Kurbağa ile yılın girişimcisi oldu
Antalya'da 28 yaşındaki Sinem Güçlü, yenilebilir enstantif kurbağa yetiştiriciliği projesiyle yılın girişimci kadını seçildi. Türkiye'de avlanma yöntemi dışında yetiştirme kurbağa ihracatını yapan ilk kişi olan Güçlü, "Ekim ayından itibaren ihracatımız hızlanacak" dedi.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Antalya Kadın Girişimciler Kurulu'nun, kadın girişimciliğinin geliştirilmesi ve teşvik edilmesine katkı sağlamak amacıyla düzenlediği '2014 Yılı Antalya'nın Kadın Girişimcileri Yarışması' sonuçlandı. Bu yıl üçüncüsü yapılan yarışmaya fikrini sermayesiyle birleştirerek yeni bir işletme kuran Antalya bölgesindeki kadın girişimcilerden 7 proje, sermaye yetersizliğine rağmen ekonomik bir değer yaratarak ev eksenli üretim yapanlardan 21 proje katıldı.
Kadınlar ödüllendirildi
'İşyeri Açarak Üretim ve Ticaret Yapanlar' kategorisinde Antalya'dan Sinem Güçlü 'Enstantif kurbağa yetiştiriciliği' projesiyle birinci, Manavgat'tan Havva Taşbaş 'Temizlik hizmet sektörü' projesiyle ikinci ve Antalya'dan Meltem Çoban 'Spor stüdyosu hizmet dosyası' projesiyle üçüncü seçildi. 'Evde Üretim Yapan Kadın Girişimciler ' kategorisindeyse Antalya merkezden 'Mor cepken-Al gömlek takımı' projesiyle Güler Yet birinci, 'Mor kumaş üzerine nakışlı kolye' projesiyle Berrin Başkan ikinci seçildi. Alanya'dan 'Yörük obası' projesiyle Güler Tustaş üçüncü, 'Miyuki sanatı boncuk kolye ucu' projesiyle de Nazmiye Çolak mansiyon ödülüne layık görüldü.
İtalya ve Fransa'ya ihraç
Yenilebilir enstantif (yapay) kurbağa yetiştiriciliği projesiyle yılın girişimci kadını seçilen Sinem Güçlü, Kundu'da Aksu Çayı'nın kenarında 2013'ün Haziran ayında kurduğu 15 dönümlük alanda yetiştirdiği kurbağaları İtalya ve Fransa başta olmak üzere Avrupa ülkelerine ihraç ediyor. Bir dönem İtalya'da yaşadığını ve kurbağa bacaklarının bu bölgelerde popüler bir yiyecek olduğunu fark ettiğini anlatan Güçlü, Türkiye'ye döndükten sonra bu fikri geliştirip yatırıma dönüştürdüğünü dile getirdi.
İtalya'da keşfetti
Ankara Üniversitesi DTCF İtalyan Dili ve Edebiyatı bölümü mezunu olan 2009- 2010 yıllarında eğitim için İtalya'ya giden Güçlü, kurbağa üretimi keşfini şöyle anlattı: "İtalya'da, Avrupa'da kurbağa bacağının çok sevilen bir yiyecek türü olduğunu gördüm ve dikkatimi çekti. İtalya'dan döndükten sonra Türkiye'de dış ticaret ve uluslararası pazarlama alanında çalıştım bir süre. Yatırım araştırmaları sırasında Avrupa'da kurbağa bacağının sevilen bir yiyecek olması aklıma geldi. Sonrasında kurbağa yetiştiriciliğiyle ilgili araştırmalarda bulundum. Pazarlanması noktasında da İtalya'daki diyaloglarımı kullandım."
Ekim'de ihracat hızlanacak
Türkiye'de 60- 70 yıldır avlanma yöntemiyle kurbağa ihracatı yapılırken, yetiştirme kurbağa ihracatı yapan ilk kişi olan Sinem Güçlü, Kundu bölgesini sulak ve şehre yakın olması nedeniyle tercih ettiğini söyledi. Güçlü, kurbağa yetiştirme ve ihracatıyla ilgili olarak şöyle konuştu:
"2013'ün Haziran ayında da kuruluma başladık. Ocak ayında tesislerdeki havuzlara ova kurbağası türünü getirdik. 600 civarında getirmiştim. 1 milyonu geçmiştir yavrular. Çok hızlı üreyen bir tür. Bir dişi kurbağa bir sezonda, Antalya'da yaklaşık 6 aylık sürede 10-15 bin yavrulayabilir. Deneme olarak ilk ihracat ürünlerimizi İtalya ve Fransa'ya gönderdik. Bu ülkeler aracılığıyla diğer Avrupa ülkelerine de gönderiliyor. Ekim ayından itibaren ihracatımız hızlanacak. Kendi ihracat tesisimizi de kurarak, 28 ton yani 56 milyon civarında kurbağa kapasiteli tesislerimizde ihracatımızı yıllık ciddi oranda artırmayı hedefliyoruz."
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Yangın tatbikatında Oscar'lık performans! Hastane çalışanları zor durumda kaldı
Son dakika haberi: Meteoroloji uzmanı hafta sonu için uyardı: Sağanak, sel, su baskını...
SON DAKİKA! Van'da kaybolduktan sonra cansız bedeni bulunmuştu: Rojin Kabaiş'in ölüm nedeni belli oldu
Etki ajanlığı nedir, ne demek? Etki ajanı kime denir?
Feci ölüm: Tamir ettiği asansörün altında kaldı | SON HABERLER