hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Türkiye'ye temmuzda 1 milyar 180 milyon dolar doğrudan yatırım geldi

    Türkiyeye temmuzda 1 milyar 180 milyon dolar doğrudan yatırım geldi
    expand

    YASED, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan Ödemeler Dengesi İstatistikleri sonrasında "Rakamlarla Uluslararası Doğrudan Yatırımlar" bültenini yayımladı. Güncel verilere göre, 2024 yılının Temmuz ayında Türkiye'ye 1 milyar 180 milyon dolarlık doğrudan yatırım (UDY) girişi oldu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yılın ilk yedi ayında Türkiye'ye gelen toplam UDY miktarı 5 milyar 897 milyon dolar olarak kaydedildi. Bu rakam, geçen yılın aynı döneminde gerçekleşen 5 milyar 873 milyon dolara oldukça yakın bir performans sergiledi.

    Temmuz ayındaki UDY girişinin 587 milyon doları yatırım sermayesi olarak gerçekleşti. UDY’nin 306 milyon doları borçlanma araçlarından, 289 milyon doları ise yabancıların gayrimenkul alımlarından sağlandı. Aynı ayda 2 milyon dolarlık yatırım tasfiyesi ile toplam UDY girişi 1 milyar 180 milyon dolar oldu.

    EN FAZLA YATIRIM KİMYA VE ELEKTRONİK ÜRÜN ÜRETİMİNDE

    Temmuz 2024’te, 587 milyon dolarlık yatırım sermayesi girişinin 168 milyon dolarlık kısmı "kimyasal ürünler ve temel eczacılık ürünlerinin imalatına" yöneldi. Bu sektör, yüzde 29'luk pay ile en fazla yatırım yapılan alan oldu. Diğer önemli yatırım alanları arasında yüzde 20'lik payla elektrik-elektronik ürünlerin imalatı, yüzde 14’lük payla toptan ve perakende ticaret, yüzde 12’lik payla inşaat sektörü yer aldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    EN FAZLA YATIRIM ALMANYA, HOLLANDA VE ABD'DEN GELDİ

    2002-2023 dönemi itibarıyla toplam UDY'nin yüzde 59'unu sağlayan AB ülkeleri, 2024'ün Temmuz ayında yüzde 70'lik bir paya sahip oldu. Amerika kıtası ülkeleri ise yüzde 12 ile en çok yatırım yapan ikinci bölge oldu.

    Temmuz 2024’te en çok yatırım yapan ülkeler arasında Almanya yüzde 39'luk payla ilk sırada yer alırken, Hollanda yüzde 24, ABD yüzde 12, İsviçre yüzde 5 ve Birleşik Krallık yüzde 4 ile sıralandı.

    Yılın ilk yedi ayı itibarıyla en çok yatırım yapan ülkeler sırasıyla yüzde 20 ile Hollanda, yüzde 15 ile Almanya ve yüzde 13 ile ABD oldu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow