Erdoğan Soma'da konuştu: "Bunlar olağan şeylerdir"
Maden faciasının yaşandığı Soma'ya giden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Soma Belediyesi'nde kameraların karşısına geçti. Kazaya ilişkin son bilgileri veren, ölen işçi sayısının 238'e yükseldiğini açıklayan Erdoğan, madende ise 120 civarında işçi bulunduğu bilgisi aldığını duyurdu. Erdoğan, "Arkadaşlar yani biz bir defa bu tür ocaklarında, kömür ocaklarında bu olanları, lütfen buralarda bu olaylar hiç olmaz diye yorumlamayalım. Bunlar olağan şeylerdir. Literatürde iş kazası denilen bir olay vardır. Bunun yapısında fıtratında bunlar var. Hiç kaza olmayacak diye bir şey yok. Tabi işin boyutunun bu kadar fazla olması bizi derinden yaralamıştır" dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Soma Belediyesi'nde açıklamalarda bulundu. Soma'da tarihin en büyük kazalarından birine şahit olunduğunu ifade eden Erdoğan, "Özel sektöre ait bir maden işletmesinde çıkan yangın nedeniyle ilk belirlemelere göre 238 işçimizi hakka uğurladık. Yine ilk belirlemelere göre 80 işçimizi de yaralı olarak kurtardık. Bunların şu an itibariyle 19’u taburcu edildi. Fakat bu taburcu edilme süreci hızla devam ediyor. Ağır yaralı olarak herhangi bir yaralımız kalmadı. Şu anda arkadaşlarımızın ve iş yerinin verdiği rakamlardan hareketle, tahmini olarak 120 civarında içeride şu anda halen işçinin olduğu söyleniyor. Milletimizin başı sağ olsun. Milletçe 77 milyon çok büyük bir acı yaşıyoruz. Tahammülü son derece meşakkatli bir süreçten geçiyoruz" dedi.
Ekmek parası için alın teri döken emekçileri kaybetmenin yürek parçalayıcı hüznünü taşıdığını dile getiren Erdoğan, "Kuranı Kerim’de hakikaten insanoğlu için emeğinden başkası yoktur buyuruyor rabbimiz. Rabbim ekmeğinin peşinde rızkının peşinde hayatını yitiren bu kardeşlerimizin mekanını cennet eylesin. Geride kalan acı sadece vefat eden kardeşlerimizin değil hepimizin ortak acısıdır. Hem vefat eden kardeşlerimizin ailelerinin hem milletimizin başı sağ olsun diyorum" diye konuştu.
Medya ve siyasilere teşekkür
Tedavileri tamamlanan, tedavileri devam eden yaralılara acil şifa dileyen Başbakan Erdoğan, medya kuruluşlarına ve basın mensuplarına kaza anından bu yana son derece sorumlu bir yayın gerçekleştirdiklerini ve kamuoyunu hızlı ve doğru bilgilendirdiklerini söyleyerek teşekkür etti. Erdoğan, bu büyük acı karşısında sağ duyulu ve serin kanlı yaklaşım sergileyen siyasetçilere de şükranlarını sundu. Erdoğan, kaza anından itibaren, kendi hayatlarını riske atarak arama kurtarma çalışmalarına katılan sağlık ve güvenlik hizmeti verenleri de tebrik etti.
Erdoğan şunları söyledi:
"Kaza haberini duyar duymaz, tüm imkanlarımızı hızlı şekilde seferber ettik. Ulusal uluslararası programlarımızı iptal ettik. Enerji bakanımızı süratle buraya gelmek üzere yola çıkardık. Taner Yıldız beyin koordinatörlüğünde, sağlık bakanlığımız, Kızılay, AFAD, genelkurmay başkanlığımız, TTK, komşu illerden arama kurtarma ekipleri sağlık ekipleri bölgeye intikal ettiler. Mümkün olan en hızlı şekilde madendeki kardeşlerimize ulaşmanın gayreti içinde olduk. Büyük çaplı hadise karşısında tüm imkanları devreye aldık. Bir taraftan işletmeden ocaklardan çıkan yaralılarımız ve ebediyete intikal eden kardeşlerimizle ilgili adli tıp noktasındaki çalışmaları, Kırkağaç’ta en güzel şartlara sahip bir yerde, orada da süratle otopsileri gerçekleştirmenin gayretine girdik. Buradan İzmir’e bu kardeşlerimizi göndermek ve orada otopsi imkanını aramak çok çok zor bir olay. Adalet bakanımızı da bu konuda uyararak, müsteşarımla beraber bu konuda adımları attılar. Sadece arama kurtarma faaliyetleri değil, kimliklerin belirlenmesi, bu yanlış anlaşılmasın. Vefat eden bu kardeşlerimizin üzerlerinde kimlik yok. Vücutlarında en ufak bir yara söz konusu değil. Kim kimdir bilinmiyor, burada fotoğraflarla beraber ailelere bunlar gösterilmek suretiyle kendileri görüyor yerinde görerek teşhisi yapıp, oradan da kendi yakınını alıyor ve köyüne götürüyor. Bu konuyla ilgili olarak ihtiyaçların karşılanması dahil her türlü ayrıntının üzerinde durduk. Gereken her şeyi yapacağız."
