Seçimi Cnnturk.com'a değerlendirdiler
Türkiye, cumhurbaşkanı seçmek için ilk defa sandık başına gitti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Çatı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu ve HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın katıldığı seçimin sonuçları tüm yurttaşlar tarafından heyecanla beklendi. İşte bu seçim ile ilgili gazeteciler Cnnturk.com'a konuştu.
Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) Direktörü ve Zaman gazetesi yazarı Prof. Dr. Seyfettin Gürsel: "Ekonomide Yeni Türkiye yok, aksine 90'lara dönüş ihtimali var, çünkü Başbakan Merkez Bankası'nın para politikalarından memnun olmadığını dile getirdi. Buna karşılık Babacan bu politikaları savundu, şu ana kadar dengeli büyüme politikası sürdürülüyordu. ama büyüme o kadar da yüksek değil yüzde 3,5 civarında başbakan daha canlı bir ekonomi istiyor. Faizler düşürülürse dengeler bozulur, dolayısıyla ben bunu 90'lara geri dönüş olarak görüyorum" diye konuştu.
Gazeteci Altan Öymen de "Cumhurbaşkanını halkın seçmesi başkanlık sistemine yumuşak bir geçiş mi?" sorusuna "Aslında cumhurbaşkanlığının görevleri değişmedi. Başkanlık sistemi bir anayasayı gerektirir. Buna Meclis karar verecek. Fakat 9-10 ay sonra da seçim var ve bu görev yeni parlamentoya düşecek. Sonuçları göreceğiz..." yanıtını verdi.
Posta gazetesi yazarı Hakan Çelik: "Çok önemli bir başarı. 12 yıldır iktidarda olmanının yorgunluğuna, her türlü ve farklı toplumsal tepkilerle yüksek tansiyonlu ilişkiler kurmasına rağmen başbakanın kendisi adına böyle bir başarı elde etmesi sadece yakın tarihimizde Türkiye açısından değil dünyada da eşine çok rastlanmadık bir başarı. Bunu tespit etmek lazım. Ekmeleddin İhsanoğlu'nun başarısızlığını ise CHP ve MHP açısından sorgulamak lazım. İki parti yeterince destek verip heyacan yaratamadılar. İhsanoğlu'nda da yeteri kadar heyacan yoktu. Bu kadar uzun siyasi girdiği bütün yarışların tamamında benzer ölçülerde zaferle çıkması kendisi bakımından başarıdır ve tarihe geçmiştir"
A&G Araştırma Şirketi sahibi Adil Gür: "Yüzde 70'lik bir düşük katılıma rağmen 20 milyon 500 bin oyla seçilen bir cumhurbaşkanı var. Demirtaş veya İhsanoğlu da seçilseydi bu güçle siyasete müdahil olmak zorunda kalacaktı. Anayasal olarak parlamenter sistem devam ediyor desek de 10 Ağustos akşamı itibariyle fiili bir başkanlık veya yarıbaşkanlık sistemine doğru gidiyoruz."
CNN Türk program yapımcısı ve sunucusu Cüneyt Özdemir: "Beklenen bir sonuçtu. Sanırım bu seçimlerin bir kaybedeni araştırma şirketleri oldu, çünkü Erdoğan'ın daha yüksek bir oy oranı alacağını söylüyorlardı ama yüzde 52 oldu. Gecenin kazananı tartışmasız Erdoğan. İkinci bir kazananı da Demirtaş, oy oranını yükseltmesi ve bölgenin dışına çıkabilmesi ve herşeyden önce yarattığı iklim ve hava nedeniyle."
Gazeteci Aslı Aydıntaşbaş: "Erdoğan'ın kazanması büyük bir sürpriz değil. İlk turda alacağı kesin gibiydi. Yüzde 52 oy alıyor. AK Partinin çok etkili bir kampanyası oldu. Fakat kampanya seçmen sayısında bir artış göstermedi. Burada AK Partinin başarısından ziyade muhalefetin başarısızlığını görüyorum. CHP ve MHP, kendi seçmenlerini sandığa gönderme konusunda motive edemedi. 5-6 milyon seçmenin sandığa gitmediğinden söz ediliyor. Bu bir faciadır, büyük başarısızlıktır. Siyaset seçmeni suçlama sanatı değildir, motive etme sanatıdır. Tayyip Erdoğan, muhalefetin başarısızlığıyla meşru bir cumhurbaşkanı oluyor. Selahattin Demirtaş'ın da ciddi bir başarısı var."
Gazeteci Nazlı Ilıcak: "Beklenen bir galibiyetti. Kamuoyu araştırmaları bunları ortaya koydu. Bence AK Parti beklenilenden daha düşük oy aldı. Ama tabii ki Tayyip Erdoğan’ın bir başarısı. Mutlak rakamlara baktığınızda da oylarını mutlak olarak arttırmış gibi görünüyor. 19,5 milyon bir oyu vardı, şimdi 20 milyon ise eğer 501 bin oy artışı var. Artık bu seçimleri arkada bıraktık. Bundan sonra ne olabilecek derseniz bence partiler kendi içlerinde kavgalar yaşayacak."
Akademisyen Selçuk Şirin: "Seçim sonucu beklenen bir galibiyetti. Muhalefet partilerinin seçmenlerini neden sandığa götüremediklerini düşünmeleri lazım. Çünkü özellikle MHP'den yaklaşık oy kullanmayan 5.5 milyonluk bir seçmen var. O seçmenlerin yüzde 30'u sandığa gitseydi bugün ikinci turu konuşuyor olabilirdik. MHP tabanına hakim olamadı. Çatı aday MHP'nin güçlü Aksaray, Afyon, Sivas gibi şehirlerde oy kaybetti."
Hürriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Deniz Zeyrek: "Kazananı tebrik etmek gerek. Önemli bir seçim. Ciddi mesajlar alıp 2015 seçimlerine kazanmak lazım. Seçimin doğal kazananı Recep Tayyip Erdoğan'dır ama sürpriz kazananı da Demirtaş'tır. MHP ve CHP'nin içini kaynatacak bir seçim sonucuyla karşı karşıyayız. Abdullah Gül bugün itibariyle AK Parti'nin geleceğinde kendisinin de olacağını hissetmiştir ve kendisine "Partinin başına geç" mesajının geleceğini düşünmeye başlamıştır."
Gazeteci Kadri Gürsel: ''Seçimin galibi Başbakan Erdoğan oldu. Seçimin bence ikinci galibi Demirtaş'dır. Seçimin mağlubu ise İhsanoğlu değil, CHP ve MHP'dir. İhsanoğlu'nun bu şekilde girdiği bir seçimi kazanacağı uzunca bir süredir beklenmiyordu. MHP'den Erdoğan'a bir oy kayması olduğunu görüyoruz. Demek ki MHP seçmenini İhsanoğlu'na oy vermeye ikna edemedi."
Kanal 24 Ankara Temsilcisi Taşkın Koç: "Seçimle ilgili birden fazla sonuç var. Birincisi, Ekmeleddin İhsanoğlu'nun adı açıklandığı zaman bu seçimin böyle biteceği belli olmuştu. CHP tabanında sandığa gitme motivasyonunda düşüş bekleniyordu. İkincisi, MHP'nin güçlü olduğu yerlerde AKP'ye kayma var. Üçüncüsü, milletin Recep Tayyip Erdoğan'a verdiği mesaj 'sen bunu hak ediyorsun oraya çık' oldu. Dördüncüsü, oy oranlarındaki artışlara baktığımız zaman 2015 seçimleri çekişmeli geçecek."
Gazeteci Utku Çakırözer: 'Sayın Başbakan'ın aldığı yüzde 52'ye yakın oy büyük bir başarıdır. Seçime katılım oranının 30 Mart seçimlerine ya da diğer seçimlere göre biraz daha düşük olması seçimi etkilemiş gözüküyor. Seçim öncesi yapılan kamuoyu yoklamalarında sayın Erdoğan'ın 57 bandında çıkacağı şeklindeki sonuçlar da belki seçmenlerin bir bölümünü sandığa gitmekten caydırmış olabilir."
Gazeteci Ali Bayramoğlu: "Türkiye’de yeni bir dönem açılıyor. Birinci turda Başbakan'ın kazanması, Cumhurbaşkanı seçilmesi önemli. Sadece seçimi değil, ortaya koymuş olduğu iddiaların da sahiplenildiğini söyleyebiliriz. Nedir bu iddialar? Parlamenter sistemden adım adım uzaklaşacak ve başkanlık sistemine doğru gidecek bir rejim değişikliği olacak. Dolayısıyla buna başlanacağını söylemek yanlış olmaz. Başbakanın kim olacağı hakkında bir tahminim yok ama Davutoğlu akla yakın gelen bir isim."
Gazeteci Yıldıray Oğur: ''Başbakan 12 yılda 9. seçimini kazandı. Yeni bir dönem başladı aslında. Özellikle muhalefetin anti-Tayyip çizgisi iflas etti. Muhalefet açısından büyük bir hezimet ama onlar bunu kabul etmiyorlar. Muhalefet partilerinin çok iyi balkon konuşmalarına ihtiyacı var ama onları bunu reddediyorlar. Radikal bir söylem değişikliği yapmaları lazım ama sanmıyorum. Çünkü bunun da Türkiye'de bir müşterisi var. Yurt dışından bir aday getirip aynı oyun biraz düşüğünü alabiliyorsunuz, başınız da ağrımıyor."
Gazeteci Halime Kökçe: ''Konuşmanın içeriğinin çok olumlu mesajlar taşıdığını düşünüyorum. 30 Mart seçimleriyle ilgili durum farklı bir şey ifade ediyordu. 30 Mart'a giden süreçte bir siyasi mücadele değil başka bir mücadele yaşandı. 30 Mart aslında bir darbe girişimini galebe çalma mücadelesiydi. Seçim sürecine öyle gidildiği için tabi ki seçim sonucu başka türlü karşılandı. 10 Ağustos'un hem neticesi aşağı yukarı biliniyordu hem de 10 Ağustos'a giden süreçte böyle bir gerilim atmosferi yaşamadık."