1,5 yıl sonra zamanaşımına uğrayacak
Bildiri dağıtırken gözaltına alınan ve uğradığı işkence sonucu hayatını kaybeden Engin Çeber'in davası sürüyor. Yargılama 1,5 yıl içinde bitirilmezse 5 yıllık zamanaşımı nedeniyle sanıklar tahliye edilecek.
Metris Cezaevi’nde gördüğü işkence sonucu öldürülen Engin Çeber’in davası Pazartesi günü Bakırköy Adliyesi’nde görülecek. Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) bünyesinde oluşturulan Engin Çeber Dava Takip Komisyonu, davanın 1,5 yıl sonra zamanaşımına uğrayacağına dikkat çekerek, “İşkenceye ceza istiyoruz” adlı bir bildiri yayınladı ve yargılama sürecindeki “ayak sürümelere” dikkat çekti.
Engin Çeber, “Ferhat Gerçek’i Vuran Polis Tutuklansın” bildirisini dağıttığı için Sarıyer’de dört arkadaşı ile birlikte tutuklandı. Daha sonra kamera görüntüleriyle de belgelenen bir şekilde gözaltında ve götürüldüğü Metris Cezaevi’nde süren aralıksız işkence sonucu 10 Ekim 2008’de hayatını kaybetti. Adli Tıp ölümün işkenceye bağlı kanamalardan ötürü gerçekleştiğini raporladı. İşkence nedeniyle açılan davada varılan karar Yargıtay tarafından bozuldu ve yargılama 1,5 yıl içinde bitirilemezse sanıklar tahliye edilecek.
Adalet Bakanı özür diledi
Kamuoyunu, işkence davasında duyarlılığa davet eden ÇHD Engin Çeber Dava Takip Komisyonu’nun açıklamasında satır başlarıyla şunlara dikkat çekildi:
- Engin Çeber davası da Türkiye’de öteden beri bilinen işkence gerçeğini kaçınılmaz olarak belgeleyen ve tarihe geçiren davalardan biri oldu.
- Sokakta, hastanede, karakolda ve son olarak da hapishanede süren; polisin, doktorun, hâkimin askerin ve gardiyanın şüpheli olduğu bir dosya olması sebebi ile özel bir örnekti. Adalet Bakanı özür diledi, soruşturmaya avukatlar müdahale edebildi.
- 01.06.2010 tarihinde verilen hüküm süresinde temyiz edilmesine karşılık 7 ay Yargıtay’a gönderilmedi. Bu durum şikâyete konu olmuş ve ilgili hâkimler hakkında soruşturma açılmış ise de geçen zaman katillerin lehine işlemeye devam etmektedir.
- Yargıtay 8. Ceza Dairesi, Bakırköy 14 Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararını, hukuki yararları birbirine uygun olmayan sanıkların aynı avukat tarafından savunulmasını, adil yargılama hakkının ihlali olacağından hareketle, esasa girmeden bozdu. Oysa ki Yargılama sürerken müdahil avukatları bu konuda mahkemeyi uyarmış olmasına rağmen mahkeme bile isteye bu duruma göz yummuştu.
Küçük bir saptama 16 ay sürdü
- AHİM’nin kararlarında oluşan başlıca ilkelerden biri sürattir. Kamu görevlilerinin işkence yapmaktan ötürü sanık olduğu davaların ivedilikle ve öncelikle görülmesi gerekirken Yargıtay’ın esasa bile girmediği halde, bir usul yanlışlığını saptaması tam 16 ay sürdü.
- 28.09.2011 tarihinde tefhim edilen hükümden yaklaşık 5 ay sonra 20 Şubat 2012 tarihinde bozmadan sonra ilk duruşma yapılabilecek.
"İnsanlık suçlarında zamanaşımı olmaz"
- Biz, işkenceye ceza istedik. Bugün Engin'in işkencede katledilmesinin üzerinden Üç Yıl Dört Ay geçmiş bulunuyor. Dosya bir yıl altı ay sonra bitirilmezse katiller tahliye olacaklar. Çünkü CMK 102. maddesine göre atılı suçun en uzun tutukluluk süresi beş yıldır.
- Bugüne kadarki yargılama pratiği yargının Engin’in katillerini tahliye etmek istendiğini gösteriyor. İşkence, insanlığa karşı işlenmiş bir suçtur, insanlık suçlarında zamanaşımı olmaz.