Ürettikleri "sağlıksız" gıdalar için eylemdeler
Amerikan IFF Fabrikası'nda üretilen gıdaların sağlıksız koşullarda üretilmesine tepki gösterdikleri ve sendika istedikleri için işten çıkarılan işçiler, 51 gündür eylem yapıyor. İşçiler "üretilen gıdalardaki tehlikeyi 78 milyonun fark etmesini" istiyor.
Gebze'de kurulu IFF Aroma Baharat ve Esans Fabrikası’nın önünde 51 gündür eylem var... Tek Gıda-İş Sendikası’na bağlı işçiler Amerikan IFF Fabrikası'nda üretilen gıdaların sağlıksız koşullarda üretilmesine tepki gösterdikleri ve sendikaya üye oldukları gerekçesiyle firma tarafından işten çıkarılmıştı. 51 gündür fabrika önünde eylem yapan işçiler, fabrikada sağlıksız üretim yapıldığını ve 78 milyon insanın tehlikede olduğunun farkına varılması gerektiği uyarısı yapıyor.
Radikal'de yeralan habere göre, IFF Aroma Baharat ve Esans Fabrikası işçileri, fabrikada çalışırken sağlık sorunları yaşamaya başladı. Üretilen gıda maddelerinin hepsi kimyasal olduğu için büyük sağlık sorunları ortaya çıktı ve işçiler fabrikadan, iş güvenliği ve sağlık konusunda taleplerde bulundu. Bu talepleri karşılanmayan işçiler seslerini duyurabilmek için sendikaya üye oldu. Bunun üzerine işten atılan 30 işçi, 51 gündür fabrika önünde eylem yapıyor.
“Tatlandırıcılar 78 milyonu zehirliyor"
Tek Gıda-İş Sendikası Şube Başkanı Yunus Durdu konu ile ilgili olarak şunları söyledi: “Bu fabrika 18 yıldır Türkiye’de faaliyet gösteriyor. Ürettiği tatlandırıcı, aroma ve her türlü kimyasal madde başta çocuklar olmak üzere herkesi tehdit ediyor. Bu firma dünyanın 36 ülkesinde faaliyet gösteriyor. 34 ülkede işçiler sendikalı, ama bizim ülkemizde sendikalı olmalarına izin verilmiyor. Türkiye’deki fabrikanın işçileri iş sağlığı ve iş güvenliği istedikleri için çalışma hakları feshedildi. Bu şirket 78 milyon insanı zehirliyor. Fabrika 18 yıldır ülkemize faaliyetlerine devam ediyor ama ciddi bir denetimi yok.”
Fabrikada çalışan işçilerin de sağlık sorunları yaşadığını belirten Durdu, "Gıda maddeleri kimyasal olduğu için ciddi sağlık sorunları ortaya çıktı. İşçilerin fabrika yönetiminden güvenliği, sağlık konusunda talepleri oldu. Ama talepleri karşılık görmedi. Tatlandırıcılar sadece işçilere değil, uzun vadede bu maddeleri tüketenleri de etkiliyor. Bu tür ürünlerin üretimi dünyanın birçok gelişmiş ülkesinde yasak, ama bizim ülkemizde serbest. Herkesin sağlığı tehdit altında. İşçiler bu seslerini sendikaya üye olduktan sonra duyurmaya başladı ve fabrikanın 18 yıldır gizli kapaklı yapmış olduğu sağlıksız üretim ortaya çıktı. Ürettikleri her şey kimyasaldır ve yenilebilen yanıcı içerir. Çok küçük deneylerle olayın ne kadar dehşet verici bir boyutta olduğu görülebilir.”
“İşçiler tehdit ediliyor”
Başkan Durdu eylemlere başlandıktan sonra işçilerin yaşadıklarını ise şöyle anlatıyor: “Tek Gıda-İş Sendikası’na üye olan işçiler 'Biz ABD’nin büyük şirketiyiz, biz bu ülkenin yasalarını tanımıyoruz' denilerek tehdit ediliyor. İşçilerin hak ve hukukları verilmeden, bu işçilerin iş hakları feshedildi. Buradaki işçilerin birincil önceliği fabrikanın ne kadar sağlıksız bir üretim yaptığının, gıda terörünün ve toplum sağlığının tehdit edilmesinin altını çizmektir. İşçilerin tazminatlarının ve diğer haklarının verilmeden işten çıkarılmasını da protesto ediyoruz. Ülkemizin insanlarının zehirlenmesini istemiyoruz. Toplumun zehirlenmesini istemiyoruz. 30 işçi arkadaşın bütün hakları ellerinden alındı. Ağır suç işlemiş muamelesi gördüler. Bu nedenle de işe iade ve tazminat davalarını açtılar.”
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Araç alım satımlarında yeni dönem başlıyor! 15 gün kuralı ne anlama geliyordu?
BİM AKTÜEL ÜRÜNLER.... BİM 26 Kasım 2024 Salı kataloğu ürünleri...
Ukrayna-Rusya gerilimi ile artan altında 'kâr realizasyonu' düşüşü
Son Dakika: Milyonların beklediği asgari ücret için 'ARA FORMÜL'!
SON DAKİKA... Tahminler değişti: Emekli maaşına zam oranı ne kadar olacak?