Yerli çıkışı, yabancı girişinden hızlı
TEPAV, ODI/FDI oranının şubatta yüzde 31,4 seviyesinde gerçekleştiğini bunun da yerleşiklerin yurt dışına yönelişinin, yabancıların yurt içine yönelişinden daha hızlı arttığını göstermekte olduğunu ifade etti.
Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) Merkez Bankası verilerinden derlediği yurt dışına giden (ODI) ve yurt içine gelen (FDI) ODI/FDI oranı ile ilgili rapor yayımladı.TEPAV'ın internet sitesinde yer alan verilere göre, ODI/FDI oranı Şubat 2018’de yüzde 31,4 seviyesinde gerçekleşti. TEPAV'dan yapılan açıklamada şu bilgiler verildi:
2000'li yıllara kadar son derece düşük düzeyde ve neredeyse yatay bir seyir izleyen yurt içine yönelik doğrudan yatırımlar, 2003 yılından sonra canlanmış ve dalgalı bir seyir izlemeye başlamıştır. Şubat 2018 itibariyle, yabancıların yurt içine yönelik doğrudan yatırımı yaklaşık 10,7 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Türkiye'den giden doğrudan yatırımlar Şubat 2018 itibarıyla 3,4 milyar dolar seviyesine ulaştı.
Ortalaması yüzde 22, şubatta yüzde 31,4
Doğrudan yatırımların yurt içi hasılaya (GSYİH) oranına 2006-2016 dönemi itibarıyla bakıldığında, FDI/GSYİH oranının yüzde 3,7'den yüzde 1,6'ya düştüğü, ODI/GSYİH oranının ise yüzde 0,2'den yüzde 0,4'e yükseldiği görülmektedir. 2002-2018 döneminde ortalama yüzde 22 olan ODI/FDI oranı, Şubat 2018 itibarıyla yüzde 31,4 seviyesinde gerçekleşmiştir."
"Kanun değişiklikleri olumlu etki yaratabilir"
TEPAV değerlendirmesinde şunlara dikkat çekti: "İşgücü maliyetlerinin yüksek olması ve nitelikli işgücü bulmakta karşılaşılan zorluklar yatırımcıların üretim tesislerini daha düşük maliyetle ve daha katma değerli üretim yapabilecekleri yerlere taşımalarına neden olabilir. Buna karşın işveren maliyetlerinin düşürülmesi, mesleki eğitimde kalitenin artırılması veya mevzuattan kaynaklı sorunların ortadan kaldırılmasına yönelik çabalar, yalnızca yurt içinde yerleşik kişilerin mevcut işlerini korumalarını ve yeni yatırımlara yönelebilmelerini değil, aynı zamanda yabancıların da yatırımları için Türkiye’yi tercih etmelerini sağlayabilir. Bu çerçevede, 10 Mart 2018 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, ODI/FDI oranı üzerinde olumlu etki yapabilecek bir gelişme olarak değerlendirilebilir."