Ecevit’in hayali çürümeye terk edildi
Ordu'nun Mesudiye İlçesi'nde Türkiye'de ilk kez 2000 yılında uygulanan 'Köy-Kent Projesi' ile yapılan kereste fabrikası çürümeye terk edildi.
Merhum Bülent Ecevit'in Başbakan olarak açılışını gerçekleştirdiği, Yap-İşlet- Devret modeliyle kurulan kereste fabrikasının çatısı, 2007 kışında yağan aşırı kar nedeniyle çöktü. Çatı onarılmayınca çalışmayan fabrikanın, kredi taksitleri de ödenemedi. Krize giören fabrikanın kurucu ortağı olan Mesudiye İlçesi Çavdar Köyü Muhtarı İbrahim Ünver, "2007'de kardan dolayı fabrikamız çöktü. Elimizde afet raporumuz da var. Fabrika atıl vaziyette kaldı. Fabrika için alınan kredileri de ödeyemedik. 680 bin lira olan ana borcumuz şuanda 6 milyon TL oldu. 27 kişilik kurucu üyeleri ve kefillerine haciz geldi" dedi.
Türkiye'de ilk kez merhum Başbakan Bülent Ecevit'in 'Hayalim' dediği 'Köy-Kent Projesi' Ordu'nun Mesudiye İlçesi'nde, merkezi Çavdar Köyü olmak üzere Esatlı, Türkköyü, Kışlacık, Çardaklı, Yuvalı, Dayılı, Göçbeyi ve Ilışar köylerinde uygulandı. Proje kapsamında Türk köyünde Köykent İlköğretim Okulu, Çavdar köyünde Köykent Kültür ve Sanat Evi, Sağlık Ocağı, Köykent Spor Sahası, Dayılı köyünde orman köylüleri için orman ürünleri entegre tesisi projeleri gerçekleştirildi. Köylerde elektrik, su telefon sorunu giderilerek, meyve ve çam fidanlıkları hazırlandı. Her köye 'Köykent' adını taşıyan özel köy mezarlıkları, köy konakları, futbol ve basketbol sahaları, çocuk oyun alanları inşa edildi. Yüzde 75'i tamamlanan projenin iktidar değişimi sonrası yarıda bırakılmasıyla, yapılan çalışmaların büyük bölümü de atıl kaldı.
Açılışını ecevit yapmıştı
Orman köylüsüne gelir sağlamak ve göçü tersine çevirmek amacıyla devlet Köy-Kent köylerinde yaşayanlara krediyle Yap-İşlet-Devret modeliyle 650 bin TL'ye Dayılı köyünde kereste fabrikası kurdu. 9 köy muhtarının da aralarında bulunduğu 27 kişi 10'ar bin TL vererek Köykent Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'nin kurucu üyeleri oldu. 420 köylü de 10 liraya Kooperatife üye olup fabrikaya ortak edildi. ORKÖY'den sağlanan krediyle kurulan Köykent Orman Ürünleri İşletmesi ve Değerlendirme Tesisi 2001 yılında dönemin Başbakanı merhum Bülent Ecevit tarafından açıldı. 2 bin metrekaresi kapalı, 26 bin metrekaresi açık alandan oluşan fabrikanın çatısı 2007 yılı kışında aşırı kar yağışı nedeniyle çöktü. Milli Eğitim Bakanlığı'nın standartlarına uygun olarak okul sırası ve orman ürünleri mamullerini üreten fabrika devlet tarafından onarılmayınca iflas etti. 2005 yılında taksitleri ödenmeye başlayacak olan ORKÖY kredisinin taksitleri, projenin yarıda kalmasıyla birlikte ödenmeyince fabrikaya makineleriyle beraber haciz konuldu.
Borç faiziyle 6 milyon tl'ye çıktı
Kereste fabrikasının kurucu ortağı 27 kişiden biri olan Çavdar Köyü Muhtarı İbrahim Ünver, krediyi ödeyemedikleri için fabrikanın hacizli olduğunu söyledi. Fabrikayı yöneten Köy-Kent köylerinde 9 köy muhtarının da aralarında bulunduğu 27 kurucu kooperatif üyesinin tüm malvarlığına haciz konulduğunu anlatan Ünver, 650 bin TL kredinin hiç ödenmemesi nedeniyle faiziyle birlikte 6 milyon TL'ye kadar yükseldiğine dikkat çekti. İbrahim Ünver şunları anlattı:
"2007'de kardan dolayı fabrikamız çöktü. Elimizde afet raporumuz da var. Gelip rapor tuttular, fabrikanın borcunu ödeyemedik. 680 bin lira olan ana borcumuz şu anda 6 milyon TL oldu. 27 kişilik kurucu üyeleri ve kefillerine tamamen haciz geldi. Bütün malvarlığımıza, üzerimize kayıtlı tapularımıza devlet tarafından el konuldu. Orman Bakanımız Veysel Eroğlu Ordu'ya geldiğinde görüştük. Hala olumlu bir cevap alamadık. Fabrika çalışmadığı için borcu da ödeyemedik. Başbakanımızın 9 köyümüzde yaşayanları bu dertten kurtarmasını istiyoruz. Devlet fabrikaya, makinelere el koydu. Bize de vermiyor, kendisi de almıyor. Makineleri de içinde hacizli çürüyor, çok acı bir durum."
9 köye ortak yapılan okul da atıl duruyor
Türk Köyü Muhtarı Hüseyin Erdem de, kooperatifinin sigorta ve vergi borçlarını ödediklerini, fabrikanın kapalı olması ve zarar etmesi nedeniyle gelir elde edemediğinden krediyi ödeyemediklerini kaydetti. Kendisine de haciz uygulandığını belirten Erdem, köylünün perişan durumda olduğunu belirtti. Köy- Kent Projesi'yle yapılan çalışmaların atıl vaziyette kalıp çürümeye terk edildiğini, 9 köyün ortak kullanımı için Türk köyüne yapılan Köy-Kent İlköğretim Okulu'nun 3 yıl önce kapandığını belirten Erdem şöyle konuştu:
"Okumuz atıl durumda, üzüntü ve sıkıntı içindeyiz. Bunları atıl durumda kurtarmak için çeşitli mücaracatımız oldu. İmkanlarımız dahilinde bunları kurtarmaya çalışıyoruz. Şu anda öğrenciler taşımalı olarak Mesudiye YİBO'ya gidiyor. Bizden 11 kilometre, Çardaklı, Çavdar köylerinden 17 kilometre taşımalı olarak gidiyor."
Köylüler devletten yardım bekliyor
Türk köyünde yaşayan emekli evli ve 3 çocuk babası İsmet Ertürk (59) ise, 10 TL'ye ortak olduğu fabrika kooperatifinden evine haciz gelmesi nedeniyle üzüntüden felç geçirdiğini iddia etti. Ertürk, "Burada üzüntüden felç geçirdim. Fabrika yüzünden bana haciz geldi. Ben bunu nereden ödeyeceğim, ödeyemiyoruz. Evimdeki eşyalar hep hacizli. Devletten yardım bekliyoruz bizi kurtarsınlar" dedi.
Köyde yaşayan evli ve 2 çocuk babası Sadettin Akkaya da (68), "Köy-Kent başladığı zaman çok sevinçliydik. Yollarımız yapıldı, ilköğretim okulu, orman ürünleri fabrikası yapıldı, güzel çalışıyordu. Hükümet değişti işler bozuldu. Fabrika atıl duruma geçti. 9 köyün idarecilerine hayvanlarına arabalarına hep haciz geldi. 260 öğrenciyle başlayan Köykent ilköğretim okulu 120'ye düştü ve sonra o da kapandı" diye konuştu.
Ilışar köyünden taksicilik yaparak geçimini sağlayan evli ve 4 çocuk babası Cemal Yıldırım (55) ise 10 TL'ye fabrika kooperatifine üye olduğunu söyledi. Bütün köylünün devletten yardım beklediğini anlatan Yıldırım, "Fabrikamız çöktü, devletin bu işe sahip çıkmasını istiyoruz. Biz zor geçinen kişileriz. 10 lirayla bir yığın para bindirdiler üstümüze. Rahmetli Ecevit bize sermaye bıraktı biz bunu beceremedik veya beceremediler" diye konuştu.