Kamuda denetim krizi
Türkiye kamuda son yılların en büyük denetim kriziyle karşı karşıya. Kamuyu denetlemekle görevli sayıştay, 2011'in 132 raporunu Meclis'e göndermedi. Meclis ilk kez kamunun akıbetini öğrenemedi.
Radikal Gazetesi'nin haberine göre, kamu kurumlarını dışarıdan denetleme yetkisine sahip tek kurum olan Sayıştay, hazırladığı 132 denetim raporunu yasal süre olan 13 Eylül'e kadar Meclis'e göndermedi.
Sayıştay gerekçe olarak, raporların kesinleştirilememesini gösterdi. Buna göre TBMM, tarihinde ilk kez kamu kurumlarının kullandığı bütçenin akıbetini öğrenemedi, 2011 yılı denetimde pas geçildi.
Sayıştay, 2010'da çıkarılan kanuna göre kamuda denetleme yetkisine sahip tek kurum. Bu çerçevede sayıştay denetçileri, 2012'de geniş çaplı bir denetim atağı başlattı ve kamunun 2011 harcamalarını değerlendiren 132 rapor hazırladı.
Ancak, raporlardaki tespitlerin kamu kurumlarına iletilerek görüşlerinin sorulmasından kısa bir süre sonra, sürpriz bir yasa değişikliği yapıldı.
4 Temmuz'da kabul edilen torba kanununa eklenen maddeyle Sayıştay'ın yetkisi kısıtlandı. Bu değişiklikten sonra hazırlanan 132 rapor mevzuata uygun olmadığı gerekçesiyle Meclis'e gönderilmedi.