Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı yeni düzenleme istedi
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Hasan Erbil, Yargıtay'ın da bölge adliye mahkemelerinin de yoğun iş yükünün altından kalkamayacağını belirterek, tüm mahkeme kararlarının Yargıtay'a gelmesinin önüne geçilmesi için yeni düzenleme gerektiğini söyledi.
Erbil, Temyiz Sürecinde Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının Rolü Konferansının açılışında konuştu. Başsavcı söze, Adalet Bakanlığı Müsteşarı Birol Erdem'e, kayınvalidesini kaybetmesi nedeniyle başsağlığı dileyerek başladı.Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in ise soğuk algınlığı nedeniyle programa katılamadığını belirtti.
Temyiz incelemesi açısından Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının iki önemli görevi bulunduğunu anlatan Erbil, bunlardan ilkinin ceza yargılaması sonucunda verilen mahkeme kararlarına yönelik usul ve esas incelemesi yapılarak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararları da gözetilerek tebliğname hazırlanması olduğunu belirtti. Tebliğnamelerin hızlı karar vermede engel oluşturduğu ve adaletin gecikmesine neden olduğu yönündeki görüşleri değerlendiren Erbil, bu görüşe katılmadığını anlattı. Erbil, tebliğname düzenlenmemesi durumunda hak kayıplarının daha da artacağını ve hukuka aykırılıkların itiraz yoluyla düzeltilmesi olanağının azalacağını, içtihat birliğini sağlama imkanı ve denetim mekanimasının zayıflayacağını söyledi.
"Yoğun iş baskısı"
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı ve ceza dairelerinin yoğun iş baskısı altında olduklarını dile getiren Erbil, bu durumu toplumda hoşgörü ve uzlaşma kültürü eksikliğine bağladı ve tüm mahkeme kararlarının Yargıtay'a geldiğini ifade etti. Yapılan bazı düzenlemelere rağmen, bu yıl öncekinden 70 bin fazla dosyanın Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına geldiği bilgisini veren Erbil, "Bugünkü mevzuata ve uygulamalara göre ne Yargıtay'ın ne de kurulması gündemde olan bölge adliye mahkemelerinin bunun altından kalkması mümkün değildir. Bu nedenle tüm mahkeme kararlarının incelenmek üzere Yargıtay'a gelmesinin önüne geçilmesi için yeni düzenleme ve çalışmalar yapılması gerektiği düşünülmektedir" şeklinde konuştu.
Başsavcılığın temyiz aşamasındaki ikinci görevinin ise Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 308. Maddesindeki Yargıtay Ceza Dairelerinden verilen karara karşı resen veya talep üzerine itiraz kanun yoluna başvurulması olduğunu anlatan Erbil, bu bağlamda yaptıkları itirazların ceza dairelerince veya Ceza Genel Kurulunca kabul edilip edilmemesinin başsavcılık açısından sorun teşkil etmediğini aktardı.
Van depremi kararı
Açılışın ardından verilen arada gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erbil, "Anayasa Mahkemesi'nin Van depremine ilişkin verdiği bir kararda Yargıtay Başsavcılığının işleme koymama kararına karşı bir itiraz yolu bulunmaması eleştirilmişti. Sizin bu konudaki düşünceniz nedir?" şeklindeki sorusuna, "Verilen karar doğrudur, hukukidir. Ben saygı gösteriyorum. Verilen Anayasa Mahkemesi kararı doğrultusunda işlem yapacağımı söylüyorum" yanıtını verdi.
Erbil, "Ne gibi işlem öngörüyorsunuz?" şeklindeki soruya karşılık da "Bundan sonra 4483 sayılı yasa gereği biz onu İçişleri Bakanlığına göndereceğiz, ön soruşturma yaptıracağız ondan sonra gerekli kararımızı gene vereceğiz ama kararın ne olduğunu şu anda bilemem" dedi.