EMNİYET-SEN kuruldu
Emniyet teşkilatında çalışanların özlük ve sosyal haklarını gelişimi için Emniyet Sendikası (EMNİYET-SEN) kuruldu.
EMNİYET-SEN'in kuruluşuyla ilgili düzenlenen basın toplantısında konuşan sendika basın sözcüsü Talip Doğan Karlıbel, ilk defa bir emniyet sendikasının kurulduğunu kaydetti.
Emniyetin içinde 253 bin çalışan olduğunu ve çalışanların sorunlarıyla ilgilenecek hiçbir kurum olmadığını ileri süren Karlıbel, her konuda polis memurlarının eleştirildiğine, haklarını koruyacak herhangi bir sendika olmadığına dikkati çekti.
Sendika olmadığı için polislere açılan davaların 15 bin civarında olduğunu vurgulayan Karlıbel, sorunların çözümü için, sendikalarının fiili şekilde kurulduğunu bildirdi. Karlıbel, "Emniyet Genel Müdürlüğü bu oluşumun kurulmaması için çok ciddi şekilde girişimlerde bulundu. Sendika bir anayasal haktır" diye konuştu.
EMNİYET-SEN'in de 1 Mayıs'taki yürüyüşlere katılacağını kaydeden Karlıbel, bütün siyasi partilere ve basın mensuplarına eşit şartlarda yaklaşılacağını, amaçlarının reformlaşmaya gitmek olduğunu vurguladı.
Bazı istatistikler veren Karlıbel, şöyle devam etti: "Polis eleştiriliyor ama memurun psikolojik sorununu, geçim sıkıntısını, lojman sorununu kimse düşünmüyor. Amaçlarımızdan biri AB seviyesinde high-teck Türk polisi yaratmak. Emniyet Genel Müdürlüğü'nün yapması gereken 600 sayfalık bir çalışmayı hazırlamış durumdayız. 2016 yılına kadar Ulusal DNA Bankası'nın oluşturulması için ciddi bir girişime başladık."
Sorunların çözümü için sendika kurulduğunu belirten Karlıbel, 5 senelik bir proje çalışmalarının olduğunu, Türkiye'de Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde saldırıya uğrayan karakollar üzerine çalışma yaptıklarını söyledi. Karlıbel, "Son 10 yıldaki istatistiklerde karakollara yapılan bombalı saldırılarda karakol nöbeti tutanlar ve ilk kattakiler şehit olmuş, yaralanmış. Karakolların daha güvenli yapılması, daha fazla lojman yapılması üzerine çalışmalarımız var" şeklinde konuştu.
Polislere psikolojik destek sağlanmalı
Polisin çalışma oranlarına değinen Karlıbel, Almanya'da polis memurunun yıllık 2 bin 100 saat, Fransa'da 2 bin 200 saat çalıştığını, Türkiye'de bu oranın 2 bin 800-3 bin 100 saat arasında olduğunu kaydetti.
Sendikanın kurulmasının sebeplerininden birininde polise psikolojik desteğin sağlanmamasının olduğunun altını çizen Karlıbel, "38 bin memurun olduğu İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde 2 psikolog var. Almanya'da 250 polis memuruna 1 psikolog, Romanya'da bile 500-700 memura 1 psikolog düşüyor" dedi.
Avrupa'da bugün her ilçe ve il emniyet müdürlüklerinde polis danışmanın olduğunu, Türkiye'de sadece Emniyet Genel Müdürlüğü'nde bir kişi olduğunu kaydetti. Karlıbel, il emniyet müdürlüklerinde temsilcilikler açacaklarını da söyledi.
Avukat Emrullah Aksakal ise sendikanın hukuken tüzel kişiliğini kazandığını belirterek, "Uzun vadede Emniyet teşkilatı ve ülkemiz kazanacak" diye konuştu.
Toplantıya CHP Ankara Milletvekili İzzet Çetin ve CHP Tokat Milletvekili Orhan Düzgün katıldı. Çetin, sendikaya destek verdiklerini belirterek başarı dileğinde bulundu.