Alanya'da "oturma izni" sevinci
Türkiye'de mülk alan yabancılara verilen 3 aylık oturma izninin 1 yıla çıkarılması, emlak sektöründe heyecanla karşılandı.
Yabancılara en fazla mülk satışının yapıldığı Alanya'da, konut satışında patlama beklendiği ifade edildi.
Mütekabiliyet kapsamında Türkiye'den taşınmaz satın alan yabancıların oturma izni süresi 'Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu' ile 3 aydan 1 yıla çıkarıldı.
Bu karar, 90 ülkeden 22 bin 366 yabancının yaşadığı Alanya'da, yabancıya gayrimenkul satıldığı emlak sektöründe sevinç yarattı.
İlçede şu ana kadar 21 bin 100 taşınmaz satın alan 49 ülkeden 29 bin 240 yabancı, oturma izni süresinin 1 yıla çıkarılmasıyla birlikte Türkiye'de daha uzun süre kalabilecek. Böylece 25 bin konut stoğu bulunan Alanya'da emlak sektörünün daha da hareketlenmesi bekleniyor.
Sektöre büyük teşvik oldu
İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Sekreteri ve Alanya Müteahhitler Birliği (MÜTBİR) Başkanı Alaattin Çakır, 'Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu'nun kısa dönem ikamet izni kapsamında, Türkiye'de taşınmaz malı bulunan yabancılara en az 1 yıl oturma izni verilmesinin, sektöre büyük teşvik olduğunu söyledi.
'Mütekabiliyet Yasası' olarak bilinen kanunun 2012 yılında yürürlüğe girdiğini ve geçen Ağustos ayından sonra satış yapılabilecek ülkelerin açıklanması ardından Alanya'da mülk satışlarının hızlandığını belirten Çakır, şöyle konuştu:
"Bölgemizde sektörün önünü kesen iki önemli engelden biri olan oturma izinlerinin kısa olması, yabancıların bölgemizden mülk almasında ve ikamesinde önemli bir güven kaybı oluşturuyordu. Yaklaşık 1 yıldır önemle üzerinde durduğumuz, ülkemiz ve bölgemizden mülk alan yabancıların ikame izinlerinin uzatılması konusu, hükümet tarafından değerlendirilerek, sektörün istediği ve beklediği gibi 1 yıl olarak uzatıldı. Sektör için sevindirici bir karardır."
"Satışlar artacak"
Türkiye'de 3 ay kaldıktan sonra ülkelerine dönmek zorunda olan yabancıların daha önce Alanya'da yatırım yapmaktan çekindiklerini dile getiren Alanya Rus Dili Konuşanlar İşbirliği ve Dayanışma Derneği Başkanı Anjelika Anzhela ise, şöyle dedi:
"Konut satın alan yabancıların ülkelerine gidip gelmeleri de ekstra masraf oluyordu. Aslında Türkiye'de yatırıma sıcak bakıyorlar. Bu kanunla birlikte satışlar artacak. Umarım kanunda yeniden değişiklik olmaz. İnsanların kafası karışıyor. Sürekli kanunda değişiklik olacağı konusunda tedirgin oluyorlar. Bu konuda çok şikayet alıyoruz."
Alanya Emlak Komisyoncuları Derneği (ALEKOD) Başkanı Kerim Balıktay da, 1 yıllık oturma izni süresinin, 8 yıl boyunca her yıl uzatılarak devam ettirileceğini, 8 yıl sonunda mülk sahibi yabancılara kalıcı ikamet izninin tesis edileceğini kaydetti.
Alanya'da geçen yıl 1360 konut veya arsa satın alan Rusları, 1070 taşınmazla Norveç, 450 taşınmazla İsveç, 380 taşınmazla Alman vatandaşları izledi.