Madden ve manen ne gerekiyorsa devlet olarak yerine getireceklerini açıklayan Erdoğan, adli süreç ile idari olarak yapılması gereken çalışmaların da başlatıldığını dile getirdi. Erdoğan, "Türkiye genelinde üç günlük milli yas ilan ettik. Diyanet ile yaptığımız görüşme ile de selalar verildi. Cuma günü hutbeler bu kardeşlerimize yönelik olarak irad edilecek. Şundan herkesin emin olmasını istiyorum. Bu kaza en küçük detaylarına kadar araştırılacak. Hiçbir ihmalin gözardı edilmesine izin vermeyeceğiz. Olay aydınlatılacak, hem kamuoyunun hem de yakınlarının tatmin olacağı adım olacak. İlk işimiz cenazelerin defnidir. Ardından bu büyük acıyı tüm boyutlarıyla konuşacak gerekeni de yapacağız. Tabi bu noktada özellikle bir kez daha başımız sağ olsun diyorum. TBMM’de iki gün süreyle bu noktada tatil edilmiş vaziyette. Yaralı kardeşlerimizin, çocuklarımızın yanında olacağız. Bizim cumartesi Malatya’da yapmayı planladığımız etkinliğimizi de yapmayacağız" şeklinde konuştu.
"Fırsatçı" uyarısı
"Soma halkının, bölge halkının yanında olacağız" diyen Erdoğan, sağlıklı bilgilendirme konusunda, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı başta olmak üzere, sadece yetkililerin açıklamalarının dikkate alınmasını istedi. Erdoğan, "Fırsatçılara, daha da dikkatli olunmasını rica ediyorum" dedi.
Tüm medyanın huzurunda bir şeyi daha söylemek istiyorum. Bu tür havaları fırsat bilip, bunları istismar etmek isteyen bazı aşırı uçlar gruplar var. Bunlara da değer verilmemesinin ülkemizin huzuru için birliği beraberliği için çok çok önemli olduğunu hatırlatmak istiyorum.
Başbakan Erdoğan daha sonra basın mensuplarının sorularını da yanıtladı. Erdoğan'a böyle bir kazaya hazırlıklı olmayan bir işletmenin faaliyetlerine nasıl devam edebildiği soruldu. Erdoğan'ın yanıtı ise, 1942-2010 arasında Türkiye'de meydana gelen maden kazaları ile 1862'de İngiltere'de, 1914'te Japonya'da meydana gelen maden kazalarının aralarında bulunduğu dünyadaki örnekleri sıralamak oldu. Erdoğan, şöyle cevap verdi:
"İngiltere’de geçmişe gidiyorum, 1862 bu madende göçük 204 kişi ölmüş. 1866 361 kişi ölmüş İngiltere. İngiltere’de 1894 patlama 290. Fransa’ya geliyorum 1906 dünya tarihinin en ölümlü ikinci kazası 1099. Daha yakın dönemlere geleyim diyorum, Japonya 1914’de 687. Çin 1942, gaz ve kömür karışmanın neden olduğu sayılıyor ölüm sayısı 1549. Değerli arkadaşlar yine Çin’de 1960 metan gazı patlaması 684. Ve Japonya’da 1963’te yine kömür tozu patlaması 458. Hindistan 375. 1975’te metan gazı alev aldı, maden çatısı çöktü ve 372. Bakın Amerika. Teknolojisiyle her şeyiyle. 1907'de 361. Bu ocakların bu noktada bu tür kazaları sürekli olan şeyler."
"Bunlar olağan şeylerdir"
Erdoğan daha sonra Soma Belediyesi'ndeki konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Arkadaşlar yani biz bir defa bu tür ocaklarında, kömür ocaklarında bu olanları, lütfen buralarda bu olaylar hiç olmaz diye yorumlamayalım. Bunlar olağan şeylerdir. Literatürde iş kazası denilen bir olay vardır. Bunun yapısında fıtratında bunlar var. hiç kaza olmayacak diye bir şey yok. Tabi işin boyutunun bu kadar fazla olması bizi derinden yaralamıştır. Bizi derinden üzmüştür. Kontrollerle de burası gerçekten gerek işçi sağlığı gerek işçi güvenliği açısından da iyi noktada kömür ocaklarından birisi olarak değerlendirmesi yapılmış ve nisan mayıs’ta da çalışmalarına devam etmiştir."
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
İstanbullular dikkat! Kar kapıya dayandı! Peki ama yağış olacak mı?
Güvenlik görevlisinin dikkatiyle fark edildi! "Önce kedi sandık ama..."
Dikkat! Üşümeye hazır olun... Meteoroloji'den İstanbul dahil 9 kentte sarı alam! Kuvvetli gelecek
Çilingirle girilen evde kan donduran görüntü! Başı parçalanmış olarak bulundu
İş insanı Rıza Kalkavan son yolculuğuna uğurlandı... Ölümüyle ilgili iddiayı arkadaşları yalanladı: Hepsi yalan, uydurma...