Sürekli yorgun ve sinirli mi hissediyorsunuz? Sebebi böbreküstü bezleriniz olabilir
Yorgun ama sinir küpü gibi mi dolaşıyorsunuz? Uyumakta zorlanıyor musunuz? Çabucak kızıp bağırmaya başlar mısınız? Sebebi vücudunuzdaki hormonları salgılamaktan sorumlu böbrek üstü bezleriniz olabilir. Konunun uzmanı Dr. Sara Gottfried tarafından yazılmış olan makaleden derlediğim bu yazıda, böbrek üstü bezlerinizi iyileştirmek için tüketmeniz ve tüketmemeniz gereken besinlerle ilgili bilgiler bulabilirsiniz. Hazırlayan: Özlem Çitçi
Haberin Devamı
Böbreküstü bezleri hakkında bilmeniz gerekenler
/

Böbreküstü bezleri kalem silgisi büyüklüğündedir ve böbreklerin hemen üstünde bulunur. Başta stres ve tehlike anında gerekli kortizol olmak üzere, vücudunuz için gerekli olan çok sayıda hormonu salgılamak böbreküstü bezlerinin görevidir. Hormon problemlerinin neredeyse hepsinin sebebi, böbreküstü bezlerinin fazla ya da az çalışması yüzündendir.
Böbreküstü bezi rahatsızlığı belirtileri
/

Son 6 ayda bu semptomlardan herhangi birini yaşadınız mı? • Sürekli olarak bir işten diğerine koşuyormuş gibi hissetmek• Yorgun ama sinirli hissetmek• Çabuk kızmak ve bağırmak• Uyumadan önce zorluk çekmek veya uykunuz varken gelen bir enerji yüzünden gece geç saatlere kadar oturmak• Uykunuzun sürekli bölünmesi• Dikkat dağınıklığı• Yemeklerden sonra tatlı yeme isteği• Karın bölgesinin genişlemesi• Egzama gibi deri rahatsızlıkları• Kemik kaybı• Yüksek tansiyon veya çarpıntı• Yüksek kan şekeriBu semptomlardan 3-5 tanesini yaşıyorsanız böbreküstü bezlerinizde bir sorun olabilir.
Haberin Devamı
Uzak durmanız gerekenler
/

Böbreküstü bezlerinin sağlıklı olabilmesi için stres yapıcı besinlerden uzak durmanız gerekir.
Kafein
/

Kafein kortizolü yükseldir ve hücrelerin insülin hassasiyetini azaltır. Çoğumuz kafeini yavaş sindiririz ve bu yüzden akşam rahat uyuyabilmek için günde 200mg'dan daha fazla kafein almamamız gerekmektedir. Elbette, hiç almamak en idealidir.İyi uyumak, böbreküstü bezlerinin sağlığı için zorunludur.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Şeker ve yapay tatlandırıcılar
/

Şeker yemek kan şekerini önce arttırıp, sonra hızla düşürür. Bu etki eğer böbreküstü bezlerinizde sorun varsa daha yüksek seviyelerde görülebilir. Kortizol ve kan şekeri arasındaki ilişki yüzünden, kan şekerinizin durumunu kötüleştirip aynı anda böbreküstü bezlerinize daha fazla zarar vermenize sebep olan bir döngüye girebilirsiniz.
Intoleransınız veya hassasiyetiniz olan besinler
/

Hassasiyetinizin olduğu besinleri tüketmek vücudun stres seviyesini arttırır. Kişiden kişiye değişmekle beraber mayalı gıdalar, glüten içeren unlu ürünler, kakao, sütlü ürünler gibi hassasiyet yaratan besinlerin çoğu bağımlılık da yapar. Bunları diyetinizden çıkarmak için demir bir iradeye sahip olmanız gerekebilir.Hangi besinlere hassasiyetinizin olduğunu bilmiyorsanız bir uzmanla görüşmeniz faydalı olabilir.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Yemeniz gerekenler
/

Bazı gıdalar böbrek üstü bezlerinin sağlıklı çalışmasına yardımcı olur.
Temiz, besleyici proteinler tüketin.
/

Her gün sizin için yeterli miktarda protein tüketmeye özen gösterin. Günlük protein ihtiyacınızı kilonuzdan yola çıkarak basit bir şekilde hesaplayabilirsiniz:Orta derecede aktif bir yetişkinseniz, protein ihtiyacınız: Kilonuz (kg) X 0,80 = gramÖrneğin kilonuz 70 kg ise, günde 70 X 0,80 = 56 gram proteine ihtiyaç duyarsınız.Eğer aktif şekilde spor yapıyor ve kas geliştirmeye çalışıyorsanız, yaptığınız spor türü ve hedeflerinize göre katsayıyı kilo başına 1-2 gram arası bir değere çıkartmanız gerekir. Protein ihtiyacınızı bitkisel kaynaklardan (kinoa, baklagiller, kabuklu yemişler...) veya balık, serbest dolaşan, hormon ve antibiyotik kullanılmamış tercihen organik et, tavuk, yumurta gibi kaynaklardan sağlayın.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Sağlıklı yağlar tüketin
/

Tercihen soğuk sudan gelen ve düşük cıva barındıran somon, sardalya gibi deniz balıklarına ağırlık verin. Avokado, hindistan cevizi yağı veya ekstra bitter çikolata da tüketebilirsiniz.
/

Özlem Çitçi kimdir?