hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Türkiye'nin ağustosta ihracatını en fazla artırdığı ülke BAE oldu

    Türkiyenin ağustosta ihracatını en fazla artırdığı ülke BAE oldu
    expand

    Türkiye, ağustos ayında Birleşik Arap Emirlikleri'ne 767,6 milyon dolarlık ihracat yaparak bu ülkeyi, geçen ay değer bazında ihracatın en fazla arttığı ülke konumuna taşıdı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri arasındaki ilişkilerde son dönemde gözlenen önemli iyileşmeler, ticari ilişkilere de olumlu yansıdı. AA muhabirinin Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerinden elde ettiği bilgilere göre, Türkiye'nin ağustos ayı ihracatı, geçen yılın aynı dönemine kıyasla %2,4 artışla 22,1 milyar dolara yükseldi. Değer bazında ihracatın en fazla arttığı ülke ise Birleşik Arap Emirlikleri oldu.

    Türkiye'nin bu ülkeye gerçekleştirdiği ihracat, ağustos ayında bir önceki yıla göre yaklaşık 415 milyon dolar artarak önemli bir ivme kazandı. Birleşik Arap Emirlikleri'ni 138,8 milyon dolarla Romanya, 126,3 milyon dolarla Birleşik Krallık, 124 milyon dolarla Slovenya ve 117,8 milyon dolarla Filistin izledi.

    Ağustos ayında Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri'ne 767,6 milyon dolar, Romanya'ya 649,8 milyon dolar, Birleşik Krallık'a 1,1 milyar dolar, Slovenya'ya 224,9 milyon dolar ve Filistin'e yaklaşık 128 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi.

    BİRLEŞİK ARAP EMİRLİKLERİ, EN FAZLA İHRACAT YAPILAN 6. ÜLKE OLDU

    Aynı dönemde, Türkiye'nin en fazla ihracat yaptığı ülkeler arasında Almanya, ABD, Birleşik Krallık, Irak, İtalya ve Birleşik Arap Emirlikleri öne çıktı. Almanya'ya yaklaşık 1,5 milyar dolar, ABD ve Birleşik Krallık'a 1,1 milyar dolar, Irak'a 927,2 milyon dolar, İtalya'ya ise 802,5 milyon dolar değerinde ihracat yapıldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Birleşik Arap Emirlikleri'ne yapılan ihracatta 521,9 milyon dolarla mücevher sektörü başı çekerken, kimyevi maddeler ve mamulleri 29,1 milyon dolar, makine ve aksamları 25,9 milyon dolar, elektrik ve elektronik sektörü 19,8 milyon dolar, hazır giyim ve konfeksiyon ise 16,6 milyon dolarlık satış gerçekleştirdi.

    ÇORUM, EN FAZLA İHRACAT YAPAN ŞEHİR OLDU

    Ağustos ayında Birleşik Arap Emirlikleri'ne en fazla ihracatı, 429,4 milyon dolarla Çorum'da faaliyet gösteren firmalar gerçekleştirdi. Çorum'u, 205,1 milyon dolarla İstanbul, 21,7 milyon dolarla Ankara, 18,1 milyon dolarla Kocaeli ve 17,1 milyon dolarla İzmir izledi.

    KALKINMA YOLU PROJESİ TİCARİ HACMİ ARTIRACAK

    Türkiye, Irak, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin de dahil olduğu Kalkınma Yolu Projesi'nin, bölgeyle olan ticaretin artmasına katkı sağlaması bekleniyor. Basra Körfezi'ni Avrupa'ya bağlayacak olan bu proje, ticaret süresini 12 ila 15 gün kısaltacak ve nakliye maliyetlerini azaltarak ticari faaliyetlere hız kazandıracak.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow