Zekat hesaplama nasıl yapılır? Diyanet zekat hesaplama 2022 sayfası..
Ramazan ayıyla birlikte oruç ibadeti ve pek çok ibadet yerine getirilmeye çalışılıyor. Bunlardan biri de zekat. 2022 zekat miktarının nasıl hesaplandığı, kimlere ne zaman verileceği ibadetlerini tam ve eksiksiz yerine getirecek olanlar tarafından araştırılıyor. Peki, zekat hesaplama nasıl yapılır Diyanet? Zekat kimlere, ne zaman verilir? İşte Zekat hesaplama 2022 detayları..
Ramazan ayı 2 Nisan’dan itibaren idrak edilirken zekat ibadeti çoğu vatandaşın gündeminde yer almaya başladı. Belli bir mala sahip kişileri vereceği zekat Diyanet'in zekat hesaplama sayfası üzerinden hesaplanabilecek. Öte yandan Ramazan orucunu tutup bayrama ulaşmanın bir şükrü olarak, Müslümanların belirli kişilere vermesi vacip olan fitrenin bu sene verilecek olan miktarı da Diyanet tarafından belirlendi.
Her yıl Ramazan ayında gündeme gelen fitre ve zekat miktarı için Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan yeni bir açıklama geldi. 2022 yılına ait Fitre miktarı konusunda bilgilendirme yapan Diyanet, zekat hesaplama hususunda ise yeni bir ekranı erişime açtı. Türkiye Diyanet Vakfı ile ortaklaşa açılan zekat hesaplama ekranı aracılığıyla kişinin mal varlığı üzerinden otomatik olarak verilmesi gereken zekat miktarı hesaplanabiliyor.
ZEKAT HESAPLAMA NASIL YAPILIR?
Diyanet'in zekat hesaplama sayfası üzerinden vermeniz gereken zekat miktarını hesaplayabilirsiniz. Zekat hesaplamada mevcut borçlarınız düşüldükten sonra kalan malınız üzerinden zekatınızı hesaplayabilirsiniz. Borçların düşülmesi ve zekat konusundaki sorularınız için fetva.diyanet.gov.tr adresinden, ALO190 destek hattından veya E-Devlet sistemindeki "Dini Soru Sor" servisinden destek alabilirsiniz.
ZEKAT HESAPLAMA İŞLEMİ İÇİN TIKLAYINIZ
ZEKAT KİMLERE VERİLİR?
Zekâtın verileceği kimseler Kur’an-ı Kerim’de belirtilmiştir. Bunlar; fakirler, miskinler, zekât toplamakla görevlendirilen memurlar, müellefe-i kulûb adı verilen kalpleri İslam’a ısındırılmak istenen kimseler, esaretten kurtulacaklar, borçlular, Allah yolunda cihad edenler ve yolda kalmış olanlardır (Tevbe, 9/60).Fakir ve miskin, temel ihtiyaçları dışında herhangi bir maldan nisab miktarına sahip olmayan kimsedir. Ancak temel ihtiyaçları dışında, ister artıcı (nâmî) vasıfta olsun ister olmasın, herhangi bir maldan nisap miktarına sahip olan kimse fakir veya miskin kapsamında olmadığından ona zekât verilmez (İbnü’l-Hümâm, Feth, II, 266).
Borçlu, kul hakkı olarak borcu olan ve borcunu ödeyeceği maldan başka nisab miktarı malı bulunmayan kimsedir (İbnü’l-Hümâm, Feth, II, 268). Yolda kalmış kimse, sürekli yaşadığı yerde malı bulunsa bile, çıktığı yolculukta parasız kalıp parasına ulaşma imkânı bulamayan, başka bir deyişle, parasızlıktan yolda kalmış ve memleketine dönemeyen kimsedir.
Bu kimseye, malının bulunduğu yere dönmesine ve dönünceye kadarki ihtiyaçlarını gidermesine yetecek kadar zekât verilebilir (Kâsânî, Bedâî’, II, 43-46). Günümüzde yolcu olan kişi istediği zaman memleketindeki parayı banka kartı veya başka bir yöntemle alma imkânına sahipse ona zekât verilmez. “Allah yolunda” anlamına gelen “fî sebîlillah” ifadesi ise, kendisini Allah yoluna ve İslam’a adamış hac yolcuları, askerler ve ilim için yola çıkan gerçek kişiler olarak yorumlanmıştır.
2022 FİTRE NE KADAR?
Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı 2022 yılı Fitre miktarını açıkladı. Din İşleri Yüksek Kurulu, Prof. Dr. Abdurrahman Haçkalı başkanlığında yaptığı toplantıda, 2022 yılı Ramazan ayının başlangıcından 2023 yılı Ramazan ayının başlangıcına kadar olan süre için fitre miktarını 40 TL olarak belirledi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
ÇEYREK ALTIN NE KADAR? 18 Kasım 2024 gram altın, tam altın ve cumhuriyet altını kaç TL?
Yüksek emekli maaşı alabilmek için bu detaya dikkat! Uzman isimden emeklilik hazırlığı yapanlara kritik uyarı...
İslam Memiş 2025 yılı tahminini açıkladı! Altın yeniden yükselecek mi?
ASGARİ ÜCRET | 2025 asgari ücret zammı için geri sayım başladı! Masada hangi rakamlar var?
BİM AKTÜEL ÜRÜNLER 19 KASIM 2024! Yarın BİM kataloğu ürünleri neler?