Zorunlu deprem sigortaları için kritik açıklama

Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, düzenli ve sürekli zorunlu deprem sigortası yaptıranların oranının yüzde 2 seviyesinde olduğunu, ülke genelinde düzenli, süreklilik arz edecek şekilde deprem sigortası yaptırılması amacıyla Hazine olarak çalışma başlattıklarını söyledi.
Şimşek, Türkiye'de 2000-2017 döneminde düzenli ve sürekli zorunlu deprem sigortası yaptıranların oranının yüzde 2 düzeyinde, çok düşük olduğunu söyleyerek, "Düzenli, süreklilik arz edecek şekilde deprem sigortası yaptırılması ve bunun tüm ülkeyi kapsayacak seviyeye çıkarılması amacıyla Hazine olarak çalışma başlatıyoruz. Bu kapsamda zorunlu deprem sigortalılık oranını yüzde 100'e çıkarmak hedefiyle düzenli abonelikleri olan tüm ev ve binalara sigorta yaptırma çağrısında bulunacağız" dedi.
Öte yandan Global Yatırım analist notunda bu haberin borsada işlem gören sigorta şirketlerini olumlu etkileyebileceğine diikkat çekilerek, "Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek halihazırda hükümetin bu yıl sonunda konutlarda zorunlu bir doğal afet sigortası sistemini tamamlamak için çalıştıklarını açıkladı. Bu haber başta Ak Sigorta , Avivasa ve Güneş Sigorta olmak üzere sigorta şirketleri için pozitif olabilir" denildi.
Mevcut poliçesini yenilemeyenlerin uyarılacağına, yapılan uyarıya cevap vermeyenlerin otomatik sigortalanacağını ve prim tahsilatının yapılması için mekanizma tesis edileceğini söyleyen Şimşek, zorunlu deprem sigortası bulunan ve primlerini düzenli ödeyen vatandaşlara yönelik ise herhangi bir işlem yürütülmeyeceğini belirtti.
Şimşek, gerek çıkarılan mevzuat düzenlemeleri gerek Doğal Afet Sigortaları Kurumunun (DASK) tarafından yürütülen proje ve çalışmalar sayesinde bu yıl itibarıyla zorunlu deprem sigortası yaptıranların 8 milyonu, sigortalılık oranının ise yüzde 46 seviyesini aştığını belirten Şimşek, Türkiye'de yaklaşık her iki konuttan birinin sigortalı olduğunu kaydetti. Şimşek'in verdiği bilgiye göre DASK'ın kurulduğu 2000 yılından bugüne meydana gelen 558 hasar yapıcı deprem sonucunda açılan 23,019 adet hasar dosyası için 176 milyon TL tazminat ödenirken, kurumun deprem hasarlarına karşı ödeme kapasitesi 15 milyar TL'nin üzerine çıktı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Osmanlı'dan beri sürdürülüyor! ZİMEM DEFTERİ GELENEĞİ! 9 defteri satın aldılar, 300 bin TL ödediler...
2025 Enflasyon Tahmini Açıklandı! TMCB Enflasyon Tahmini Ne Oldu? TÜİK Enflasyon Oranları
TOKİ ARSA SATIŞI BAŞVURULARI 2025: TOKİ Arsa Satışı Ne Zaman, Arsalar Ne Kadar? İşte Başvuru Şartları
NET ASGARİ ÜCRET 2025 NE KADAR? Asgari Ücrete Zam Mı Geliyor? Asgari Ücret Ara Zam Oranı Belli Oldu Mu? Bakan Işıkhan Açıkladı!
ELEKTRİK FATURALARINDA YENİ DÖNEM: Yeni Elektrik Faturalarında Sistem Nasıl Olacak, Nasıl Hesaplanacak?