Yükselen enerji fiyatları AB'ye 1 trilyon dolara mal oldu
Bloomberg son piyasa verilerine dayanan hesaplamalara atıfta bulunarak, AB üye devletlerinin bloğun on yıllardır yaşadığı en kötü enerji krizi karşısında kabaca bir trilyon dolar (940 milyar euro) harcadığını bildirdi.
Yükselen enerji fiyatları, Avrupa Birliği üyesi çoğu devletin Rusya'dan gaz ithalatını durdurmayı seçmesi ve daha pahalı kaynaklara yönelme zorunluluğuyla karşı karşıya kalması nedeniyle ekonomilerini durgunluğa sürükledi.
Bloomberg, enerji krizi karşısında kabaca bir trilyon dolar (940 milyar euro) harcadığını açıklayarak toplam rakamın "tam ölçekli bir krizin sadece başlangıcı" olduğunu vurguladı.
Bölgedeki dolu gaz depolama tesislerinin boşaltılmasının ardından, enerji arz güvenliğinin önümüzdeki kıştan sonra da sorun olarak kalması bekleniyor. AB ülkeleri, Rusya'dan hiçbir teslimat yapılmadan gelecek soğuk mevsim için gaz rezervlerini yeniden doldurmak zorunda kalacak, bu da tankerler için rekabeti kızıştırıyor.
Sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) için daha fazla ithalat terminalinin devreye girmesiyle bile, krizin pençesini ancak 2026'da ABD veya Katar'dan ek üretim kapasitesi kullanılabilir hale geldiğinde gevşeteceği bildiriliyor. Aynı zamanda, LNG'yi enerjiye aç Asyalı alıcılardan diğer alıcılardan uzaklaştırmak için fiyatlar yüksek kalmalıdır.
Bloomberg'in aktardığına göre, Brüksel merkezli düşünce kuruluşu Bruegel'e göre olağanüstü hal yıllarca sürebilir.
S-RM danışmanlık şirketinin direktörü Martin Devenish ajansa, "Kurtarma paketleri, sübvansiyonlar gibi her şeyi eklediğinizde, gülünç derecede büyük bir para. Önümüzdeki yıl hükümetlerin bu krizi yönetmesi çok daha zor olacak." dedi.
Tüm zamanların en yüksek fiyatlarına rağmen, yaz aylarında depoları doldurma telaşı şimdiye kadarki arz sıkışıklığını yumuşattı. Ancak dondurucu havanın bölgenin enerji sistemine bu kış gerçek bir sınav vermesi bekleniyor.
Geçen ay, Almanya'nın enerji düzenleyicisi Federal Ağ Ajansı, Alman hane halklarının ve küçük işletmelerin ilk gaz tasarrufu testlerinde başarısız oldukları konusunda uyardı. Düzenleyici, önümüzdeki aylarda gaz sıkıntısı yaşamamak için tüketimde en az %20'lik bir azalmanın gerekli olduğunu kaydetti.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
ASGARİ ÜCRET SON TOPLANTISI TARİHİ! Asgari ücret 4. toplantısı ne zaman, hangi tarihte? 2025 ASGARİ ÜCRET ZAMMI BELLİ OLUYOR
MTV ZAM ORANLARI 2025 | MTV 2025 zam oranı yüzde kaç oldu? Hangi araç ne kadar Motorlu Taşıtlar Vergisi ödeyecek?
Kredi kartı şifrelerinde yeni dönem resmen başladı! Dikkat bu hataya düşerseniz makine kartınızı yutabilir...
Devlet 1 milyon kişiye 1400 dolar dağıtacak! Kimler yararlanabilecek, başvuru şartları neler?
2025 Yılı Asgari Ücreti İçin Geri Sayım: Yeni Zam Oranları ve Beklentiler | Son Dakika Haberleri