hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Suriye’ye doğrudan müdaheleye destek yok

    Suriye’ye doğrudan müdaheleye destek yok
    expand

    Suriye'ye müdahaleyle ilgili bir kamuoyu araştırmasına göre Türkiye’nin herhangi bir müdahalede bulunmaması gerektiğini düşünenler %40,3’lük bir oranla çoğunluğu oluşturuyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ekonomi ve Dış Politika Araştırmalar Merkezi –EDAM’ın TNS aracılığıyla Türkiye çapında yaptırmış olduğu kamuoyu araştırmasında, “Suriye’deki gelişmelerle ilgili olarak Türkiye’nin yapması gerekenlere ilişkin farklı görüşler mevcuttur. Suriye’deki gelişmelerle ilgili olarak sizce Türkiye ne yapmalıdır?” sorusu yöneltildi.

    Anket çalışmasının sonuçlarına göre, Suriye’deki gelişmeler karşısında Türkiye’nin herhangi bir müdahalede bulunmaması gerektiğini düşünenler %40,3’lük bir oranla en yüksek paya sahip. Türkiye’nin Suriye ile ilgili olarak siyasi ve diplomatik girişimlerine devam etmesini destekleyenlerin oranı ise %15,9. Dolayısıyla doğrudan bir müdahaleye karşı olanların oranı % 56.2’lik bir çoğunluğa denk geliyor.

    Öte yandan Suriye içinde Türk askerinin korumasında, güvenlikli bölge oluşturulmalı diyenler %15,4’lük orana sahip. %11.3’lük bir kesim ise, Esad rejimine karşı doğrudan askeri müdahalede bulunulması gerektiğini düşünüyor.



    Hangi parti seçmeni ne düşünüyor?

    Siyasi parti seçmenleri bakımından dağılıma bakılacak olursa, BDP seçmenlerinin % 62.6’sı Türkiye’nin herhangi bir müdahalede bulunmaması gerektiğini düşünüyor. Bu tutum MHP, CHP ve AKP seçmenlerinin sırasıyla % 42.1; % 41.7 ve % 39.9’u tarafından destek görüyor. Siyasi ve diplomatik girişim seçeneğine destek verenler içinde en yüksek oran % 19.6 ile MHP seçmenleri arasında görülüyor. AKP seçmenleri arasında bu seçeneği
    tercih edenlerin oranı ise % 18.9. CHP seçmenleri arasında bu seçeneğe destek % 9.6’ya iniyor. Daha müdahaleci seçeneklere bakıldığında, Esad rejimine karşı doğrudan askeri müdahaleyi destekleyenler arasında en yüksek orana % 20.2 ile CHP seçmenleri arasında ulaşılıyor. Bu grubu %14,3’lük oranla MHP seçmenleri izliyor. AKP seçmenleri arasında bu oran % 8.1’e düşüyor.

    AKP ve CHP seçmenini birleştiren soru

    Suriye içinde güvenlikli bölge oluşturulması ve Suriye muhalefetinin silahlandırılması politikalarına destek açısından AKP ve CHP seçmenleri arasında benzerlik görülüyor. Güvenlikli bölge seçeneğine AKP seçmenlerinin % 14.7’si destek verirken, bu oran CHP seçmenleri arasında % 13.3’e düşüyor. Suriye muhalefetinin silahlandırılması seçeneğine ise iktidar partisi seçmenleri arasında destek % 6.7 gibi oldukça düşük bir seviyede kalırken, ana muhalefet partisi seçmenleri içinde bu oran % 5.4’e iniyor.



    Uzmanlar diplomatik girişimden yana

    Öte yandan, uzman görüşü ile kamuoyu görüşü arasında olası farklılıkları ortaya çıkarmak için aynı soru EDAM tarafından bir dış politika uzmanlar paneline yöneltildi. Uzmanlar paneline katılanlar %67,5’lik bir oranla Türkiye’nin siyasi ve diplomatik girişimlerine devam etmesi gerektiği görüşünü destekliyor. Herhangi bir müdahalede bulunulmaması seçeneği uzmanlar panelinin %21 tarafından tercih ediliyor. Dolayısıyla doğrudan bir müdahaleye karşıtlık uzmanlar panelinde % 88.5’luk çok yüksek bir orana ulaşıyor. Uzmanlar paneline katılımcıların yalnızca %6,5’i Suriye içinde güvenlikli bölge tesis edilmesi seçeneğini işaretlerken, katılımcıların yalnızca %1,5’i Esad rejimine karşı doğrudan askeri müdahalede bulunulması gerektiğini düşünüyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow