MEB'in "akademik lise" formülü
Dershane düzenlemesi için "akademik lise" seçeneği öne çıkmaya başladı. Özel okula dönüşemeyen dershanelerin açık liseye ya da yeni adıyla akademik liseye dönüştürülmesi gündemde. Peki akademik liselerde nasıl bir eğitim verilecek, hangi öğrenciler kabul edilecek? CNN TÜRK, formülün ayrıntılarına ulaştı. Betül Kotan'ın haberi...
Dershanecilerin bir kısmı ile Milli Eğitim Bakanlığı açık lise ya da yeni adıyla akademik lise formülü üzerinde anlaştı.
Peki akademik lise için nasıl bir yapı öngörülüyor? Bu yeni liselere hangi öğrencilerin alınması planlanıyor?
Öncelikle açık lise adı değiştirilecek, "akademik lise" adıyla yeni bir başlangıç yapılacak. Çünkü, mevcut açık liseler ,,yani açıköğretim liseleri nitelikli eğitim veremiyor. Bu yüzden de iyi bir izlenim bırakmıyor. Bu gerekçe bakan avcı tarafından da kabul gördü. İsim değişikliği yapılacak. Ama sadece adında değil, bu okulların yapısında da değişikliğe gidilecek.
Mevcut açık liselerde, yüz yüze eğitim zorunluluğu yok. Ama adı değiştikten sonra akademik lise olarak bu okullarda 20 saatlik yüz yüze eğitim şartı öngörülüyor.
Üniversiteye dönük bir ön hazırlık lisesi olmaları planlanıyor. En önemlisi ise üniversitede okumak isteyen meslek liseli öğrencilerin akademik liselere yönlendirilmesi önerisi. Buna göre, spor, güzel sanatlar ve imam hatip liselerinde okuyan ama üniversiteye giriş için kendini yeterli görmeyen öğrenciler,bu okullara başvuracak ve takviye dersler alacak.
Matematik, fen, coğrafya gibi branşlardaki eksiklerini kapatabilmeleri için. Ve hiçbir ücret ödenmeyecek. Maliyeti devlet karşılayacak.
Bir başka öneri akademik liselerin üniversite sınavına hazırlanmak isteyen mezun öğrencilere de destek vermesi. Bakanlık, bu öneriye de sıcak bakıyor. Çünkü özellikle lise mezunu üniversite adayları, "Dershaneler kapanırsa, mağdur oluruz" endişesi içinde. Bu alternatifin onların endişesini de gidereceğine inanılıyor.
Bir de bu okulların 2 veya 4 yılla sınırlı tutulmaması önerisi. Bu da dershane sektörü tarafından masaya getirildi akademik liselerin kalıcı olması istendi. Bakanlığın da bu fikre soğuk bakmadığı gelen bilgiler arasında.