Zazaca Bölümüne ilgi büyük
Türkiye'de ilk kez lisans düzeyinde eğitim veren Tunceli Üniversitesi Zaza Dili ve Edebiyatı Bölümü'ne ilk yıl olmasına rağmen, Zazaca'yı öğrenmek isteyen öğrencilerden büyük ilgi gösterildi.
Lisans düzeyinde eğitim veren Tunceli Üniversitesi'ne Zaza Dili ve Edebiyatı Bölümü'ne bu yıl kayıt yaptıran 34 öğrenci, mezun olduktan sonra öğretmen olma hakkını kazanacak. Bölümde Zazaca dersi verecek hoca Türkiye'de bulunamadığı için Rektör Prof.Dr.Durmuş Boztuğ'un girişimleri ile Almanya'da lisans eğitimlerini tamamlayan, çeşitli üniversitelerde ders veren 3 hoca Tunceli'ye getirilerek, bölüm faal hale getirildi.
Tunceli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Durmuş Boztuğ'un girişimleri sonucu 2011 yılında YÖK tarafından onaylanan ve öğretim görevlisi kadrosunu bu yıl tamamlayarak öğrenci almaya başlayan Zaza Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun olacak öğrenciler rahatlıkla iş bulabilecek. Bu bölümden mezun olacak öğrenciler, Doğu ve Güneydoğu'da bir çok üniversitede zazaca bölümlerinin açılacak olması nedeniyle iş bulma konusunda sıkıntı çekmeyecekleri belirtildi.
Almanya'da Zaza dili üzerine bilimsel çalışmalar yürüten ve Tunceli Üniversitesi Zaza Dili ve Edebiyatı Bölümü'nde görevli Yard. Doç. Dr Zılfi Selcan, buraya gelmekten memnuniyet duyduğunu belirterek, "Hem vatandaşlarımızın, hem de öğrencilerimizin Zaza diline karşı büyük ilgisi var. Birinci yıl olmasına rağmen 34 öğrenci bu bölüme kayıt yaptırdı. Bir dönem konuşulması yasak olan bir dil, bugün üniversitede ders olarak okutuluyor. Bu Türkiye demokrasisi için büyük bir kazanımdır. Bu bölümün açılması, ülkemiz tarihinde önemli bir adımdır. Yasak dönemden serbest döneme geçiyoruz. Yerli dillerin artık kültürel bir zenginlik görüşü olarak ağırlık kazandı ve doğrusu da budur. Ülkemiz ve halkımız için çok hayırlı bir adımdır. Çok uzak yerlerden gelip bu bölüme kaydolup okumak istiyorlar. Biz de bunlara yardımcı olacağız. Gereken teorik ve pratik bütün imkanları sağlayıp Zaza dilinden mezun olmalarını sağlayacağız" diye konuştu.
Tunceli Üniversitesi'nde böyle bir bölümün açılmasının sürece denk düştüğünü ve yerinde bir karar olduğunu ifade eden Zaza Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı Öğretim görevlisi Şengül Şenol ise, "Türkiye önemli bir geçiş döneminden geçiyor. Demokratikleşmesini yapıyor. Ben de bu sürecin içinde olmak istedim. Bizim ilimizde bu bölümün açılması önemli ve tarihi bir adımdır. Ülkemiz çok kültürlü ve etnik yapıya sahip bir ülkedir. Yerel dillerin ciddiye alınması önemlidir. Bu demokrasiye katkıdır. Bu bölüme büyük bir ilgi var. Çok okumak isteyen insan var. Bir dönem yasak olan dilimizi şu an ders olarak okutuyoruz. Umarım bütün diller okutulur ve herkes anadilini rahatlıkla konuşur, öğrenir" şeklinde konuştu.
Zaza Dili ve Edebiyatı Bölümü'nde Zazaca eğitim alan öğrencilerin, bu dili rahat öğrenmesi için derslerde Zazaca müzikler dinletiliyor.