Yurt dışı yerleşiklerin alımları 10 milyar doları aştı
Yurt dışında yerleşik kişilerin, yılbaşından 20 Ekim haftasına kadar hisse senedi ve Devlet İç Borçlanma Senedi (DİBS) net alımları 10 milyar doları geçti.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerinden derlediği bilgilere göre yurt dışında yerleşik kişilerin yıl başından geçen hafta sonuna kadar net alımları 10 milyar 124 milyon dolara yükseldi. Geçen hafta 14 milyon dolarlık hisse senedi satan yurt dışı yerleşik kişiler, 141 milyon dolarlık net DİBS alımı gerçekleştirdi. 13 Ekim haftasında 601 milyon dolarlık net DİBS satan yurt dışında yerleşik kişilerin, yıl başından bu yana etkili olan alışlarına 20 Ekim haftasında devam etmesi dikkati çekti.
Yurt dışında yerleşik kişiler, geçen haftaki işlemleri ile yıl başından bu yana net 7 milyar 122 milyon dolarlık DİBS ve 3 milyar 2 milyon dolarlık hisse senedi alımı gerçekleştirmiş oldu. Özel Sektör Tahvili işlemlerine bakıldığında ise yurt dışı yerleşik kişilerin geçen hafta 2 milyon dolar, yıl başından bu yana da toplam 97 milyon dolar net alım yaptıkları görülüyor.
Geçen hafta gerçekleştirilen işlemlerle yurt dışında yerleşiklerin hisse senedi stoku 51,1 milyar dolar, DİBS stoku 32,3 milyar dolar ve ÖST stoku da 1 milyar dolar oldu. Yabancı yatırımcıların yılbaşından bu yana genel olarak alım tarafında yer aldıkları Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, 2016 yılı kapanışına göre yaklaşık yüzde 40 değer kazandı.
Aynı dönemde tahvil piyasasında ise 2 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi yüzde 10,60'tan yüzde 12,60’a, 10 yıllık tahvilin bileşik faizi de yüzde 11,42'den yüzde 11,87'ye çıktı.
Yabancıların borsadaki takas oranı yüzde 65 seviyesinde
BIST 100 endeksi, bu yıl yabancı yatırımcıların alımlarının da desteği ile 110.531 puanla tüm zamanların en yüksek seviyesini görmesinin ardından 108.000 üzerinde dengelenirken, yıl sonuna kadar önemli bir değişiklik olmadığı taktirde 2012 yılından bu yana en iyi yıllık performansını kaydetmeye hazırlanıyor. Yabancıların Borsa İstanbul pay piyasasındaki takas oranı yüzde 65 seviyelerinde bulunurken, toplam DİBS'deki yurt dışı yerleşiklerin oranı ise yüzde 21 seviyesinde yatay seyrediyor.
Yurt dışı yerleşiklerin mülkiyetindeki DİBS'lerin alacaklıları incelendiğinde bankaların 17 milyar 483,7 milyon dolar, banka dışı kesimin ise 14 milyar 834,1 milyon dolarlık DİBS portföyleri bulunuyor. Kalan vadeye göre bakıldığında ise yurt dışı yerleşiklerin portföyündeki DİBS'lerin 27 milyar 198,5 milyon dolarlık büyük bir kısmının 24 aydan fazla vadeye sahip oldukları görülüyor.
Analistler, yabancı yatırımcıların küresel piyasalardaki belirsizliklere karşın risk iştahının devam ettiğini belirterek, getiri arayışının TL varlıklara da ilginin devam etmesini sağladığını ifade etti. Aylık bazda bakıldığında, yabancı yatırımcıların, yıl başından eylül ayı sonuna kadarki dönemde pay piyasalarında mart ve eylül ayı dışında net alım yaptıklarına dikkati çeken analistler, BIST 100 endeksinin ise aylık bazda eylül ayı dışında 8 ayı da artışla kapattığını vurguladı.
Analistler, yılın son çeyreğinde ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı ataması, Fed'in faiz kararları, jeopolitik gelişmeler ile Avrupa'da İspanya ve İngiltere ile ilgili belirsizliklerin yabancı yatırımcıların en önemli gündem maddeleri olacağını belirterek, borsadaki yabancı takas oranının yüzde 65-66 bandında bir seyir izlemesinin beklenebileceğini ifade etti.