hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    LYS sınavları zor muydu yoksa kolay mıydı?

    LYS sınavları zor muydu yoksa kolay mıydı
    expand

    LYS beşlisinin ilk üçü olan LYS-4 Sosyal Bilimler, LYS-1 Matematik Geometri ve LYS-5 Yabancı Dil sınavları 13 ve 14 Haziran’da uygulandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Oğuzkaan Koleji Yönetim Kurulu Üyesi ve Eğitim Uzmanı Hatice Yılmaz, LYS sınavlarının zorluk derecesi hakkında herkesin farklı fikri olacağını, yoğun ve düzenli çalışan öğrencilerin sınavların kolay olduğunu söylerken, çalışma disiplini ile hareket etmeyenlerin ise zor olduğunu söyleyeceğini belirtti.

    Oğuzkaan Koleji adına yapılan LYS değerlendirmesinde öğrencilere şunlar tavsiye edildi: 

    "Varsayalım ki sınav çok zordu. Bu varsayım ile hareket eden öğrenciler şunu düşünmeli: 'Bana zorsa, herkese zor'. Bu aslında şu demek: 'Herkes benim kadar zorlanmış olabilir. Zaten YGS'de de Türkiye ortalamaları geçen seneye göre düştü. Gireceğim diğer LYS'de daha iyi bir sonuç çıkarırsam, hala istediğim yeri kazanabilirim".

    Aynı mantık, sınavın çok kolay olduğu varsayımı için de geçerli: 'Bana kolaysa, herkese kolay'. Bu söylem ile öğrenci büyük bir handikapın üstesinden gelebilir. Bu varsayım doğru ise, 'Herkes yüksek netler yaptı ve bugüne kadarki emeklerimin boşa gitmemesi için gireceğim diğer LYS için de aynı konsantrasyon ve azim içinde olmalıyım."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Oğuzkaan Koleji Yönetim Kurulu Üyesi ve Eğitim Uzmanı Hatice Yılmaz, LYS’deki konular hakkında da ipuçları verdi;

    Konulardan bazıları ağır bastı

    "Zorluk kolaylık konusu bu kadar izafi iken, önemli olan sınavların kapsamlarıdır. Sınava giren öğretmen ve öğrencilerden alınan bilgilere göre kapsam konusunda ÖSYM pek bir yanlışlık yapmamış. Yalnızca bazı konulara diğerlerinden daha çok ağırlık vermiş. Aslında, tüm konulara hakim olacak şekilde planlı çalışmış bir öğrenci için bu durum bir sorun teşkil etmez. Ancak şans eseri çalıştığı konudan çok soru çıkan ve hiç çalışmadığı konudan hiç soru çıkmamış bir aday, ters durumdaki bir öğrenciye karşı avantaj elde etmiş demektir. Zaten başarılı öğrenciler işini şansa bırakmayıp düzenli ve yoğun biçimde çalışanlardır. 

    LYS 4 sorular hakkında fikir verdi

    Bu önümüzdeki hafta bittiğinde MF puan türlerinden tercih yapmak isteyenler LYS-2 Fen Bilimleri sınavına; TM ve TS puan türlerinden tercih yapacaklar ise LYS-3 Türk Dili ve Edebiyatı Coğrafya 1 sınavına girecek. Her iki sınavda da bilgiye hakim olmanın yanında yorum becerisi gerekecek.

    ÖSYM, LYS-4 soruları ile öğrencilere nasıl sorular soracağı ile ilgili bir fikir verdi aslında. Grafik okuma, kronolojik bilgiler ve bilimsel tanımlamalar konusunda eksikleri olan adaylar bu sınavlarda çok zorlanacak. Çok da düzenli çalışmamış adaylar için önümüzdeki günlerde yoğun bir ev kampı, birkaç gün içinde bile bir şeyler değiştirebilir. Malum, çalıştığı yerden çıkan sorular ile avantaj yakalayabilir. Düzenli ve yoğun çalışan adaylar ise sadece bildiklerinin üzerinden geçse yeterli. Bu kadar zamanki çalışmalarının heba olmaması için beyinlerini yormak yerine hafif tempoda dinlendirerek çalıştırmaları daha doğru.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Atletizmden bir örnek vermek gerekirse "Maratondan önceki gün maraton kadar koşmak, gerçek yarışta sonunculuğu garantiler".

    Sakın havlu atmayın

    Kısaca, şu an hiçbir şey bitmiş değil. Eğitimciliğe verdiğimiz yıllar içinde çok örnek gördük. Türkiye sıralamasında 180 binlerden 30 binlere çıkan da var, 18 binlerden 2 bin 500'lere çıkıp Marmara 

    Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni kazanan da. Hepsi, bir sınavda beklediği başarıyı gösteremeyince havlu atmayı düşünmüştü. Motivasyonları tekrar sağlandıktan sonra ise dışarıdan mucize gibi gözükeni yaptılar. Aslında sadece emeklerinin karşılıklarını aldılar."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow