hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Uçak kazasında şok bilirkişi raporu

    Uçak kazasında şok bilirkişi raporu
    expand

    Isparta'da 30 Kasım 2007'de 57 kişinin ölümüyle sonuçlanan uçak kazasıyla ilgili Ağır Ceza Mahkemesi'nin tayin ettiği bilirkişi heyetinin hazırladığı raporda kazanın, pilotların kendi rotaları dışında başka bir rotada alçalması nedeniyle meydana geldiği tespiti yapıldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Atlasjet'in 30 Kasım 2007 tarihinde İstanbul- Isparta seferini yapan World Focus'tan kiraladığı yolcu uçağı, Süleyman Demirel Havalimanı'na inişe geçtiği sırada Keçiborlu Türbetepe Mevkii'nde düşerken, kazada 7'si mürettebat 57 kişi öldü. Isparta'daki Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın geçen mayıs ayında görülen 11'nci duruşmasında tayin edilen bilirkişi heyeti tarafından hazırlanan rapor, tamamlandı.

    Eskişehir Anadolu Üniversitesi'nden Yrd.Doç.Dr. Hakan Karakehya, pilot öğretmenler Mehmet Özler ve Serdar Dalkılıç ile bağımsız şirket konumundaki 'Turkish Teknik'ten elektronik yüksek mühendisi Ahmet Ufuk Güneş ve uçak mühendisi Umut Berkay ile öğretim görevlisi Ertan Çınar ve hukukçu Cem Artekin tarafından imza altına alınan rapora, yarın görülecek 14'üncü duruşma öncesinde DHA ulaştı.

    Raporda uçağın ölen pilotları Serhat Özdemir ile Tahir Aksoy, asli kusurlu bulundu.

    Bilirkişi heyeti, pilotların yanlış durum muhakemesi yaparak olması gereken rotanın dışında başka bir rotada alçalış yapmaları nedeniyle kazanın meydana geldiği görüşünde birleşti.

    İşte o tespitler

    Bilirkişinin 18 sayfalık raporunda uçağın düşüşü ve sorumlularına yönelik tespitler de madde madde belirtildi. ‘Uçuş Yönüyle Yapılan Tespitler' bölümünde, pilotların planlama hatası yaparak seyrüsefer cihazlarına yanlış veri girdikleri ve bunun sonucunda uçağın 223 derece istikameti yerine 253- 257- 273 derece uçuş başı istikametinde uzaklaştığı, normalden daha fazla hız ile alçalıp dönüş çapının da normalden fazla olduğu tespit edildi.

    Aynı madde kapsamında alet uçuş kurallarına sadık kalınmadığına da dikkat çekildi.

    Bilirkişi bu tezi de 2920 Sayılı Türk Sivil Havacılık Kanunu'nun 100'üncü maddesinde belirtilen "Sorumlu kaptan pilot hava aracının can ve mal güvenliğini sağlayacak surette sevk ve idaresinden sorumludur" ibaresine dayandırdı.

    Eğitimde ciddiyet eksikliği

    Raporun 'Pilotların Eğitimleri Yönüyle Saptanan Hususlar' bölümünde ise pilotların eğitimleri bakımından ciddiyet eksikliği olduğu, eğitim fişlerinin usulüne göre doldurulmadığı, bazı fişlerde pilot imzalarının olmadığı tespit edildi.

    Raporun ‘Teknik Açıdan Saptanan Hususlar' bölümünde ise uçağın üzerindeki kokpit ses kayıt cihazında 9 gün önceki verilerin bulunduğuna dikkat çekildi. Yine uçaktaki bazı cihazların 'gayrifaal' olduğu belirtildi.

    "Uçmaması gereken uçak uçuruldu"

    Uçak kazası davasında sık gündeme gelen yere yaklaşım cihazının arızalı olduğuyla ilgili de rapora not düşen bilirkişi, bu cihazın, uçak araziye fazla yaklaştığında yapması gereken sesli uyarıyı arızalı olduğu için yapmadığını tespit etti.

    Bilirkişi tüm bu cihazların gayrifaal olmasıyla ilgili pilotların uçağı uçurmaması gerektiğini, uçmaması gereken bir uçağın uçurulduğunu ifade etti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow