hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Türkiye’nin yeraltı kaynaklarıyla ilgili dikkat çeken açıklama! 5 bin ton…

    Türkiye’nin yeraltı kaynaklarıyla ilgili dikkat çeken açıklama 5 bin ton…
    expand

    Türkiye Madenciler Derneği (TMD) Başkanı Mehmet Yılmaz, gazetecilere Türkiye'nin madencilik sektörüne ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ankara'da bir grup gazeteci ile toplantı yapan Yılmaz, Türkiye'nin madencilik sektörü hakkında önemli değerlendirmelerde bulundu. Geçen yıl altın ithalatına 31 milyar dolar verildiğini, buna karşılık ihracatın 12 milyar dolar olduğunu ve bu alandaki ticaret açığının 19 milyar dolar seviyesinde olduğunu belirtti.

    Yılmaz, Türkiye'nin altın üretiminin ekonomiyi enflasyonist etkilerden koruma çabalarında büyük bir avantaj sağladığını ifade ederek, şu açıklamalarda bulundu:

    "Türkiye'de yapılan bir modelleme çalışmasına göre, 6 bin 500 ton metal altın potansiyeli bulunuyor. Bu potansiyelin 1500 tonunun nerede olduğunu biliyor ve üretime başlamış durumdayız. Geriye kalan ve yer altında bekleyen 5 bin ton altının bugünkü değeri yaklaşık 300 milyar dolar civarında. Ürettiğimiz altını, kanun gereği Merkez Bankası'nın ön alım hakkını kullanması durumunda satmak zorundayız. Merkez Bankası, bu altını bizden alırken lira ödüyor, bu da enflasyon üzerinde olumlu bir etki yapıyor. Aksi takdirde altını dolarla almak zorunda kalacaktı."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yılmaz, madencilik sektöründe yeni bir düzenleme beklentisi olduğunu ve madencilik izinlerinin hızlandırılması ile maden üretiminin artırılması için yeni düzenlemelerin hayata geçirilmesini talep ettiklerini aktardı. Son 10 yılda madencilik arama ruhsat sayısının 40 binden 5 bine gerilediğini de sözlerine ekledi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow