hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ah Şu Kilolar | Şişmanlıktan sadece şişmanlar mı sorumlu?

    Ah Şu Kilolar | Şişmanlıktan sadece şişmanlar mı sorumlu
    expand
    KAYNAKEmin Çapa / CNN TÜRK Ekonomi Müdürü

    Yaklaşık 9 aydır bir dizi program üzerinde çalışıyorum. Okuyorum, dinliyorum, okuyorum, dinliyorum, okuyorum, okuyorum. Hiçbir program için bu kadar uzun süre hazırlık yapmadım. Düşünün 9 aydır üzerinde çalışılan bir televizyon pogramı var ve daha bir kare görüntü çekilmemiş. Bayram için ne yapalım diye düşünülürken, acaba üzerinde çalıştığım bu program serisinden, daha sade, daha az karmaşık bir şey yapabilir miyim diye düşündüm. Sonuçta Ah Şu Kilolar ortaya çıktı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Neden Ah Şu Kilolar? Çünkü bütün dünyayı saran bir salgın gibi şişmanlık. Herkes diyette, herkes sağlıklı yaşam peşinde, özellikle gelişmiş ülkelerde diyet programlar, diyet yiyecekler, sağlıklı yaşam merkezleri, spor salonları çığ gibi büyüyen milyarlarca dolarlık bir endüstriye döndü. Ama şişmanlık sürekli, sürekli, sürekli artıyor. Şişmanların oranı her yıl bir öncekinden daha fazla.

    Peki ama neden?

    Çünkü çok az insan olayın ne kadar çok yönlü olduğunun farkında, üstelik çok daha az sayıda insan farkında olanlara kulak veriyor.

    Dedim ya ben aslında başka bir dizi program için çalışırken şişmanlık olayına girdim. Beni bu olayın derinliğine sürükleyen kişi Dr.Alp Sirman oldu. Ben de sizin gibi şişmanlığın kişisel bir konu/sorun olduğunu düşünürdüm.

    Ama öyle değilmiş. Siyaset-gıda endüstrisi-genetik-çevresel faktörler gibi bir çok değişken varmış. 

    Aslında ne yiyeceğimize dev gıda endüstrisinin baskısı altındaki siyaset karar verirken, şişmanlığın tek suçlusu kilo alan insanlarmış gibi davranılıyor.

    Gıda endüstrisi dediğimiz sektör o kadar büyük, o kadar güçlü ve o kadar zengin ki, bizleri "sarının C vitamini olduğuna" inandırabiliyor.

    Ama onların asıl başarısı "mutluluk veren" ürünleri yediğimiz için değil, "hareket etmediğimiz için" kilo aldığımıza bizi ikna etmeleri. Halbuki bütün bilimsel veriler, bazı insanlar daha az hareket etse bile, söylendiği, iddia edildiği gibi aşırı bir hareketsizlik olmadığını gösteriyor. (Dikkat edin spor demiyorum. Çünkü Doç. Dr. Alper Çelik'in deyişiyle "biz hiçbir zaman düzenli spor yapan bir ulus değildik, ama şimdi aşırı şişmanlıyoruz) O zaman Prog. Şükrü Hatun'un deyişiyle "son 30-40 yılda insanların genetiği değişmediğine göre, değişen nedir?" diye sormamız lazım.

    Programın içeriğini daha fazla yazmayayım. Ama şunu bilin ki, şişmanlık sadece şişman insanların sorunu değil. Şişmanlık toplumsal bir sorun.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ulaşımı sadece araçların bir yerden bir yere gitmesi diye düşünüp, insanlar nerede yürüyecek diye düşünmeyen yerel yönetimler; yediğimiz gıdalara sadece güvenlik diye bakıp, sağlık diye bakmayan siyasetçiler; insanın daha çok yemesi için çalışan gıda endüstrisi bu işin ne kadar çok yönü olduğunu göstermeye yeter de artar bile.
    Çarşamba ve Perşembe günü saat 17.10'da Ah Şu Kilolar'ı seyredin ve konu üzerinde bir kez daha düşünün derim.

    Ah Şu Kilolar'da kameranın önünde göreceğiniz kişilere çok şeyler borçluyuz. Ama kameranın arkasındaki Ece, Tülay, Emine, Bahar, Özgül, Güngör, Halil olmasa program mümkün olmazdı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kaydet

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow