hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Çanakkale hikaye yarışmasının kazananları belli oldu

    Çanakkale hikaye yarışmasının kazananları belli oldu
    expand

    İslam Konferansı Diyalog ve İşbirliği Gençlik Forumu'nun (İKGF-Dİ), Çanakkale Savaşı'nın 100. yıldönümünde anma etkinlikleri kapsamında düzenlemiş olduğu "Gelibolu: İnsanlığın 100 Yılı 1000 Hikayesi" temalı ödüllü uluslararası deneme yarışmasının kazananları özel törende ilan edildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Jüri başkanlığını, Anzak Barış ödülü sahibi tek Türk olan Dr. Vecihi Başarın'ın yaptığı yarışmanın birincisi Yeni Zellanda'dan Martin Holmes oldu.

    Denemesinde dünyada halen savaşların devam ettiğini ve emperyal güçlerin mücadeleleri yüzünden aslında düşman olmayan insanların savaşmak zorunda bırakıldığını söyleyen Holmes'u, Bosna-Hersek'ten ailesinde Çanakkale Savaşı'nda bulunanların olduğu Siyaset Bilimi öğrencisi Emina Hasanagiç takip etti.

    Yarışmanın üçüncülüğünü ise Ukrayna'dan Polina Dunay elde etti. Ukrayna'daki mevcut savaşa atıfta bulunan yarışmacı, tıpkı Çanakkale'de özgürlük mücadelesi veren insanlar gibi, Ukraynalıların da hürriyetleri için savaştıklarını ifade etti.

    Yarışmanın özel ödüllerinin sahipleri ise Türkiye'den Eda Saraç, Filipinler'den Nassef Adiong ve Kırgızistan'dan Adilbek Nursen oldu.

    Törenin açılış konuşmasını yapan İKGF-Dİ Başkanı Büyükelçi Elşad Iskandarov şöyle konuştu: "Bu hafta uluslararası kamuoyunda iki hikaye anlatıldı. Bunlardan biri 100 yıl önce gerçekleşen büyük bir kahramanlık hikayesi, Çanakkale Savaşı'nın anma törenleri idi. Bugün yeni nesil Çanakkale Savaşı'ndan geride kalan neleri biliyor sorusunu sormamız gerekli. Yarışmaya katılan 38 ülke için Çanakkale ne anlam ifade ediyor diye sormamız gerekli? Bu sorulara yanıt bulabilmek için gençlerin dokunulmamış, saf görüşlerin ortaya konulduğu bu uluslararası deneme yarışmasını organize ettik.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow


    Diğer bir hikaye ise sözde Ermeni soykırımı iddialarına yönelik. Diyaloğa ve barışa kapalı, nefret içeren ve tarihi hiç bir dayanağı olmayan soykırım iddiaları ile birlikte 1915 olaylarının 100. yıldönümünde uluslararası kamuoyuna baskısını artıran bir hikaye görüyoruz. Oysa Çanakkale'nin kendisi bu hikayeyi kabul etmiyor. Çünkü Osmanlı saflarında savaşan Ermenilerin, yaralı askerleri tedavi eden Ermeni doktorlar var Çanakkale hikayesinde.

    Orada kardeşlik, birlik ve yardımlaşma duygusu vardı. Orada milliyet ayrımcılığı yoktu. Özgürlük mücadelesi için bir olmuş toplumlar vardı. Orada soykırım yoktu. Çanakkale'nin dünyaya aslında diyalog ve birlik mesajı verdiğinin altını çizen 38 ülkeden 1000'e yakın eser gönderen dünya gençliğine bu vesile ile teşekkür ediyorum."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yarışmanın jüri başkanlığını yapan Anzak Barış Ödülü sahibi tek Türk olan Vecihi Başarın ise Çanakkale Savaşı'ndan sonra Türkler ve Anzaklar arasında dostluk bağı oluştuğunu vurguladı. Bu yarışma ile Çanakkale Savaşı'nın hatırasına başka bir boyut kazandıran İKGF-Dİ'ye müteşekkirim. Gelen denemeler de aynı şekilde barış ve diyalog olgusuna dayalıydı. Okuduğum yazılardaki mesajlar beni çok mutlu etti. Bu yarışma aslında Türkiye'nin barış ve diyaloğa dayalı vitrinini gösterdi." şeklinde değerlendirmede bulundu.

    Törende konuşan T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı İstanbul İl Müdürü İbrahim İlhami Koç da gençlere "ülkenizi sevin ecdadınızı yad edin" şeklinde çağrıda bulundu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow