50 yıl sonra ilk adım mutluluğu
İstanbul'da tek başına yaşayan ve 3 yaşında geçirdiği çocuk felçi nedeniyle 50 yıldır belden aşağısını hareket ettiremeyen 53 yaşındaki Huriye Dalkılıç, Edirne'nin Uzunköprü Devlet Hastanesi'nde, hastaların 'sihirli melek' lakabı taktığı Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Gülşah Yaşa Öztürk'ün 2,5 aylık tedavisinin ardından, ilk adımlarını yürüteçle atmaya başladı.
3 yaşında çocuk felçi geçiren Huriye Dalkılıç, yapılan tedavilere rağmen yürüyemedi ve hayatının geri kalanını tekerlekli sandalye üzerinde geçirdi.Uzunköprü Devlet Hastanesi'nde, kendisi gibi felçli olan bazı hastaların Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Gülşah Yaşa Öztürk'ün uyguladığı tedavi programının ardından yürümeye başladığı yönüde medyada çıkan haberleri gören Dalkılıç, yakınlarının yardımıyla Uzunköprü'ye getirildi ve 2,5 ay önce hastaneye yatırıldı.
Huriye Dalkılıç'ın 3 yaşında geçirdiği çocuk felçi hastalığı sonucu ayakta durma ve yürüme yetisini kaybettiğini belirten Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Gülşah Yaşa Öztürk, "Hastamız, her türlü ihtiyaçlarını elleri üzerinde emekleyerek karşılamaya çalışmış. 2 kez operasyon geçiren hastamızda bir gelişme sağlanamamış.Hastamız zamanla hareket azlığına bağlı kilo almış ve bu durum hastamızın günlük yaşam aktivitelerini dahada kısıtlamış, tüm bunların üzerine depresif duygu durumu eklenmiş.
Huriye hanımın geliş muayenesinde, ayakta durma ve yürümesi yoktu. Kalça, diz, ayak eklemlerinde kullanılmamaya bağlı deformiteler (şekil bozukluklar) mevcuttu. Özellikle gövdesinin alt kısmındaki kasları güçsüz ve hacimce küçük olup, beraberinde obezitesi mevcuttu."dedi.
Öztürk, sözlerini şöyle sürdürdü: "Hastamıza Fizyoterapistimiz Murat Kabuk ile beraber özel bir rehabilitasyon programı hazırladık. Obezitesine yönelik diyet programını düzenledik. Kas güçlerini artırmak ve metabolizmasını hızlandırmak amaçlı egzersizlerini uyguladık. Bacaklarındaki his kaybı ve güçsüzlüğe yönelik tamamlayıcı tıp yöntemlerinden biri olan Refleksoloji seanslarını düzenledik.
Psikiatri uzmanımızın da destekleri ile depresif duygu durumunu çözmeye çalıştık. Hastamızın başarıya odaklanması için tüm personelimizle destek verdik.Tüm bu çalışmalarımız sonucu hastamız 18 kilo verdi, zayıf kasları eskiye oranla güçlendi, eklem hareketleri ve bacaklarındaki duyu hissi arttı. Azimli bir şekilde çalışmalarmıza uyum gösteren hastamıza, bu aşamadan sonra uzun yürüme cihazını planladık. Hastamız 2. ayın sonunda walker (yürüteç) ve uzun yürüme cihazı desteği ile ayakta durmaya ve yürümeye başladı.Bu durum tüm ekip arkadaşlarımı, beni, Huriye Hanım ve ailesini çok mutlu etti."dedi.
Çok mutluyum
50 yıl sonra ilk adımlarını attığı için çok mutlu olduğunu belirten Dalkılıç, "Yürüdüğüm günü bile unuttum. 3 yaşındaydım ve şuan hatırlamıyorum. İstanbul'da babamdan kalan emekli maaşı ile tek başıma yaşıyorum. Kendi ihtiyaçlarımı evde sürünerek yapıyorum, yada komşularım yardım ediyor. Kardeşim de Adana'da olduğu için her zaman yanıma gelemiyor. Doktor hanımın daha önce 2 hastanını yürümesine katkı sağladığını haberlerde gördüm. Kardeşimin girişimleriyle ben de buraya geldim. Belden aşağımı hiç haraket ettiremiyordum. Sihirli meleğimiz sayesinde şimdi adım atmaya başladım ve 18 kilo verdim. Çok mutluyum. Yakında yardım almadan yürüyeceğime inanıyorum" dedi.