hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yurt içinde iki önemli veri gündemde: Bugün büyüme, cuma enflasyon

    Yurt içinde iki önemli veri gündemde: Bugün büyüme, cuma enflasyon
    expand

    Bugün açıklanacak büyüme ve cuma günü açıklanacak olan şubat ayı enflasyonu, Borsa İstanbul başta olmak üzere yurt içi piyasalar için haftanın yakından takip edilecek başlıkları arasında yer alıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Haftanın ilk gününe yüzde 0.35 yükselişle 5.076 puandan başlayan BIST 100, günü yüzde 2.74 yükselişle 5.197 puandan tamamladı. Sektörel bazda en fazla talep gören endeksler bankacılık ve holding endeksi oldu. Yurtiçinde bu hafta da önemli verilerin açıklanması bekleniyor. Deprem felaketinin ardından yakından takip edilen ve bugün açıklanacak 2022 büyüme verisinin ardından; haftanın son işlem gününde ise önümüzdeki aylarda beklentilerin değişebileceği yönünde görüşlerin öne çıktığı enflasyon verisi açıklanacak. Aylık enflasyona dair piyasa beklentisi yüzde 3.5 seviyesinde olurken; şubat ayında gıda ve hizmetlerin ön planda olacağı tahmin ediliyor. Çarşamba günü ise depremin etkilerinin az da olsa görülmesi beklenen şubat PMI rakamları yakından izlenecek.

    DIŞ TİCARET AÇIĞI

    Dün açıklanan dış ticaret verilerine göre, ocak ayında dış ticaret açığı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 38.4 artarak 14.24 milyar dolara yükseldi ve yeni rekor seviyeye çıktı. İhracatın ithalatı karşılama oranı geçtiğimiz yılın ocak ayında yüzde 63 olurken; bu yılın ocak ayında ise yüzde 57.6’ya geriledi. TÜİK’in açıkladığı Ekonomik Güven Endeksi’ne göre endeks, ocak ayında 99.3’ten, şubat ayında 99.1’e düştü. Haftanın ilk iş gününde halka arzlara ilişkin de iki yeni Haber geldi. Gübre Fabrikaları iştiraki Tarkim Bitki Koruma’nın halka arz çalışmalarına başladığı, depremler nedeniyle daha önce iki kez halka arzı ertelenen Göknur Gıda’nın da halka arzına ilişkin talep toplama tarihlerinin belli olduğu kaydedildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    FAİZ ARTIRIMLARI

    Geçtiğimiz haftanın en önemli verisi olan ABD PCE enflasyonu aylık bazda yüzde 0.2’den yüzde 0.6’ya; yıllık bazda ise yüzde 5.3’ten yüzde 5.4’e yükseldi. Beklenenin üzerinde gelen enflasyon verisinde hizmet enflasyonundaki artış etkili oldu. Dinamik Yatırım’ın analizine göre, enflasyonda artış sinyalleri Fed’in uzun süre ve hatta daha yüksek montanlı artışlarla parasal sıkılaşmaya devam etmesine neden olacağı belirtiliyor. Küresel piyasalarda ana gündem maddesi enflasyon olurken; uzmanlar fiyatlandırmanın bozulduğuna işaret ediyor. Dolar endeksindeki güçlenme ise sürüyor.

    ABD’de geçtiğimiz hafta açıklanan ve Fed’in yakından takip ettiği çekirdek PCE verisi, altında da etkisini gösterdi. Fed’in enflasyonla mücadele için faiz artırımının devam edeceği yönündeki mesajları, altında gerilemeye neden olurken, Ons Altın günü 1.818 dolardan tamamladı.

    MİLYON DOLARLIK KRİPTO BAĞIŞ

    Savaşın birinci yılını geride bırakan Ukrayna’ya, kripto paralar üzerinden şimdiye kadar yapılan bağışların değeri açıklandı. Chainalysis verilerine göre, şubat ayı itibarıyla yatırımcıların 70 milyon dolarlık kripto para bağışı yaptıkları belirtildi. Bağışların önemli çoğunluğu Bitcoin ve Ethereum’la gerçekleşirken; Ethereum birinci, Bitcoin ikinci sırada yer aldı. Kripto paralarda genel anlamda piyasalardaki Fed baskısı hissediliyor. Kripto para piyasasının değeri 1.1 trilyon dolar seviyesinden gerilerken; Bitcoin haftanın ilk günü itibariyle 23.392 dolar seviyesinde seyretti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow