Ermenilerin son dua yeri açıldı
Malatya Belediyesi ekiplerince geçtiğimiz yıl yanlışlıkla yıkılan Ermeni Mezarlığı'nda bulunan son dua yerinin açılışı yapıldı. Açılışta bir araya gelen müftü, Cem Vakfı Başkanı ve Hayırsever Ermeniler Derneği birlik ve beraberlik mesajları verdi.
2012 yılının Şubat ayında Malatya'da Kiltepe Mahallesinde bulunan Ermeni Mezarlığı'nda, merkezi İstanbul'da bulunan Malatyalı Hayırsever Ermeniler Derneği tarafından yaptırılan son dua yeri, gasilhane ve bekçi evi Malatya Belediyesi ekiplerince yanlışlıkla yıkılmıştı.
Olayın duyulmasının ardından bir çok kesim bu yıkıma tepki gösterirken, devreye giren Başbakan Erdoğan'da Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır'ı arayarak bu yanlışın biran önce düzeltilmesini istemişti. Bunun üzerine belediye tarafından aynı alana Son Dua yeri, Gasilhane ve Bekçi evinin yapılması için inşaata başlanmıştı.
Kısa süre önce tamamlanan inşaat, Malatya Hayırsever Ermeniler Derneği'ne teslim edildi. Derneğin organizasyonuyla tamamlanan Son Dua yeri ile Gasilhane çok sayıda Ermeni vatandaşın katılımı ile hizmete girdi.
İstanbul başta olmak üzere yurt dışı ve içinden çok sayıda Ermeni vatandaşının geldiği açılış törenine İl Müftüsü Hacı Yusuf Gül, İl Genel Meclis Başkanı Naci Şavata, Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Kavuk, Cem Vakfı Başkanı Eşref Doğan, Hacı Bektaş Veli Vakfı Genel Başkanı Hasan Meşeli ile Hayırsever Ermeniler Derneği yönetimi katıldı.
Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı açılış töreninde Ermeni vatandaşlar ilk olarak mezarlıkta bulunan yakınlarının mezarlarını ziyaret ederek mumlar yakıp dualar ettiler. Mezarlık ziyaretinin ardından Son Dua yeri açılışına geçildi. Törende ilk konuşmayı yapan HAYDER başkanı Hosrof Köletavitoğlu, "Bugün burada bu topraklar için çok şeyler yapmış, ancak büyük bir çoğunluğu bir mezar sahibi olamamış atalarımızın ruhlarını rahat ettirecek bir cennet köşesi yaratmış olmanın gururuyla bunuyoruz" dedi.
Farklı din ve farklı kültürlerin bir arada yaşamasının müthiş bir zenginlik olduğunu belirten Köletavitoğlu, Anadolu'nun topraklarında çok sayıda din, dil, ırk ve zengin kültürün mirasçıları olduğunu söyledi. Dernek Başkanı Köletavitoğlu Son dua yerinin yıkıldığı gün sorumlu ve etkin davranışı nedeniyle Başbakan Erdoğan ile diğer yetkililere teşekkür etti.
Malatya İl Müftüsü Hacı Yusuf Gül ise yaptığı konuşmada, birlik ve beraberliğin önemine değinerek, "Anadolu topraklarında bin yıldır beraber yaşadık. Alevisiyle, sunisiyle, Kürdüyle, Lazıyla, Ermenisiyle... Biz yaradılanı yaradandan ötürü severiz. Bu inancın müsamilleriyiz" dedi. Müftü Gül, bin yıl birlik ve beraberlik içerisinde nasıl yaşanmışsa bundan sonrada kıyamete kadar birlik içerisinde yaşamanın mümkün olduğunu söyledi. Yapılan diğer konuşmaların ardından Son Dua yeri, Ermeni din adamlarının duaları ile açıldı.