Başıbüyük'te büyük tehlike
Maltepe Başıbüyük'te TOKİ tarafından kentsel dönüşüm projesi kapsamında iki yıl önce yapılan konutlar ve bir ilköğretim okulunun bulunduğu eğimli arazide meydana gelen heyelan bölge halkı ve öğrenciler için endişe yaratıyor.
Bölgedeki duruma dikkat çeken CHP İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı, “Kentsel dönüşüm bunun gibi bir şey olacaksa, İstanbullunun vay haline, Başbakan Erdoğan ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktar ve TOKİ yetkililerine sesleniyoruz: Rant uğruna insanlarımızın hayatını riske soktuğunuz her yerde karşınızdayız. İnsanlarımızın müteahhitler eliyle canlarından olmalarına izin vermeyeceğiz" dedi.
Üniversite rapor hazırladı
Maltepe Başıbüyük'te iki yıl önce kentsel dönüşüm projesi kapsamında 6 adet 14 katlı blok inşa edildi. Ancak bir yıl sonra B1 Blok önündeki eğimli arazide heyelan meydana geldi. Heyelan, Serin Sokak ve Eser Caddesi'nde deformasyonlara, zemin kaymalarına ve bina hasarlarına yol açtı. Hatta bitişikte bulunan Atatürk İlköğretim Okulu'nun bahçe duvarı yıkıldı ve bahçesinde toprak kabarması meydana geldi. Bölgedeki halk için endişe yaratan bu duruma dikkat çekmek için CHP İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı, CHP İstanbul Milletvekilleri Jeofizik Mühendisi Prof.Dr.Haluk Eyidoğan ve Kadir Gökmen Öğüt, ilçe başkanı ve bir grup partili ile Başıbüyük'teki alana geldi. Zemin istenilen düzeyde değil
Alanın 4-5 yıl öncesine kadar park ve yeşil alan olduğunu belirten CHP İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı, “Birgün TOKİ 'ben buraya konutlar, bloklar yapayım' dedi. Ağaçlar kesilerek işe başlandı. 2008 yılında zemin etüdü yapıldı. Sonuçlara göre, zeminde 6 metre kadar kil, onun altında da ayrışmış arkoz tespit edildi. Uzmanlar bu malzemenin kaya gibi yüksek olmadığını bilirler. Ardından 2010 yılında inşaat başladı. Tabi, zemin dayanımı istenilen düzeyde olmadığı için her bloğun altına 20 metre uzunlukta 60 adet kazık yapıldı" dedi.
Samsun'da nelere yol açtığını gördük
TOKİ'nin burada sürekli kazık çakarak zemini makyajlamaya çalıştığını öne süren CHP İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı, “Burada yaşananlar, TOKİ'nin 'boş arazi buldum bina dikeyim' anlayışından başka bir şey değildir. Bir yere yanlış bina yapacaksın. Sonra düzeltmek için tekrar para harcayacaksın. Kimin parasını. İl Özel İdaresi'nin parasını. Yani halkın parasını. Bu tür anlayışın Samsun'da hangi faciaya yol açtığını gördük. Eğer kentsel dönüşüm bunun gibi bir şey olacaksa, İstanbullunun vay haline, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ve TOKİ yetkililerine sesleniyoruz: Rant uğruna insanlarımızın hayatını riske soktuğunuz her yerde karşınızdayız. İnsanlarımızın müteahhitler eliyle canlarından olmalarına izin vermeyeceğiz" dedi.
"Çok daha kötü sonuçlar doğurabilir"
TOKİ'nin konut yaparken, bilimsel metodlar kullanmak yerine ranta baktığını öne süren Eyidoğan ise,"Benim uzmanlık depremdir. Özellikle böyle alanlarda deprem etkileri çok daha kötü sonuçlar doğurabilir" diye konuştu. Evlerinin kentsel dönüşüme kazandırılması için nelere dikkat etmeleri gerektiği konusunda hazırladığı büroşürü vatandaşlara dağıtan Eyidoğan, asıl büyük tehlikenin deprem riski olduğunu belirtti.
Vatandaşlar tedirgin
Kayan alandaki yaklaşık 15 ev tehlike altında. Toprağın kaydığı alan gecekondular adeta yer değiştirdi. Aralarında metrelerce mesafe bulunan evler bitişik hale geldi. Asıl tehlikeyse bu alanda kalan ve bahçesi tamamen boşaltılan Atatürk İlköğretim Okulu için söz konusu. Yaklaşık 1500 öğrencinin bulunduğu okulda eğitim öğretime devam ediliyor. Veliler bu duruma tepkili. Veliler, okul bahçesindeki istinat duvarının da kayma nedeniyle büyük tehlike oluşturduğunu öne sürdü.
Heyelan yüzünden kayan evlerde oturan vatandaşlar da var. Kira yardımını yetersiz bulduklarını söyleyip, evlerinin boşaltmıyorlar. Başıbüyük Mahallesi'ndeki bu sorunu çözmek için İl Özel İdaresi kayan alanda önlem alınması için müteahhit firmaya yetki verdi. Vatandaşların iddiasına göre başarısız olan ilk müteahhitin ardından yeni bir müteahhit ihaleyi devraldı. Ancak bölgedeki sorun çözülmedi. Kayma olan alanda inşaat sahası tabelası var, bir iş makinesi duruyor ancak çalışan yok.