hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Valiliğin Roman raporu tepki çekti

    Valiliğin Roman raporu tepki çekti
    expand

    Bursa'da bir vatandaşın TBMM Dilekçe Komisyonu'na başvurarak Meydancık Mahallesi'nde yaşayan Romanları şikayet etmesi üzerine Bursa Valiliği tarafından gönderildiği bildirilen raporu eleştiren Bursa Roman Kültürünü Tanıtma ve Yaşatma Derneği Başkanı Efkan Özçimen bölgede yaşayan Roman vatandaşların hırsızlık ve kapkaç gibi suçlarla anılmalarının kendilerini derinden üzdüğünü söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Merkez Yıldırım İlçesi Meydancık Mahallesi'nde bir vatandaşın TBMM Dilekçe Komisyonu'na yazdığı ve Roman vatandaşları şikayet ettiği dilekçe üzerine Bursa Valiliği tarafından hazırlandığı bildirilen raporun içeriği basında yer aldı.

    Romanların büyük bölümünün, yasal gelir getirici herhangi bir sanat ve mesleklerinin olmadığı bu sebeple uyuşturucu ticareti, hırsızlık kapkaç ve gasp gibi suçları işlediğinin belirtildiği rapor, Roman dernekleri tarafından tepki topladı.

    Hazırlanan raporda belirtilen hususların kendilerini üzdüğünü belirten Bursa Roman Kültürünü Tanıtma ve Yaşatma Derneği Başkanı Efkan Özçimen, "Valilik bizim için mülki amirdir. Çünkü vatandaşlara eşittir. İllegal işler varsa da zaten bunu kolluk güçleri gidermekle mesuldür. Romanların hırsızlık, kapkaç veya uyuşturucu işleriyle anılmaları bizleri derinden üzmüştür. Romanlar burada bir yerde de tehdit altına girmiştir. Çünkü maalesef Romanlar üzerinde bazı bölgelerde yaşanan olayların ardından bir soykırım tehdidi altına girmişlerdir" diye konuştu.

    "Ön yargılamaları kırmak için bir şeyler yapılmalı"

    Romanlar'ın evlerini yıkarak kentsel dönüşüm yapan belediyelerin öncelikle sosyal dönüşüm yapması gerektiğinin altını çizen Özçimen konuşmasını şöyle sürdürdü;
    "Siz Romanlar'ı eğitmezseniz, onları meslek sahibi yapmazsanız bir de toplumdaki ön yargıları kırmak için bir şeyler yapmazsanız Romanların tek yapacağı iş bu kalıyor. Çünkü Romanlara devlet sahip çıkmadığı zaman illegal örgütler sahip çıkıyor. Romanlar bugün uyuşturucu satıyorsa bu uyuşturucuları sattıran birileri de var. Burada yalnızca Romanları suçlu olarak göstermemeli. Romanlara, suçu işletenleri göz önünde bulundurmak gerek. Devletimizin olsun, valiliğimizin olsun bunları önlemesini istiyoruz. Bizler de Romanların bazı kesimlerinin suç işleyip cezaevlerinde yatmalarından memnun değiliz. Şu anda Bursa'da da Türkiye'nin birçok yerinde de babaları cezaevinde olduğu için okullarına devam edemeyen Roman çocukları var. Valilikle yürüttüğümüz bazı çalışmalarımız var. Umarım bu konularda daha somut adımlar da atılır."

    Valilikten açıklama geldi

    Bursa Valiliği, TBMM Dilekçe Komisyonuna gönderilen bir raporda yer alan ve bölgede ikamet eden Roman ve Doğu Anadolu'dan kente göç eden vatandaşları suçlu veya potansiyel suçlu olarak gösteren ifadelerin amacını çok aştığı, bundan dolayı vatandaşları incittiği belirtilerek, bu görüşlere katılmanın mümkün olmadığı bildirildi.

    Valilikten yapılan yazılı açıklamaya göre; Yıldırım ilçesinde oturan bir vatandaş, 13 Mart 2013'te TBMM Dilekçe Komisyonu Başkanlığına başvurarak, Roman vatandaşlara yönelik bazı şikayetlerde bulundu.

    Bunun üzerine komisyon başkanlığı 21 Mart 2013'te, konunun incelenmesini ve neticeye ilişkin bilgi istedi.

    Konu, ilgili kaymakamlığa İl Emniyet Müdürlüğüne intikal ettirildi.

    Alınan cevabi yazılar, 8 Mayıs 2013 tarih ve 5670 sayılı yazı ile komisyon başkanlığına gönderildi.

    Konuya ilişkin iki ulusal gazetenin haberine işaret edilen açıklamada, şöyle denildi: "Haberlerde yer alan olumsuz iddialarla ilgili olarak, yapılan değerlendirmede Valiliğimizce TBMM Dilekçe Komisyonu Başkanlığına gönderilen yazımız ekindeki İl Emniyet Müdürlüğü raporunda konu ile ilgili değişik şahısların şikayetleri olduğu, Osmangazi İlçesi Kamberler Mahallesi'nin Büyükşehir Belediyesinin 'Kentsel Dönüşüm Projesi' kapsamında evlerinin bulunduğu bölgenin yeniden düzenlenmesi üzerine Osmangazi ilçesi Elmasbahçeler, Demirtaşpaşa ve Kayhan mahalleleri, Yıldırım ilçesi Yeşil, Selimzade, Hacıseyfettin, Ebuishak ve Meydancık mahallelerine taşındıkları özellikle Ebuisak, Selimzade ve Meydancık mahallerine taşınan Roman ve Doğu Anadolu'dan ilimize göç eden vatandaşların yasalarımızda suç olarak nitelenen olaylara katıldıkları, meydana gelen olay ve adli makamlara intikal ettirilen istatistikleri dikkate alınarak yazıldığı anlaşılmıştır.

    Komisyona gönderilen raporda yer alan, bölgede ikamet eden Roman ve Doğu Anadolu'dan ilimize göç eden vatandaşlarımızı suçlu veya potansiyel suçlu olarak gösteren ifadeler amacını çok aşmış, bundan dolayı da vatandaşlarımızı incitmiştir. Valiliğimizce bu görüşlere katılmak mümkün olmadığı gibi vatandaşlarımızı kıran ve inciten bu ifadelerden dolayı üzüntülerimizi ve müteessir olduğumuzu ifade etmek isteriz."

    Açıklamada ayrıca valilik, kaymakamlıklar, büyükşehir belediyesi ve ilçe belediyelerince, Roman, Doğu ve Güneydoğu'dan göç eden vatandaşlar için sosyal, kültürel, sportif alanda pek çok destek sağlandığı vurgulandı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow