Ahmet Taner Kışlalı öldürüleli 14 yıl oldu
Ankara'da aracının üstüne konulan bombanın patlamasıyla suikast sonucu öldürülen Ahmet Taner Kışlalı ölümünün 14. yılında anıldı.
Evinin önünde 21 Ekim 1999'da, arabasına yerleştirilen bombanın patlaması sonucu hayatını kaybeden gazeteci-yazar Ahmet Taner Kışlalı, aynı yerde anıldı.
Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) tarafından gerçekleştirilen anma toplantısına Kışlalı'nın eşi Nilüfer Kışlalı'nın yanı sıra siyasiler, gazeteciler, STK temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan toplantıda konuşan CHP Ankara milletvekili Levent Gök, Kışlalı'nın il ve ilçeleri gezerek Atatürkçülüğü ve laikliği anlattığını ve öldürüldüğünde 1 aylık olan bebeğinin, bugün 14 yaşında bir genç kız olarak onu daha iyi anladığını söyledi.
Bugün Kışlalı'nın çizdiği tablodan çok daha kötüsünün yaşandığını savunan Gök, Kışlalı ailesine borçlu olan Türk halkının, laik kalacağını ve çağdaş yolda ilerilemeye devam edeceğini söyledi.
Evinin önündeki toplantının ardından Ahmet Taner Kışlalı, aynı semtteki heykeli bulunan parkta da anıldı.
Olay nasıl gerçekleşmişti?
Ahmet Taner Kışlalı 21 Ekim 1999 günü saat 09:40'da Cumhuriyet gazetesine yazdığı son yazısını faksladıktan yaklaşık 19 dakika sonra evinden çıktı.
06 GK 377 plakalı aracına yönelen Kışlalı arabasının üstüne silecek ile kaput arasına konulmuş poşete sarılı paketi alıp sol eliyle kapıyı açtığı sırada büyük bir patlama meydana geldi. Çıkan patlamada sol kolu kopan Kışlalı site bekçisi Arif Emirhan Kılıç tarafından Bayındır Hastanesine götürüldü.
Saat 10:02'de kalp koroner atışı durmuş, nabzı hızlanmış ve bilinci kapanmış bir şekilde Tıp Fakültesi Hastanesine getirildi.
Operatör Dr. Hasan Karakış tarafından yapılan muayene sonrası öldüğü tespit edildi, ölüm raporu yine Hasan Karakış tarafından hazırlandı ve Dr. Ersin Kaya tarafından basın açıklamasıyla bildirildi. Mezarı Ankara'nın Ulus semtinde bulunan Devlet Kabristanı'ndadır.
Kışlalı'ya yapılan saldırı aradan geçen 14 yıla rağmen olayın arkasında kimlerin olduğu tam olarak aydınlatılamadı. “Tevhid, Selam ve Kudüs Ordusu” adlı bir örgüte bağlanan olayda Yargıtay sürecinin ardından sadece bir kişi hapis yattı. Birçok suikastte olduğu gibi bu olayın da faili gösterilen Oğuz Demir'e ise hiçbir zaman ulaşılamadı.
Geriye Akit gazetesi'nin suikastten önce Kışlalı hakkında yaptığı haber ve bu habere eklediği Kışlalı'nın üzerine çarpı işareti konulmuş fotoğraf kaldı.