hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    VIX Endeksi (Korku) 4 yılın zirvesini gördü

    VIX Endeksi (Korku) 4 yılın zirvesini gördü
    expand

    Küresel piyasalar, ABD'de artan resesyon endişeleri nedeniyle yeni haftaya güçlü bir satış baskısıyla başladı. ABD'de S&P 500 Endeksindeki dalgalanmayı gösteren ve "korku endeksi" olarak da bilinen VIX Endeksi 51,01 ile 4 yılın zirvesine çıktı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ABD'de ekonomik aktivitenin beklenenden daha sert yavaşlayabileceği korkusu, satışların derinleşmesine yol açıyor. Geçen hafta açıklanan istihdam raporundaki verilerin resesyon endişelerini artırmasının ardından küresel piyasalarda görülen satış dalgası yeni haftada da devam ediyor.

    Bu endişeler, güvenli liman varlıklara olan talebi artırırken, ABD'de 10 yıllık Hazine tahvilinin getirisi %3,68'e düşerek 26 Haziran 2023'ten bu yana en düşük seviyesini gördü. ABD'de endeks vadeli kontratlarında %4'ü aşan düşüşler yaşandı. Avrupa borsalarında da kayıplar %2'yi geçti.

    Japonya'da Nikkei 225 endeksi, son iki işlem gününde %17,5 değer kaybederken, 11 Temmuz'daki rekor seviye olan 42.426 puandan bu yana toplamda %25'lik bir düşüş yaşadı. ABD'de S&P 500 Endeksindeki dalgalanmayı gösteren ve "korku endeksi" olarak bilinen VIX Endeksi ise 51,01 seviyesine çıkarak son dört yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

    ABD Merkez Bankası'nın (Fed) gelecek ay 50 baz puan faiz indireceği beklentisi kuvvetlenirken, analistler, bankanın piyasalardaki endişeleri hafifletmek amacıyla acil bir toplantı yapma olasılığının bulunduğunu belirtiyorlar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    VIX ENDEKSİ NEDİR?

    VIX Endeksi, "Volatility Index" veya "Volatilite Endeksi" olarak bilinir ve Chicago Board Options Exchange (CBOE) tarafından hesaplanır. S&P 500 endeksindeki opsiyonların 30 günlük beklenen volatilitesini ölçer ve genellikle "korku endeksi" olarak adlandırılır. Bu adlandırma, VIX'in piyasa katılımcıları arasında artan belirsizlik ve risk algısını yansıtma eğiliminde olmasından kaynaklanır.

    VIX Endeksi, yüksek seviyelerde olduğunda, piyasaların genel olarak daha volatil ve riskli olduğu anlamına gelir. Düşük seviyelerde olduğunda ise piyasaların daha sakin ve stabil olduğu anlamı çıkarılabilir. Yatırımcılar, VIX Endeksi'ni kullanarak piyasadaki genel korku ve belirsizlik düzeyini ölçebilir ve bu bilgiyi yatırım kararlarında kullanabilirler.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow