Dilek Özçelik'in ilacı geri ödeme listesinde
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'dan tedavisi için yardım isteyen Dilek Özçelik'in kısa süre önce Türkiye'de üretilmeye başlanan ilacı "Blemicin" SGK tarafından geri ödeme listesine alındı.
SGK yetkilileri, temininde sıkıntı yaşanan kanser hastalarının temel ilaçlara erişiminin kendileri için büyük önem taşıdığını belirterek, "Blemicin için geçen cuma günü geri ödeme listesine alınması amacıyla başvuru yapıldı.
"Hodgkin lenfoma" tanısı konulan İngilizce öğretmenliği 2. sınıf öğrencisi Dilek Özçelik'e, Edirne Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne yatış tavsiye edildi.
Nodüler sklerozan tıp ünitesinde takibe alınan Özçelik, okulunu gerekçe göstererek tedavisinin bir süre ayakta devam etmesini istedi.
Sağlık Bakanlığı yetkilileri, Özçelik'in, hastalığının tedavisinde kullanılan "Bleomisin sülfat" ve "Dekarbazin" etken maddeli ilaçlara erişimin zorluğundan duyduğu kaygı nedeniyle Bakan Bayraktar'dan yardım istediğinin belirlendiğini ancak hastanın doktoru tarafından henüz bir ilaç başvurusu olmadığını açıkladılar.
Özçelik'in hekiminin tavsiyesi doğrultusunda dün hastaneye yattığı bildirildi.
Hem Türkiye'de üretiliyor hem geri ödeme listesinde
Sağlık Bakanlığı'nca ilaç fiyatlarındaki düşüşten kaynaklanan, özellikle kanser ve tiroit hastalarının kullandığı ilaçların temininde yaşanan sıkıntıyı aşmak için bazı önlemler alınmıştı.
Kanser hastalarının tedavisinde kullanılan "Bleomisin sülfat"ın Türkiye'de jenerik olarak üretimi için bir ilaç firmasına ruhsat verilmişti. Dilek Özçelik'in de aralarında bulunduğu kanser hastalarının kullanması gereken söz konusu ilaç geçen hafta piyasaya "Blemicin" adıyla çıktı. İlaç, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından da dün geri ödeme listesine alındı.
Hastaların herhangi bir sıkıntı yaşamaması amacıyla ilacın orjinali geri ödeme listesinde olduğu için değerlendirme kısa sürede tamamlandı ve Blemicin de SUT'a alındı" diye konuştular.
"Dekarbazin"i TEB getiriyor"
Özçelik'in kullanması gereken diğer ilaç "Dekarbazin" ise yine temininde yaşanan güçlük nedeniyle Türk Eczacıları Birliği (TEB) tarafından yurt dışından getiriliyor.
SGK yetkilileri, bu ilacın temininde sıkıntı yaşandığı için 1-1,5 aydır TEB tarafından temin edildiğini belirterek, bu ilaçtan 15-20 gün önce bin 600 kutu ithal edildiğini, bunların bir kısmının dağıtıldığını, bin kutu kadar daha TEB'in elinde bulunduğunu bildirdiler.
Yeni ilaçlar için satış ruhsatı ve üretim izni
Öte yandan, Dilek Özçelik gibi benzer durumda olan hastaların kullandığı, temininde güçlük çekilen ilaçlardan bazılarına Türkiye'de satış ruhsatı verilirken bazılarının da jeneriğinin üretilmesi sağlandı.
Sağlık Bakanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre, piyasaya arzında zaman zaman sıkıntı yaşanan "Merkaptopurin" etken maddeli ithal ilacın jeneriği için ruhsat verildi. İlacın yerli jeneriği için satış izni bekleniyor.
Yerli üretim izni alan ve satış ruhsatı verilen bir diğer kanser ilacı "Klofarabin"in de yakında geri ödeme listesine alınması öngörülüyor.
Sağlık Bakanlığı ayrıca, piyasaya arzında sıkıntı yaşanan bazı ithal ilaçların benzerlerine de Türkiye'de satılabilmesi için ruhsat verdi.
Zehirlenmelerde kullanılan iki ürünün yanı sıra, lösemide kullanılan "Merkaptopurin", kanser ilaçları "Abirateron asetat" ve "Trabektedin", antiepileptik "Lakozamid", tiroit tedavisinde kullanılan "levotiroksin sodyum" ve iki ithal aşı Sağlık Bakanlığınca ruhsatlandırıldı.