Gazeteci ve Yazarlar Vakfı’ndan "uzlaşı" ödülü
Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı tarafından bu yıl 5’incisi düzenlenen geleneksel “Birlikte Yaşama Ödülleri” töreni 11 Kasım Pazar günü saat 19.00 da Harbiye Kongre Merkezi’nde yapılacak. Törene pek çok tanınmış ismin yanında T.B.M.M. Başkanı Cemil Çiçek de katılacak.
“Birlikte Yaşama Ödülleri”, birlikte yaşam kültürümüze ve sosyal barışımıza katkısı olmuş kişi ve kuruluşları teşvik etmek, nazara vermek amacıyla veriliyor.
Ödüller bu yıl “Bilimsel Çalışma”, “Edebiyat”, “Medya”, “Toplumsal alanda örnek davranış ve / veya girişimler”, “Görsel, İşitsel Sanatlar ve Sahne Sanatları”, “Sosyal ve Kültürel Kaynaşma”, “Jüri Özel Ödülü” olmak üzere 7 farklı kategoride toplam 9 kişi/kuruma veriliyor.
Türkiye toplumunun renkliliğini yansıtan seçkin, saygın isimlerden oluşan akademisyen, yazar, gazeteci ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinden oluşan Seçici Kurul oy çokluğu ile karar vererek, ödüllerin sahiplerini belirliyor.
Seçici Kurul “Farklı düşünce, inançlar arasındaki birlikte yaşam düşüncesini pekiştirmiş olmak” “Yapmış olduğu çalışmalar ile birlikte yaşam düşüncesini gündemde tutmuş olmak” “Ülkemizdeki farklı kültürlerin birbirlerini tanımalarına yönelik çalışmalar yapmak” “Söylem ve davranışları ile sürekli diyalog ve hoşgörüden taraf ve yapıcı olmak” “Potansiyel çatışma alanları üzerinde diyalog ve hoşgörü kavramlarını işletmek” “Çatışma süreçlerinde diyalog ve hoşgörü içerikli tavır, davranış sergileyip projeler üreterek sürece olumlu katkı sağlamak” “Medya alanında,Gazetecinin Temel Görevleri ve İlkelerine uygun yayın yapmış olmak” gibi kriterlere dayanarak karar veriyor.
“Birlikte Yaşama Ödülleri 2012 ” nin Seçici Kurul’u şu isimlerden oluşuyor:
- Bensiyon Pinto Türkiye Musevi Cemaati Onursal Başkanı
- Erdinç Çekiç Roman Derneği Federasyon Başkanı
- Hülya Koçyiğit Sanatçı
- Mete Tunçay Akademisyen
- Mıgırdıç Margosyan Yazar
- Mustafa Yeşil Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı Başkanı
- Nuri Gürgür Türk Ocakları Genel Başkanı
- Orhan Miroğlu Gazeteci Yazar
- Ömer Faruk Harman Akademisyen
- Reha Çamuroğlu Yazar
- Taha Akyol Gazeteci Yazar
- Toktamış Ateş Akademisyen
Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı daha önce aynı amaçla 1995 yılında “Hoşgörü Ödülleri” 1996’da “Mutlu Yarınlar İçin Elele” 1998’de “Ulusal Uzlaşı Ödülleri” 2010’da “Birlikte Yaşama Ödülleri” başlığıyla ödül törenleri düzenlemişti. Bu yıl da “Birlikte Yaşama Ödülleri” adı altında gelenekselleşen tören toplumsal uzlaşı mesajıyla düzenleniyor.
Bu yılki törende T.B.M.M. Başkanı Cemil Çiçek ve Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı Başkanı Mustafa Yeşil açılış konuşmaları yapacaklar. Ardından ise Yücel Arzen sahnede bir şarkı seslendirecek. Ödüllerin verilmesinden sonra ise Antakya Medeniyetler Korusu’nun konseri ile tören sona erecek.
Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı, “Birlikte Yaşama Ödülleri”ni şu ifadelerle özetleyerek veriyor:
Ülkemiz, imparatorluk geçmişi ve içinde yer aldığı coğrafyanın özellikleri itibarı ile kültür, kimlik, inanç bakımından farklılıkları içinde barındıran zengin bir yapıya sahiptir.
Bu farklılıkları birbirini besleyen ve zenginleştiren hayat kaynakları olarak görmek, diyalog marifetiyle birbirimizi anlamak, karşılıklı saygı içinde ortak kültürümüzü geliştirmek, ait olduğumuz coğrafyanın derinliklerine kadar nüfuz etmiş insani değerler esasında birlikte yaşama karar ve irademizi güçlendirmek büyük önem taşımaktadır.
Geleneksel hayat tarzlarının modernliğe, köy ve kasaba esaslı toplumsal örgütlenmenin şehre yöneldiği, yeni bilimsel ve teknik gelişmelerin insan ilişkileri alanına kolaylıklarla birlikte yeni sorunlar taşıdığı bir zeminde, toplumsal ve politik gerilimlerin ortaya çıkması kaçınılmazdır.
Türkiye de bu süreçte zengin toplumsal ve kültürel birikimini modern hayatın şartlarında güncellerken, özellikle kimlikler, inançlar, farklılıklar konusunda sorunlarla karşılaşmaktadır. Bunlarla baş etmek konusunda toplumun tüm kesimlerinde ortak bir karar, irade, yaklaşım bulunmakla birlikte, bunları çeşitli zeminlerde dile getirmek, sorun çözücü bir yaklaşıma sahip olmak, diyaloga ve karşılıklı saygıya katkı sağlamak ve bu surette toplumsal iradeye ve kapasiteye destek vermek teşvik edilmesi gereken son derece saygıdeğer tutumlardır.
Maalesef ülkemiz günümüz itibarı ile diyalogsuzluğun getirdiği olumsuz sürecin etkisi altında olup, farklıklar ötekileştirilmekte, ötekiler hakkında ön yargılar oluşturulmakta ve bütün bunların sonucunda da toplumsal dokumuz yara almaktadır.
Bu hassasiyetle farklılıklara saygı esasında toplumsal birliği sağlamak için çaba gösterenleri desteklemek ve nazara vermek amacıyla bir ödül düzenlemesi yapılmıştır.