2012'den ne bekliyoruz?
Ipsos KMG'nin 2012 beklentiler araştırmasına göre 2011'deki bahar havası esmeye devam edecek. Ekonomik beklentilerde ise endişeli bir hava hakim olacak. İyimserlerin payı ise yüzde 52'ye düştü.
Ipsos KMG Sosyal Araştırmalar Enstitüsü tarafından gerçekleştirilen Türkiye 2012 Beklentiler-Beğeniler Araştırması tamamlandı. Araştırma sonuçlarına bakıldığında, toplumsal beklentiler açısından 2011’deki ‘bahar havası’nın büyük ölçüde devam ettiği, ama özellikle kişisel ekonomik beklentilerde endişe rüzgarlarının da hafif hafif esmeye başladığı görülüyor.
2012’ye girerken Türkiye ile ilgili ‘iyimser’ hislere sahip olanlar, 5 puanlık azalmayla yüzde 52’ye düşüyor. 2011’de ‘kişisel olarak daha iyi durumda olacağım’ diyenler de yüzde 41’den yüzde 39’a iniyor.
Gelir mi artar enflasyon mu?
2012’ye girerken toplumun yüzde 55’i, Türkiye ekonomisi hakkında olumlu bir algıya sahip. Bu aslında, ekonomi yönetimine duyulan güvenin ve ekonomideki bazı negatif sinyallerin esasen dışarıdaki krizden kaynaklandığı yönündeki algının bir göstergesi olarak değerlendirilebilir. Ancak “kişisel gelirim artar” diyenler 3 puan azalarak yüzde 34’e düşüyor. “2012’de enflasyon artar” diyenler 10 puan yükselişle yüzde 52’ye çıkıyor. Toplumun yaklaşık 3’te 2’si Dolar ve Euro kurunda artış bekliyor. Bir başka deyişle, kişisel ekonomik beklentilerde endişe rüzgarları esmeye başlıyor.
Peki 2012’ye girerken tüketicilerin satın alma ve harcama eğilimleri ne yönde hareket ediyor? Burada da endişeli bir bekleyişten söz edilebilir. Yurt içi tatil beklentisinde 14 puan, tüketici kredisi alım niyetinde de 8 puan azalma gözleniyor. Öte yandan sağlık sigortası ve bireysel emeklilik satın alma beklentisinde nispi de olsa bir artış söz konusu.
Yeni anayasada uzlaşma bekleniyor
Ekonomik beklentilerdeki ‘endişe rüzgarları’nın toplumsal beklentilere birebir yansıdığı söylenemez. Aksine, kamuoyu bazı toplumsal beklentiler yönünden hala ‘iyimser’ bir bakış açısına sahip. 2012’ye girerken Türkiye’nin uluslararası itibarının artacağını düşünenlerin oranı yüzde 70 olarak tespit ediliyor. Yine kamuoyunun yüzde 68’i (2011’e göre 11 puan artış) yeni bir Anayasa’nın uzlaşmayla kabul edileceğini düşünüyor. Huzur ve güven beklentilerinde de pozitif gelişmeler gözleniyor. Bu yönüyle ‘bahar havası’ hala devam ediyor.
Öte yandan özellikle bazı dış politika konularında kaygılı bir bekleyiş tespit ediliyor. “Türkiye’nin komşularıyla ilişkileri güçlenir” diyenlerin oranı 6 puan azalarak yüzde58’e, “AB ile ilişkiler gelişir” diyenler de 3 puan azalarak yüzde 43’e düşüyor. Türkiye’nin AB’ye girmesi gerektiğini düşünenlerin oranı ise yüzde 50’den yüzde 41’e iniyor. Terörle mücadelenin başarıya ulaşacağını düşünenlerin oranı ise yüzde 47.
Bahar havası hakim
2012’ye girerken "Başbakan’dan duyulan memnuniyet" algısı 3 puan artışla yüzde 63’e, "Cumhurbaşkanı’ndan duyulan memnuniyet" 6 puan artışla yüzde 76’ya çıkıyor. AKP’nin 2011 seçimlerindeki oy oranını koruduğu, hatta bir miktar üzerine de çıktığı gözleniyor.
Bütün bu bulgulardan hareketle, yurttaşların toplumsal beklentiler açısından 2012’ye de "bahar havası" içinde girdiğini, ama özellikle kişisel ekonomik beklentiler açısından endişe rüzgarlarının da esmeye başladığını söyleyebiliriz.