Chia tohumu tüketmeye başlamanız için 10 sebep
Chia tohumu tüketimi bütün dünyada sağlıklı omega-3 yağları ve lif içeriği yüzünden giderek yaygınlaşıyor. Mexico ve Guatemala'da yetişen Chia tohumu, tarihi Aztek uygarlığında büyük önem taşıyordu. 25 yıl önce Wayne Coates adlı araştırmacı chia tohumlarını Arjantin’deki çiftçiler için alternatif bir ekin olarak araştırmaya başlayınca enerji arttırıcı, kan şekerini sabitleyici, sindirimi kolaylaştırıcı ve kolesterolü düşürücü etkilerini fark etti ve yaymaya başladı.Bugün Türkiye'de de pek çok büyük süpermarket ve aktarda bulabileceğiniz chia tohumlarını tüketmenin 10 faydası:
Haberin Devamı
Daha çok lif alın
/

28 gram chia tohumunda 11 gram lif vardır, bu da günlük ihtiyacınızın üçte birini karşılar. Chia tüketmeye başlamak, yeterince lif aldığınıza emin olmanın en iyi yollarından biridir.
Omega-3 depolayın
/

Chia tohumlarının her 28 gramında 5 gram omega-3 vardır. Omega-3 beyin sağlığı için çok önemlidir.
Haberin Devamı
Protein
/

Chia tohumları aynı zamanda harika bir protein kaynağıdır ve kolesterol içermez. 28 gramında 4.4 gram protein vardır, günlük ihtiyaç kişiye göre değişse de bu miktar neredeyse %10'u karşılar.
Daha kolay doyun
/

Hindide bulunan triptofan adlı amino asit, aynı zamanda chia tohumunda da vardır. Triptofan daha kolay doymanızı, daha rahat uyumanızı, ve daha iyi hissetmenizi sağlar.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Kalp sağlığınızı koruyun
/

Cleaveland Clinic'e göre, chia tohumları kan basıncını düzenleyip, iyi kolesterolü arttırırken LDL ve trigliseridi düşürür. Kalbiniz için iyi haber!
Performansınızı arttırın
/

Aztek ve Maya'lılar chia tohumlarını enerji ve dayanıklılıklarını arttırmak için kullanırlarmış. Yerliler arasında ‘’koşu gıdası’’ olarak da adlandırılan chia tohumları, savaşa giderken veya müsabakaya katılırken jel olarak tüketilirmiş.Yakınlarda yapılan bir araştırma bugün de aynı faydaların geçerli olduğunu gösteriyor. Koşu ve dayanıklılık sporları yapacak iki grubun birine chia tohumundan yapılan bir enerji jeli diğerine standart bir enerji içeceği verildiğinde performansları arasında fark olmadığı tespit edilmiş.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Daha güçlü dişler ve kemikler
/

28 gramlık chia tohumu günlük kalsiyum ihtiyacınızın %18’ini karşılar. Kalsiyum diş ve kemik sağlığınız için önemlidir ve osteoporozu önler.
Bolca fosfor
/

28 gramıyla günlük fosfor ihtiyacınızın %27sini karşılayan chia tohumları, vücudun protein işlemesine ve hücre tamirine yardımcı olur.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Manganezi unutmayalım
/

Manganez sıkça bilinen bir besin olmasa da, sağlığımız için önemlidir: kemiklere iyi gelir ve vücudun biyotin ve tiyamin gibi besinleri kullanmasına yardımcı olur. 28 gramlık chia tohumunda günlük manganez ihtiyacınızın %30'u vardır.
Glüten içermez
/

Chia tohumları glüten içermez. Ancak glütenli gıdalar işleyen tesislerden gelmediğine dikkat etmeniz gerekir.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Nasıl tüketebilirsiniz?
/

Artık Türkiye’de de pek çok büyük süpermarkette veya aktarlarda chia tohumu bulmak mümkün. Kullanımı çok kolay. Tohumların tadı yok, bu yüzden direk olarak yemeklerinize, salatalarınıza, smoothie’nize ekleyebilirsiniz. Chia seed içeren müthiş lezzetli bir smoothie tarifini bu linkte bulabilirsiniz: >>Chia tohumlu smoothieDikkat etmeniz gereken nokta şu: chia tohumu su toplayan bir bitki. Yani sıvı ile temas ettiğinde emiyor ve jelimsi bir kıvam alıyor. Bu yüzden tüketirken bol su içmeniz ve yemeklerinizin kıvamını arttıracağı için ilave su eklemeniz gerekir. Bu özelliğinin çok iyi bir tarafı da var. Chia tohumu ile son derece sağlıklı ve kolay olduğu kadar lezzetli bir puding yapmanız mümkün. Linki ekte. Bu tarifte şeker yok, tatlılığı meyveden geliyor. Mevsimsel her türlü mevye ya da hurma kullanabilirsiniz: >>Chia tohumlu pudingBütün bunlara ek olarak chia tohumunu vegan beslenmede yumurta yerine kullanmanız da mümkün. Bunun için önce chia tohumlarını bir kahve öğütücü, blender veya rondoda toz haline gelene kadar öğütün. 1 yemek kaşığı toz chia tohumuna 3 yemek kaşığı su ekleyip iyice karıştırın ve buzdolabında 15 dakika bekletin. Bu ölçü, 1 yumurtaya denk geliyor. Bunu fırında pişen her türlü kek, ekmek tarifinde kullanabilirsiniz. Ama maalesef omlet olmuyor :)
/
