hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yargının "Sarp Kuray" çıkmazı!

    Yargının Sarp Kuray çıkmazı
    expand

    Yasadışı "16 Haziran Hareketi" adlı silahlı örgütün kurucusu ve yöneticisi olduğu gerekçesiyle müebbet hapis cezasına mahkum olan Sarp Kuray, 6. kez yeniden yargılanmasına başlandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sarp Kuray, İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nce Şubat 2009 yılında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

    Bu ceza Yargıtay tarafından da onaylandı.

    Ancak Kuray’ın avukatları AİHM’ne başvurdu. AİHM, Kuray’ın yargılandığı davada ‘savunma taleplerinin göz ardı edildiği ve makul sürede yargılanmadığı’ gerekçesiyle Türkiye’yi tazminata mahkum etti.

    Bu kararın ardından Kuray’ın avukatları CMK 311. maddesi (Ceza hükmünün, insan haklarını ihlali suretiyle verildiğinin ve hükmün bu aykırılığa dayandığının, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin kesinleşmiş kararıyla tespit edilmiş olması halinde yargılamanın yenilenmesi için yeniden başvurulabilir) gereğince Kuray’ın yeniden yargılanmasını talep etti.

    Mahkeme de bu talebi yerinde bularak 2012’nin Ekim ayında Sarp Kuray’ın yeniden yargılanmasına karar verdi.

    Cezaevinden getirildi

    Bu karar doğrultusunda Sarp Kuray bugün tekrar hakim karşısına çıktı. Sincan F Tipi Cezaevinde tutuklu bulunan Kuray’ı duruşmada 7 avukat temsil etti.

    Kuray’ın sanatçı eşi Nur Sürer de davayı izledi. Sürer’in zaman zaman duruşma salonunda ağladığı görüldü.

    Kuray: "Karar siyasi"

    Daha önceki yargılamalardaki savunmasını tekrar ettiğini belirten Kuray, “Aleyhime ifade verenler karakoldaki ifadelerinde benden telefonla talimat alarak bazı suçları işlediklerini söylemişlerdir. Bunlar doğru değildir. Yargılama aşamasında hakkımda önce bir defa beraat, 2 defa örgüt üyeliğinden mahkumiyet kararı verilmesine rağmen sonradan Yargıtay’ın görüş değiştirmesi üzerine 146. maddeden ceza verilmiştir. Yargıtay’ın verdiği kararın siyasi olduğunu düşünüyorum. Ben 1993 yılında davam devam ederken yurt dışından kendi isteğimle geldim. Kaçma niyetim de yoktur. İnfazımın durdurulmasını talep ediyorum." dedi.

    Kuray’ın ardından avukatları sırayla söz aldı.

    Avukatlar, davada tekrar başa dönüldüğünü, AİHM’nin müvekkillerinin adil yargılanmadığını karar verdiğine dikkat çektiler. Avukatlar infazın durdurulmasını talep etti

    Duruşma ertelendi

    Duruşma savcısı bu talebin, ‘sanığın üzerine atılı suçun vasıf ve mahiyeti, mahkemece daha önce verilen kararın niteliği ve AİHM tarafından verilen kararda belirtilen hususun yargılamanın devamı süresinde yerine getirilebilir olduğu’ gerekçesiyle reddedilmesi yönünde görüş verdi.

    Mahkeme talepleri değerlendirmek üzere ara verdi. Aranın ardından ara kararını açıklayan mahkeme, infazın durdurulması talebini reddederek duruşmayı erteledi.

    Davanın geçmişi

    Sarp Kuray hakkında, yasadışı "16 Haziran Hareketi" adlı örgütün yöneticisi olduğu ve Anayasa'yı zorla ihlale teşebbüs ettiği" gerekçesiyle idam cezası istemiyle açılan davaya bakan İstanbul 1 No'lu DGM, kendisi teslim olan ve örgüte ilişkin itiraflarda bulunan Kuray'a TCK'nın 170. maddesi uyarınca ceza vermemişti.

    Yargıtay 9. Ceza Dairesi, Sarp Kuray'ın "yasadışı örgütün lideri olmak" suçunu düzenleyen TCK'nın 168. maddesinin 1. fıkrası uyarınca cezalandırılması" gerektiğini belirterek, bu kararı "esastan" bozmuştu.

    Bunun üzerine tekrar İstanbul 1 No'lu DGM'de yargılanan Kuray, bu kez "yasadışı 16 Haziran Hareketi adlı örgütün yöneticisi olduğu" gerekçesiyle 12 yıl ağır hapis cezasına çarptırılmıştı.

    Dosyayı tekrar inceleyen Yargıtay 9 Ceza Dairesi, Kuray hakkında TCK'nın "Anayasal düzeni silah zoruyla değiştirmeye teşebbüs etmek" suçunu düzenleyen 146. maddenin 1. fıkrasınca dava açıldığını, ancak "yasadışı örgüt yöneticisi olmak" suçunu düzenleyen 168. maddesinin 1. fıkrasından hüküm kurulduğuna işaret ederek, sanığa suç vasfındaki değişiklik nedeniyle savunma hakkı için ek süre verilmediği için mahkumiyet kararını "usulden" bozmuştu.

    Üçüncü kez esastan bozdu

    Yargılamayı yapan aynı mahkeme, Kuray'ı bu kez "16 Haziran Hareketi adlı örgütün yöneticisi olduğu" gerekçesiyle 12 yıl 6 ay ağır hapis cezasına çarptırmış, ancak Yargıtay, Türk Ceza Kanunu'nun "Anayasa'yı zorla değiştirmeye teşebbüs" suçunu düzenleyen 146. maddesinin 1. fıkrasına göre hüküm kurulması gerektiğine işaret ederek kararı tekrar bozmuştu.

    Kuray hakkında yargılamayı yapan İstanbul 9. ağır Ceza Mahkemesi, sanığı eski TCK'nın 146. maddesinin 1. bendi uyarınca "Anayasal düzeni silah zoruyla değiştirmeye teşebbüs etmek" suçundan müebbet hapis cezasına çarptırmıştı.

    Davanın temyiz incelemesini yapan Yargıtay 9. Ceza Dairesi, bir duruşma tutanağındaki imza eksikliği bulunması, bozma sonrası talimat duruşmasında da sanığın adı ve soyadının yanlış olarak tutanağa geçirilip, sorgu ve savunmasının alındığını belirtmişti.Yargıtay bu gerekçelerle 4. kez ‘usulden’ ilk mahkemenin verdiği kararı bozmuştu.

    5. kez gelen dosyayı onayladı

    5. kez Kuray’ı yargılayan İstanbul 1 No’lu DGM, Mart 2008 yılında yeniden karar verdi.

    Mahkeme, Kuray’ı "Anayasa'yı zorla değiştirmeye teşebbüs" suçundan müebbet hapis cezasına çarptırılmasını karar verdi. Bu karar Yargıtay tarafından onaylandı.

    Ancak AİHM Türkiye’yi adil yargılamadığı gerekçesiyle mahkum etti.

    Avukatlar bu karar ile Kuray’ın yeniden yargılanması için mahkemeye başvurdu.

    Mahkeme bu talebi yerinde bularak Kuray’ı yeniden 6. kez yargılamaya başladı.

    Öte yandan Sarp Kuray’ın eşi Nur Sürer ile bir grup arkadaşı duruşma öncesi basın açıklaması yaptı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow