hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İzmir'de "hayali ihracat" operasyonu

    İzmirde hayali ihracat operasyonu
    expand

    İzmir'deki Alsancak Limanı'nda toz içecek ihraç edeceğini beyan etmesine rağmen konteynerlerinde sadece pet şişede su bulunan firmayla ilgili yapılan incelemede, firmanın şekerli mamul ihraç taahhüdüyle Türkiye Şeker Kurumu'ndan piyasanın yaklaşık 3'te 1'i fiyatına aldığı yaklaşık 10 bin 425 ton şekeri, paketleyip iç piyasaya sürdüğü tespit edildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İzmir Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamaya göre, gümrük muhafaza ekipleri, ihbar sonucu, bir firma adına İzmir Gümrük Müdürlüğünce işlem gören Alsancak Limanı sahasında İngiltere ve Almanya'ya gitmek üzere bekleyen ve gümrük işlemleri tamamlanan 14 adet ihracat beyannamesi kapsamındaki 14 konteynerde inceleme yaptı.

    Her birinde 1,5 ton su ve 22 bin 950 kilo toz içecek olduğu beyan edilen konteynerlerin, x-ray cihazı taraması sonucunda açılmasına karar verildi.

    Konteynerlerin tamamında çeşitli ebatlarda pet şişeler içerisinde toplam 372 bin 360 litre su bulunması üzerine, firmanın Türkiye Şeker Kurumu'ndan 2010 yılından itibaren ihraç etmek şartıyla şekerli mamul (toz içecek) üretiminde kullanmak üzere toplam 10 bin 425 ton 510 kilo şeker aldığı tespit edildi.

    Firmada yapılan aramada, kapasite raporunda belirtilmesine rağmen üretime ilişkin makine ve teçhizatın eksik, fabrikada iç piyasaya sürülmeye hazır vaziyette paketlenmiş şeker olduğu, firmanın şekerli mamul üretip ihraç etmek taahhüdüyle Türkiye Şeker Kurumu'ndan piyasanın yaklaşık üçte bir fiyatına satın aldığı şekeri üretimde kullanmayarak fabrikasında paketleme işlemini gerçekleştirdikten sonra iç piyasaya sürdüğü ve büyük miktarlarda rant elde ettiğinin tespit edildiği ileri sürüldü.

    Firmanın, 18 Nisan'da ünvanını değiştirip Türkiye'de büyük ticaret hacmine sahip bir şirketle benzer ismi kullanarak hedef saptırmaya çalıştığının düşünüldüğünün belirtildiği açıklamada, firma yetkilisi A.S.K'nin, ifade vermeye gelmeyip el koyma işleminin gerçekleştirildiği gün yurtdışına çıkış yaptığının belirlendiği kaydedildi.

    Firmanın büyük ortağı M.K'nin de yurtdışında bulunduğu öğrenildi. Soruşturmaya konu eşyaların piyasa değerinin yaklaşık bir milyon 100 bin lira olduğu kaydedilen açıklamada, A.S.K ve M.K'nin de aralarında bulunduğu 6 şüpheli hakkında, "Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu" uyarınca cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunulduğu bildirildi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow