İşte 63 isimden oluşan akil insanlar listesi...
Akil İnsanlar Komisyonu’nda yer alacak isimler netleşti. 63 ismin yer aldığı listede, Hülya Koçyiğit, Lale Mansur, Orhan Gencebay gibi isimler de var.
Çözüm sürecine katkı verecek olan akil insanlar heyeti toplam 63 kişiden oluşuyor.
Meseleye dair birikimi bulunan ve toplumun çeşitli kesimlerinin itibarını kazanmış olan yazar, sanatçı, akademisyen ve STK temsilcilerinden müteşekkil akil insanlar heyetinin dokuzar kişilik gruplar halinde 7 bölgede faaliyet göstermesi planlanıyor.
Bölgelere göre oluşturulan her grubun birer başkan, başkan vekili ve sekreteri olacak.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, akil insanlar heyetiyle, yarın saat 18.00'de Dolmabahçe Başbakanlık ofisinde bir araya gelecek.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, dün grup toplantısında yaptığı konuşmada, akil insanlar heyetinin isimlerini kısa bir süre zarfında kamuoyuna duyuracaklarını açıklayarak, "Hem biz bu heyetteki akil insanların görüş ve önerilerini dinleyecek, onlarla istişarelerde bulunacağız, hem de onlar bölgelerimizde bir kısım etkinlikler gerçekleştirerek halkımızla, kanaat önderleriyle buluşacaklar" demişti.
TBB Başkanı istemedi
Öte yandan çözüm sürecinde oluşturulması öngörülen Akil İnsanlar Heyetine Yeni Akit Gazetesi yazarı Hasan Karakaya eklendi. Alınan bilgiye göre, açıklanan ilk listede yer alan Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Vedat Ahsen Coşar, mazeret bildirerek toplantıya katılamayacağını beyan etti. Coşar'ın mazeret bildirmesi üzerine Akil İnsanlar Heyeti Ege Bölgesi listesine Hasan Karakaya eklendi.
İşte akil insanlar heyetinde bulunan isimler:
AKDENİZ BÖLGESİ
1. BAŞKAN: RİFAT HİSARCIKLIOĞLU
2. BAŞKAN VEKİLİ: LALE MANSUR
3. SEKRETER: TARIK ÇELENK
4. KADİR İNANIR
5. NİHAL BENGİSU KARACA
6. ŞÜKRÜ KARATEPE
7. MUHSİN KIZILKAYA
8. ÖZTÜRK TÜRKDOĞAN (İHD)
9. HÜSEYİN YAYMAN
DOĞU ANADOLU BÖLGESİ
1. BAŞKAN: CAN PAKER
2. BAŞKAN VEKİLİ: SİBEL ERASLAN
3. SEKRETER: AYHAN OGAN
4. MAHMUT ARSLAN (HAK-İŞ)
5. ABDURRAHMAN DİLİPAK
6. İZZETTİN DOĞAN
7. ABDURRAHMAN KURT
8. ZÜBEYDE TEKER
9. MEHMET UÇUM
EGE BÖLGESİ
1. BAŞKAN: TARHAN ERDEM
2. BAŞKAN VEKİLİ: AVNİ ÖZGÜREL
3. SEKRETER: ARZUHAN DOĞAN YALÇINDAĞ
4. VEDAT AHSEN COŞAR (TBB) (Yerine Hasan Karakaya eklendi)
5. EROL EKİCİ (DİSK)
6. HİLAL KAPLAN
7. FUAT KEYMAN
8. FEHMİ KORU
9. BASKIN ORAN
GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ
1. BAŞKAN: YILMAZ ENSAROĞLU
2. BAŞKAN VEKİLİ: KEZBAN HATEMİ
3. SEKRETER: MEHMET EMİN EKMEN
4. MURAT BELGE
5. FAZIL HÜSNÜ ERDEM
6. YILMAZ ERDOĞAN
7. ETYEN MAHÇUPYAN
8. LAMİ ÖZGEN (KESK)
9. AHMET FARUK ÜNSAL (MAZLUM DER)
İÇ ANADOLU BÖLGESİ
1. BAŞKAN: AHMET TAŞGETİREN
2. BAŞKAN VEKİLİ: BERİL DEDEOĞLU
3. SEKRETER: CEMAL UŞŞAK
4. VAHAP COŞKUN
5. DOĞU ERGİL
6. EROL GÖKA
7. MUSTAFA KUMLU (TÜRK-İŞ)
8. FADİME ÖZKAN
9. CELALETTİN CAN
MARMARA BÖLGESİ
1. BAŞKAN: DENİZ ÜLKE ARIBOĞAN
2. BAŞKAN VEKİLİ: MİTHAT SANCAR
3. SEKRETER: LEVENT KORKUT
4. MUSTAFA ARMAĞAN
5. ALİ BAYRAMOĞLU
6. AHMET GÜNDOĞDU
7. HAYRETTİN KARAMAN
8. HÜLYA KOÇYİĞİT
9. YÜCEL SAYMAN
KARADENİZ BÖLGESİ
1. BAŞKAN: YUSUF ŞEVKİ HAKYEMEZ
2. BAŞKAN VEKİLİ: VEDAT BİLGİN
3. SEKRETER: FATMA BENLİ
4. ŞEMSİ BAYRAKTAR (TZOB)
5. KÜRŞAT BUMİN
6. ORAL ÇALIŞLAR
7. ORHAN GENCEBAY
8. YILDIRAY OĞUR
9. BENDEVİ PALANDÖKEN (TESK)
Komisyondaki isimlerden ilk tepkiler
Çözüm sürecinde oluşturulması öngörülen 63 kişilik Akil İnsanlar Heyeti'nde yer alan Sabancı Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fuat Keyman, heyetin çalışmalarının süreci iyi yönde etkilemesini umduğunu belirterek, "Önemli olan Türkiye'nin farklı kesimlerinden, farklı bölgelerinden insanların sürecin yararlı olduğunu algılaması" dedi.
Doğu Anadolu Bölgesi grubunda yer alan Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı (TESEV) Yönetim Kurulu Başkanı Can Paker de heyetin nasıl bir görev alacağının yarın Dolmabahçe'deki Başbakanlık ofisinde yapılacak toplantıdan sonra belli olacağını söyledi.
İnsanlara süreci anlatmaya ve bu alanda olumlu hava yaratma konusunda katkıda bulunmaya çalışacaklarını bildiren Paker, heyetin çalışmalarının faydalı olacağına inandığını ifade etti. Paker, "Heyetin çalışması sürece pozitif katkı sağlayacaktır" dedi.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi listesinde yer alan Mazlumder Genel Başkanı Ahmet Faruk Ünsal, "Heyeti bir hakem heyeti olarak düşünüyoruz. Böylece birikimi daha iyi değerlendirilmiş olur" dedi.
İç Anadolu Bölgesi grubunda sekreterlik görevini üstlenen Cemal Uşşak, sürecin hayırlara vesile olacağına inandığını söyledi. Bir süredir bu konuda üzerine düşen görevi yerine getirmeye çalıştığını, akil insan seçilmenin çok önemli olmadığını ifade eden Uşşak, "Her biri bir kıymet olan insanların bir arada olması sinerjik etki meydana getirecek, toplumun süreci kabullenmesinde, barışın sindirilmesinde önemli bir katkı oluşturacaktır" dedi.
Sivil Dayanışma Platformu (SDP) Başkanı Ayhan Oğan ise listede yer almanın kendisini şaşırtmadığını, Türkiye'nin demokratikleşmesi için bu alanda çok sayıda çalışmaları bulunduğunu söyledi.
Doğu Anadolu Bölgesi grubunda yer alan gazeteci Abdurrahman Dilipak, Akil İnsanlar Heyeti'nin çözüm sürecinde doğru yöne atılmış bir adım, toplumun farklı kesimlerinden insanların katılımıyla bir yol haritası belirleme çabasının bir sonucu olduğunu anlatarak, hükümetin bu adımının takdire değer görüldüğünü belirtti.
Karadeniz Bölgesi grubunda yer alan Oral Çalışlar da heyette yer almaktan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi. İşin ayrıntılarını yarın öğreneceklerini aktaran Çalışlar, "Tabi ki barış sürecine katkıda bulunmak, Türkiye'nin kanayan yarasının tedavisi için bir şeyler yapabilmek bizim için onur. Süreci başından beri destekliyorum. Türkiye'nin barış süreciyle yeni bir dünyaya ilerleyeceğini düşünüyorum. Ne yapılabilirse elimden geleni yapacağım" diye konuştu.
Marmara Bölgesi grubunda yer alan Mustafa Armağan ise Akil İnsan Heyeti'nde yer almasının mutluluk verici olduğunu, birikimiyle ülkesine hizmet etme fırsatı yakalamasından dolayı gurur duyduğunu ifade etti.
Heyette yer alan Mazlum-Der Genel Başkanı Ahmet Faruk Ünsal, barış sürecinin önemli adımlarından birinin de bu heyetin oluşturulması olduğunu söyledi.
İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan ise Akil İnsanlar Heyeti'nin devam eden görüşme sürecinde tarafların, hem devlet ve hükümet yetkililerinin hem de Abdullah Öcalan'ın ve Kürt tarafının üzerinde uzlaştığı bir konu olduğunu bildirdi.
Eski AK Parti Batman Milletvekili Mehmet Emin Ekmen de "Çok onurlu ve önemli bir görev. Bu noktada bize düşen görev ne ise yapmaya çalışacağız" diyerek, süreci yönetme iktidarını elinde tutanların çok ciddi bir risk alarak süreci başlattığını dile getirdi.
Dicle Üniversitesi (DÜ) Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Vahap Coşkun, çalışmaların nasıl yürüyeceği konusunda henüz tam bir bilgiye sahip olmadığını yarın İstanbul'da yapılacak toplantının ardından tüm konuların aydınlığa kavuşacağına dikkat çekti.
Akil İnsanlar Heyeti Güneydoğu Anadolu Bölgesi listesinde adı bulunan KESK Genel Başkanı Lami Özgen, "Sonuçta Kürt sorununun barışçıl, demokratik çözümü diyalog ve müzakereden geçiyor. Onun dışındaki yöntemler de iflas etmiştir. Bu yöntemin öne çıkması Kürt sorunu açısından da Türkiye açısından da önemlidir" diye konuştu.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, "Bu süreçte, ülkemizin birlik ve beraberliği ile üniter yapısını koruyarak, kan ve gözyaşının dökülmesini önlemeye çalışacağız" dedi.
Tarihçi Mustafa Armağan, Akil İnsanlar girişimini, barış sürecini olgunlaştırmak için üretilmiş bir çözüm olarak niteledi.