Evliliklerin dörtte biri akrabalar arasında
Türkiye'deki aile yapısını inceleyen araştırmanın sonuçlarına göre, evliliklerin yarıya yakını görücü usulüyle yapılıyor, evliliklerin dörtte biri akrabalar arasında, ailesiyle tatile gitmeyenlerin oranı yüzde 53 ve aile içinde kadınlar sadece ev eşyalarının alınmasına karar verebiliyor.
Konda araştıma şirketi, Türkiye'deki aile yapısını ele aldı. 27 ilin 100 ilçesine bağlı köylerde ailelere sorular yöneltildi. Anket sonuçları çarpıcı. Türkiye'de evliliklerin yüzde 48'i görücü usülü olurken her 4 evlilikten 1'inde akrabalık bağı var. Araştırmada, çocuğun hangi okula gideceğine ilişkin karar sürecinde kadının etkisinin, yüzde 18 olduğu da tespit edildi.
"Türkiyede aile yapısı nasıl?", "Çiftler nasıl evleniyor?", "Kaç aile tatil yapıyor ya da çocuğun okul kararında kadının rolü ne?" Konda araştırma şirketi bu sorularla yola çıktı. Araştırmayı da 27 ile bağlı köylerde yaptı.
Çıkan sonuca göre, Türkiye'de çoğunluk görücü usülü ile evleniyor; oran yüzde 48. Yüzde 8 rızası dışında aile büyüklerinin kararıyla evlendirildiğini söyledi. Ankete katılanların yüzde 43'ü ise karşılıklı karar vererek evlendiğini belirtti. Ama, dikkat çeken bir başka sonuç daha vardı; her dört evlilikten birinde çiftler arasında akrabalık bağı bulunuyor.
Eşlerin ikisinin de üniversite mezunu olduğu aile oranı yüzde 5'te kaldı. Eşlerin birlikte sosyal faaliyette bulunmadığı da araştırma sonucuna yansıdı. Buna göre ankete katılanların yüzde 53'ü henüz ailesiyle sinemaya ve tiyatroya gitmediğini söyledi. Yüzde 40'ı da tatil yapmadık dedi.
Konda, kadının aile içindeki rolünü de sorguladı. Bir erkekle bir kadının beraber yaşaması için dini nikahın şart olduğu fikrinde olanlar, ankete katılanların yüzde 77'sini oluşturdu. "Kadın, resmi veya dini nikah olmadan beraber yaşayabilir" fikrini onaylayanlar ise yüzde 10'da kaldı.
Karar alma süreçlerinde konu mobilya, beyaz eşya ise kadının rolü yüzde 54. Ama, çocuğun eğitimine daha çok erkek karar veriyor. Kadının o sürece katkısı yüzde 18 çıktı.