hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yatırımcı neye yöneliyor? Uzman isim anlattı!

    Yıllardan beri bir konu yastık altı piyasası. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'da "Yastık altı tasarruflar ekonomiye kazandırılamadı" dedi. Yastık altında ne kadar altın var? Yastık altı için nasıl model olmalı? Yatırımcı neye yöneliyor? Yastık altı tasarruflarının ekonomiye katkı sağlaması için ne yapılmalı? Detayları Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdulkadir Develi aktardı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Prof. Dr. Abdulkadir Develi detayları şu ifadelerle aktardı;

    Altının güvenli bir yatırım aracı olduğunu son günlerde tecrübe ettik. Özellikle pandemi sonrası enflasyonlu süreç ile beraber dünya şunu gördü; dolar değer kaybediyor. Dolayısıyla rezerv para biriminin bu noktadaki yeri sarsılmaya başladı. Bu noktada son süreçte Çin, altın biriktirmeye devam ediyor. Aynı zamanda Çin’de tüketicilerde altın almaya başladı. Küresel ölçekte Çin’in başını çektiği bir altın talebi var. Yine Hindistan’da da aynı durumdan söz etmek doğru olur.

    Yüksek politika faizinin ve jeopolitik risklerin gölgesinde, buradaki tüketici, yatırımcı merkez bankaları, devletler, daha güvenli hissetmek için altın rezervlerini nasıl arttıracaklarına bakıyorlar. Küresel olarak altının talep durumu söz konusu. Politika faizlerinin düşmesine ilave olarak, altına talebi arttıracaktır. Hane halkına gelecek olursak; Ons fiyatı 2 bin 400 doları aştı. Bu burada devam eder gibi, belki birazcık artacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ALTIN NEDEN ÖNEMLİ?

    Tüketicilerin tasarrufu için önemli. Güvenli bir liman. Dövize endeksli fiyatlandığı için, tüketici kendini daha rahat hissediyor. Bir taraftan değerli materyallere yatırım yapmış oluyor. Riskten kendini korumuş oluyor. Altın bunlardan dolayı artıyormuş gibi duruyor. Fakat önemli nokta şu, bizim gibi gelişmekte olan ülkelerin neye ihtiyacı vardır? Sermaye. Neden? Kentsel dönüşüm, ekonomik büyümeden bahsediyoruz. Daha fazla büyümek için, daha fazla kaynağa ihtiyacımız var.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow