hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Büyük zafer 90 yaşında...

    Büyük zafer 90 yaşında...
    expand

    30 Ağustos Zafer Bayramı ülke genelinde törenlerle kutlandı. Törenler sırasında gerginlikler de yaşandı. İstanbul Büyükada Atatürk Meydanı’nda düzenlenen çelenk koyma töreninde partilerin çelenk koymalarına izin verilmemesi karşısında aralarında CHP İstanbul Milletvekili Haluk Eyidoğan, CHP Adalar İlçe Başkanı Dündar Tıraş, İl Yönetim Kurulu Üyesi Çiğdem Ünal ve çok sayıda partili, engellemelere rağmen Atatürk Anıtı’na CHP çelengini koydular. Çelenk koyma sırasında arbede yaşandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Emniyet görevlilerinin müdahaleleri sırasında başta Haluk Eyidoğan ve Dündar Tıraş olmak üzere partililer yaşanan arbedede aldıkları darbelerle rağmen çelengi anıta kadar taşıdılar.

    Tören sonrasında CHP İstanbul Milletvekili Haluk Eyidoğan, CHP Adalar İlçe Başkanı Dündar Tıraş, Adalar Belediye Başkanı Dr. Mustafa Farsakoğlu törene katılan parti üyeleriyle beraber hatıra fotoğrafı çektirdiler.

    ETKİNLİKLER

    ANKARA:
    30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü dolayısıyla Anıtkabir'de tören düzenlendi.

    Tören, Cumhurbaşkanı Vekili ve TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, CHP Genel Başkan Vekili Adnan Keskin, Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç, Beşir Atalay ve Bekir Bozdağ, Danıştay Başkanı Hüseyin Karakulukçu, Yargıtay Başkanı Ali Alkan, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, kuvvet komutanları, bazı bakanlar kurulu üyeleri ve diğer devlet erkanının Aslanlı Yol'dan yürüyüşüyle başladı.

    Törene kulağındaki rahatsızlık nedeniyle katılamayan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e vekalet eden TBMM Başkanı Çiçek, Atatürk'ün mozolesine, üzerinde "Cumhurbaşkanı" yazılı kırmızı ve beyaz karanfillerden oluşan çelenk koydu.

    Saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı söylendi. Daha sonra Misak-ı Milli Kulesi'ne geçen Cemil Çiçek, Anıtkabir Özel Defteri'ni imzaladı ve deftere yazdığı metni okudu.



    Çiçek, şunları kaydetti:

    "Aziz Atatürk, tarihimizin en önemli gurur günlerinden Büyük Zafer'in yıl dönümünde huzurunuzdayız. Büyük yokluklar içinde güçlü ordulara karşı Kurtuluş Savaşı'nda verdiğiniz mücadele milletimizin hür ve bağımsız yaşama kararlılığını tüm dünyaya bir kez daha göstermiştir. Yüce milletimiz ve kahraman ordumuzla 30 Ağustos'ta muazzam bir destan yazdınız. Bizlere bu cennet vatanı ve cumhuriyeti miras bıraktınız. Bizler bu ülkenin her karış toprağı için ne bedeller ödendiğinin bilincindeyiz. Emanetiniz güvenilir ellerdedir. Emanetinize sonsuza kadar kararlılıkla sahip çıkacağız.

    Türkiye Cumhuriyeti'ni işaret ettiğiniz muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkarmak için büyük gayret gösteriyoruz. Bin yıldır etle tırnak gibi ayrılmaz bir bütün olan milletimiz, birlik ve beraberliğinden aldığı güçle hedeflerine ulaşmak için var gücüyle çalışıyor. Aramıza nifak sokmak isteyenler tarihin her döneminde olduğu gibi hüsrana uğrayacaktır. Zafer Bayramı'nda millet olarak aziz hatıranız önünde saygıyla eğiliyor, size minnet duygularımızla birlikte şükranlarımızı sunuyoruz. Ruhunuz şad olsun."

    İSTANBUL:


    Taksim'de saygı duruşsuz tören:
    30 Ağustos Zafer Bayramı'nın 90'ıncı yıl dönümü nedeniyle Taksim Cumhuriyet Anıtı'nda tören düzenlendi. Törene İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, 1'inci Ordu Komutanı Orgeneral Yalçın Ataman, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, askeri ve mülki erkan, siyasi partiler, yargı organları ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri katıldı. Bu yılki kutlamada Cumhuriyet Anıtı'na Valilik, 1'inci  Ordu Komutanlığı ve İstanbul Büyük Şehir Belediyesi'ne ait çelenkler dışında çelenk bırakılmadı.

    Saat 09:30'da başlayan tören, çelenk bırakmanın ardından İstiklal Marşı okunarak son buldu. 1'inci Ordu Komutanı Orgeneral Yalçın Ataman, Vali Hüseyin Avni Mutlu ile birlikte İstanbul Valisi'nin makam aracına binerek Taksim'den ayrıldı.
     
    "Saygı duruşuna saygısızlığı kınıyoruz"

    Tören sırasında protokolun arka tarafında bulunan veya güvenlik çemberi ardında yer alan bazı sivil toplum kuruluşu veya siyasi parti temsilcileri, törende İstiklal Marşı öncesi Atatürk ve silah arkadaşları için bir dakikalık saygı duruşunda bulunulmamasına tepki gösterdi.

    Topluluk,  "Halkın iradesini dikkate almayan bir hükümet istemiyoruz. Saygı duruşuna yapılan saygısızlığı kınıyoruz. Saygısızlar. Kurtuluş savaşı kahramanlarının anısına" diyerek 1 dakika saygı duruşunda bulundular. Atatürk Vakfı, Demokratik Sol Partili bir grup ile İşçi Partililer, Cumhuriyet Anıtı'na çelenk koyup, saygı duruşunda bulundular.

    Atatürk Vakfı Başkanı Av. Osman Şentürk,  yaptığı konuşmada şunları söyledi:

    "Ulusun Töreni olmaktan çıkartılmak, devletin şeklen yaptğı bir tören haline getirilmek isteniyor. Biz buna engel olacağız. Biz ulusuz. Ulusal bayramların sahibiyiz. Bu bayramların ne anlama geldiğini idrak ediyoruz. Bunu yapanlara minnet ve şükran borcumuzu sunmamak bizim için en büyük ayıptır, gaflettir, delalettir. Anıtımıza çelengimizi de getirdik. Bu çelengin başında da bugün nöbet bekleyeceğiz. Bu çelengi kaldırmak isteyen varsa da gelsin kaldırsın. Çıkardıkları 5 Mayıs tarihli bir yönetmelikle ulusal bayramlar, sadece devlet töreni haline getirildi. Ulusun katılımı engellendi. Bunun ilk uygulamasını 19 Mayıs'ta yaptılar. 19 Mayıs'ta Atatürk'e saygı duruşunda dahi bulunmadan burada tören yaptılar. Bugün de burada şekli bir tören yaptılar. Biz de ona tepkimizi gösterdik. Bu millet çocukları gençleriyle, yaşlılarıyla, kadınlarıyla erkekleriyle ulusal bayramlarına sahip çıkacaklardır. Ulusal bayramlar devletin değil, ulusun bayramlarıdır."

    Büyükada'da da arbede:
    30 Ağustos Zafer Bayramı için Büyükada Atatürk Meydanı'nda düzenlenen çelenk koyma töreninde partilerin çelenk koymalarına izin verilmemesi karşısında aralarında CHP İstanbul Milletvekili Haluk Eyidoğan, CHP Adalar İlçe Başkanı Dündar Tıraş, İl Yönetim Kurulu Üyesi Çiğdem Ünal ve çok sayıda partili, engellemelere rağmen Atatürk Anıtı'na CHP çelengini koydular.

    Emniyet görevlilerinin müdahaleleri sırasında başta Haluk Eyidoğan ve Dündar Tıraş olmak üzere partililer yaşanan arbedede aldıkları darbelerle rağmen çelengi anıta kadar taşıdılar.

    Tören sonrasında CHP İstanbul Milletvekili Haluk Eyidoğan, CHP Adalar İlçe Başkanı Dündar Tıraş, Adalar Belediye Başkanı Dr. Mustafa Farsakoğlu törene katılan parti üyeleriyle beraber hatıra fotoğrafı çektirdiler.



    Kadıköy'de gergin tören:
    Kadıköy Kaymakamlığı'nın organize ettiği resmi törende Atatürk Anıtına çelenk koymak isteyen bazı sivil toplum kuruluşlarının adı anons edilmeyince törende gerginlik yaşandı.

    Kadıköy deki tören sabah 09.00 da Kadıköy İskelesi Atatürk Anıtı Önü'nde başladı. İstanbul Vali Yardımcısı Bekir Ergök, 2'inci Zırhlı Tugay Komutanı Tank Kurmay Yarbay Ahmet Akyol, Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, CHP milletvekilleri Akif Hamza Çebi ile Kadir Gökmen Öğüt'ün de katıldığı tören Anıta çelenk konulmasıyla başladı.

    Programı anons eden görevli, Atatürkçü Düşünce Derneği çelenk koymaya hazırlanırken, saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunacağını anons etti. Askeri Bando'nun saygı duruşu komutu vermesiyle saygı duruşuna geçildi.



    Ancak Atatürkçü Düşünce Derneği ve diğer Sivil Toplum Kuruluşları, "Mustafa Kemal'in Askerleriyiz" şeklinde slogan atarak, çelenk koyma törenin sürmesini, saygı duruşu ve istiklal marşının daha sonra okunmasını istediler. Sloganların devam etmesi tartışmaların uzaması üzerine meydana gelen kargaşa ve gerginlik üzerine  Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, milletvekilleriyle olaya müdahale etti.

    Tartışmalar, Öztürk'ün araya girmesi ve Atatürkçü Düşünce Derneği'nin ve diğer sivil toplum kuruluşlarının çelenklerini Anıta Koymaları ve selamlamalarıyla sona erdi.

    Tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla sona erdi.

    Rize'de de gerginlik vardı

    Rize'de de 30 Ağustos Zafer Bayramı nedeniyle Türkiye Gençlik Birliği Rize İl Başkanlığı'nca düzenlenen yürüyüş sırasında grup üyeleri ile polis arasında gerginlik çıktı. Türkiye Gençlik Birliği'ne üyelerinden oluşan yaklaşık 150 kişilik grup, İsmail Kahraman Kültür Merkezi önünde toplandı. Atatürk posteri açarak Cumhuriyet Caddesi'nden Atatürk Anıtı'na yürümek isteyen grubun önü polis tarafından kesildi. Yoldan yürümelerine izin verilmemesi üzerine kaldırımdan yürüyüşe geçen grup, 'Gün gelecek devran dönecek, AKP halka hesap verecek' sloganı atmaya başladı. Bunun üzerine müdahale eden polis, anons yapılan megafonu gruptakilerin elinden aldı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow