Yunan ekonomisi için kritik dönem yaklaşıyor
Yunanistan ekonomisi için üçüncü kurtarma paketi programı Ağustos 2018'de sona eriyor. Bu tarih Yunanistan ekonomisinin kendi ayakları üzerinde durabilmesi için ilk imtihan anlamına geliyor. Peki bu süreçle ilgili uzmanlar ne düşünüyor.
Yunanistan hükümeti, yaklaşık 3 yıl sonra tekrar sermaye piyasalarına dönerek devlet tahvili ihracından 3 milyar euroluk gelir elde ettiğini açıklarken, toplam teklifin de 6,5 milyar euroya ulaştığı belirtilmişti. Tahvil ihalesi, üçüncü kurtarma paketi programı Ağustos 2018'de sona erecek Yunanistan ekonomisinin bu tarihten sonra kendi ayakları üzerinde durabilmesi için ilk imtihan anlamına geliyor.
Üçüncü kurtarma paketi programında olan Yunanistan'ın, bu yılın ilk çeyrek sonu itibarıyla 310 milyar euroluk kamu borcu bulunuyor. Söz konusu miktarın milli gelire oranı ise yüzde 180 ile euro Bölgesi'nde yer alan ülkelerin en yükseği seviyesinde.Yunanistan'ın, kreditörleri ile geçen ay kurtarma paketinin ikinci gözden geçirme süreci üzerinde uzlaşma sağlamasıyla 8,5 milyar euroluk kredi dilimi serbest bırakılmıştı.
Konuya ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan ING Group Başekonomisti Peter Vanden Houte, Yunanistan'ın, üçüncü kurtarma paket programı sona erdiğinde kendi ayakları üzerinde durmasının kolay olmayacağını söyledi. Yunanistan tahvillerine yatırımcı ilgisinin iyi bir haber olduğunu belirten Houte, ülke ekonomisinde tehlikenin sona erdiğini düşünmek için biraz erken olduğunu aktardı.
Houte, Yunan hükümetinin ekonomiyi daha rekabetçi hale getirmek için yapısal reformların devamı konusunda güçlü bir özveri sergilemesi gerektiğini, finansal piyasalarda Yunanistan'a olan güvenin tekrar kaybolma riski bulunduğunu söyledi.
"Yunanistan, euro Bölgesi ülkelerinin iş birliğiyle cömert bir şekilde desteklenecek"
Dekabank Başekonomisti Ulrich Kater de Yunan ekonomisinin hafif bir iyileşme yolunda olduğunu, ülkede uygulanan reformların öncekine göre daha iyi bir ekonomik perspektif çizdiğini ifade ederek, Yunanistan'ın euro Bölgesi ülkelerinin iş birliğiyle cömert bir şekilde destekleneceğini vurguladı.
Kater, euro Bölgesi'nin, güçlü devletlerin zayıf devletleri birtakım yükümlükler karşılığında desteklediği ortak bir güvenlik ağına dönüştüğünü söyledi.
"Yunanistan tahvillerine gelen talep çok güçlü değil"
IHS Markit Kıdemli Ekonomi ve Finansal Uzmanı Brian Lawson ise Yunanistan'ın piyasalara dönmesinin iyi bir haber olduğunu kaydetti. Lawson, tahvil ihracının sadece ekonomideki iyileşmeden dolayı yatırımcıların iştahını göstermediğini, aynı zamanda ülkenin profilini düzeltmesine de yardımcı olduğunu belirterek, Yunanistan'ın tedbirli olmaya devam etmesi için sebepler bulunduğunu söyledi.
Tahvil ihracına olan talebin fazla güçlü olmadığını vurgulayan Lawson, "Daha yüksek bir tahvil ihracı olsaydı talep yetersiz kalabilirdi." dedi. Yatırımcı iştahının şu an yüksek olduğunu, kurtarma paketi programı sona erdiğinde piyasa şartlarının değişmiş olabileceğini kaydeden Lawson, ülkenin borçlarının hafiflemesinin, ekonomik görünümünün ve Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) varlık alım programına potansiyel katılma durumunun Yunanistan'ın gelecek yıl kurtarma programını başarılı bir şekilde bitirip bitiremeyeceği konusunda belirleyici olacağını söyledi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
FED aralık toplantısı ne zaman, hangi gün? FED faiz kararı açıklama tarihi 2024!
20-26 Kasım 2024 ŞOK Aktüel Ürünler Kataloğu Çarşamba Yayında!
ASGARİ ÜCRET 2025 | Morgan Stanley'den dikkat çeken asgari ücret zammı tahmini! "Türkiye, bir dönemecin başında..."
BİM AKTÜEL ÜRÜNLER 20 KASIM 2024! BİM'e çekme karavan, buz dolabı ve derin dondurucu geliyor!
T.C.'ye göre KYK burs ve kredi ödeme tarihleri 2024: KYK burs/kredi ödemesi nasıl sorgulanır?