğünü okuduktan sonra gerçekleri öğrenmesiyle devam eder. Babasının yaşadıklarını üzülerek öğrenen Zehra öğretmen, acıma duygusunu da yeniden kazanır. Karakterler arasında bulunan Maarif müdürü, Zehra öğretmenin babasıyla görüşmesi gerektiğini söyler. Uzun uğraş sonucu kabul ederek trenle baba evine yola çıkar.

    Acımak Kitap Özeti

    Acımak adlı kitabı Reşat Nuri Güntekin yazdı. Roman türünde yazılan kitabın konusu, ilkokul öğretmeni birinin acımasızlığını konu almaktadır. Etkileyici ve düşündürücü bir roman olan acımak, çocukluğunda yaşadıklarının izleriyle acıma duygusunu kaybetmiştir. Kitap, babasının ölümünden sonra günlüğünü okuyarak gerçekleri görmesi, babasının da büyük acılar çektiğini öğrenmesiyle sürer.

    Düşkünlük ve zaafa tahammülü olmayan Zehra öğretmen, babasının yaşadıklarını öğrenir. Daha sonra mezarı başında ağlayarak yeniden acıma duygusunu kazanır. Acımak, adlı eserde Reşat Nuri Güntekin’ in yarattığı Zehra öğretmen, öğrencileri için hiç bir fedakarlıktan kaçınmayan, ikinci anne denilebilecek özellikte biridir. Fakat acıma duygusundan yoksundur.

    Zaafa, çirkinliklere tahammülü yoktur. Bu durumdan haberdar olan Maarif müdürü Zehra’yı Mebus Şerif Halil beyle tanıştırmak istemektedir. Tanışmanın devamında Zehra, çalışkan ve zeki çocuklarını övgüyle anlatır. Anlatırken gözleri gülerken, diğer öğrencileri andığında zanlıdan söz eder gibi olur. Tutumunun doğru olmadığı söylense dahi Zehra vazgeçmez.

    Maarif müdürü ısrarla Zehra’nın babasını görmesi gerektiğini söyler. Israra dayanamayıp trenle babasını ziyarete gider. Yolculuk sırasında çocukluğunu hatırlar ve babasının sarhoş gelerek ablasına zulmettiğini anımsar. Nefret duygusu daha da büyür ve babasının ziyaretine gider. Fakat babasından bir sandık kaldığını öğrenir.

    Sandığın içinden çıkan günlükte yeni iş hayatına girişi, çalışkanlığı ve yüksek enerjisi dikkatini çeker. Daha sonra tayin olduğu yerde rüşvet almaması ve çalışkanlığından söz edilir. Romanın devamında, Zehra günlüğün sayfalarını çevirdikçe okuru şaşkınlıklar içinde bırakır. Babası 2. Evliliğini yaptığı kadın ve annesiyle birlikte yaşamaya başlar.

    Mürşit bey, kaynana ve karısı arasında yaşadıklarına bağlı olarak karakter değiştirir. Karısı ve kaynanasının savurganlığından kötü durumlara düşer. Bu ortamdan Zehra’yı kurtarmak için yatılı okula verir. Mürşit bey, kızını kötü insanlardan ancak bu şekilde koruyabilirdi.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow