hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yüksek güvenlikli karakollar neden gecikti?

    Yüksek güvenlikli karakollar neden gecikti
    expand

    Doğu ve Güneydoğu'da birçok askerin şehit düştüğü karakolların, yüksek güvenlikli karakola dönüştürülmesinde yaşanan gecikmenin nedenleri ortaya çıktı. Konuyla ilgili bilgi veren Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, inşaat alanlarının mayınlı arazilerden oluşması, iklim koşulları ve işçilerin kaçırılma korkusu gibi nedenlerden ötürü inşaatların geciktiğini açıkladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İlk talimat başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından 2008 yılında verilmişti. Hakkari Şemdinli'deki Aktütün sınır karakolunda yaşanan hain saldırının ardından yüksek güvenlikli karakolların yapılması. Talimatın ardından TOKİ, Milli Savunma Bakanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığı harekete geçti.  Tam 206 karakol için protokoller yapıldı ve inşaata başlandı.  Ancak o günden bugüne sadece 60 karakol tamamlandı. 146 karakolun ise yapım çalışmaları halen devam ediyor.

    Yaşanan bu gecikmeyi CHP İstanbul Milletvekili Sabahat Akkiraz bir soru önergesi ile Başbakan Erdoğan'a sordu.  Önergeye yanıt Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'dan geldi.  Bayraktar 146 karakolun yapımının 5 nedenle geciktiğini söyledi.

    En önemli neden işçilerin kaçırılma korkusu nedeniyle çalışmak istememesi. Mayınlı araziler ve terör diğer nedenler. Bayraktar, bölgedeki bir çok karakolun yapımı sırasında karşılaşılan mayın dolu arazilerin gecikmede büyük rol oynadığının da altını çizdi.  İklim koşulları, arsa ve tapu mülkiyeti sorunları ile arazi şartlarını da gecikmenin diğer nedenleri arasında saydı Bayraktar.

    Ayrıca bölgede yakılan iş makinelerinin sayısı da  fazla. Çoğu karakolun ulaşım yolu dahi olmadığını belirten Bayraktar, makine kullanılmadan malzeme taşındığını söyledi. Bayraktar güvenlik önlemlerinin sağlanabilmesi için askeri yetkililer tarafından zaman zaman inşaat çalışmalarına ara verildiğini belirtti. 

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow