hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Sakat bırakan uygulamaya tazminat yok

    Sakat bırakan uygulamaya tazminat yok
    expand

    Diyarbakır'da oğlunu ana sınıfına kaydettirebilmesi için istenen 20 lira kayıt parası karşılığında okulun halılarını yıkayan Elif Satık, bu sırada evinin damından düşerek sakat kaldı. Mahkeme, Milli Eğitim Bakanlığı aleyhinde 210 bin lira tazminat davası açan Satık'ın davasını reddetti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Mahkeme kararında, Satık'ın okulun halılarını zorla değil, gönüllü olarak yıkadığını, kendi kişisel kusurundan düştüğünü ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın suçlanamayacağına hükmetti.

    Çınar ilçesinin Yuvacık Köyü'nde yaşayan 32 yaşındaki Elif Satık, iki yıl önce oğlu Enes Satık'ı köy ilköğretim okuluna kayıt yaptırmaya götürdü. İddiaya göre, Satık'tan kayıt parası olarak 20 lira istendi. Satık, eşinin işsiz olduğunu belirterek, parayı veremeyeceğini söyledi. Bunun üzerine okul idarecileri kayıt parası karşılığında Elif Satık'tan okulun ana sınıfının halılarını yıkamasını istedi. Elif Satık, daha sonra öğrencilerin getirdiği halıları evinin damında yıkarken 14 Ekim 2009 günü ayağının kayması sonucu düşerek yaralandı.

    Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne götürülen Satık'ın belinde 3 omurunun kırıldığı belirlendi. Ameliyatla kırılan omurlara platin takılmasına karşın 2 çocuk annesi Satık, yatağa bağımlı kaldı ve maddi imkansızlığı yüzünden tedavisini de sürdüremedi.

    210 bin liralık tazminat davası

    Olayla ilgili olarak Çınar Cumhuriyet Başsavcılığı'nın "kovuşturmaya yer yoktur" kararından sonra Satık ailesi, Milli Eğitim Bakanlığı'na başvurup, 210 bin lira maddi ve manevi tazminat istedi. Bakanlığın yanıt vermemesi üzerine, aile bu kez avukatı aracılığıyla Diyarbakır 1'inci İdare Mahkemesi'nde Milli Eğitim Bakanlığı aleyhine 210 bin liralık maddi ve manevi tazminat davası açtı. Uzun süredir devam eden ve Bakanlık ile okuldaki öğretmen ve yöneticiler ile halıları yıkayan başka öğrenci velilerinin de ifadelerinin alındığı davada karar çıktı.

    Diyarbakır 1'inci İdare Mahkemesi, Elif Satık'ın olaydan sonra verdiği ifadede, halıları kendi isteği ile yıkadığını söylediği, ancak bu ifadesini daha sonra değiştirdiğine dikkat çekti. Diğer velilerin de halıları gönüllü yıkadıklarının ifadelerinde yer aldığı belirtilerek, Satık'a okul kayıt ve aidat ücreti karşılığında okul halılarının yıkattırılmadığı, halıların gönüllük esasına göre yıkandığı ifade edildi.

    Davalı idarenin hukuka aykırı bir işlem ya da eyleminin bulunmadığı belirtilen kararda, sakat kalmasına neden olan kazanın Elif Satık'ın kişisel kusuru sonucunda oluştuğu söylendi. Bu nedenle de tazminat talebi reddedildi.

    Hakımızı Danıştay'da arayacağız

    Satık ailesinin avukatı Yavuz Baraz, mahkeme başkanının karşı oyuna rağmen oy çokluğu ile alındığını belirttiği kararı, Danıştay'a götüreceklerini ve temyiz edeceklerini söyledi. Avukat Baraz, okuma yazma bilmeyen müvekiline olaydan sonra ifade imzalattarıldığını iddia ederek, halıların da kayıt parası karşılığı yıkandığını söyledi. Baraz, "İdare burada tazminat vermemek için, halıları, velilerin kendi isteğiyle yıkadığını belirtiyor. Ama bu doğru değil. Hakkımızı Danıştay'da arayacağız" dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow