Üniversiteli işsiz ordusu büyüyor! Mühendis, mimar derken şimdi de onlar iş arıyor
Türkiye'de artık yeni kavram gündemde; üniversite mezunu işsizler... Kontrolsüzce artan özel üniversitelerin bunda payı büyük. İş arayan mühendisler, mimarlar, derken son olarak eczacılar gündemde. İstanbul Eczacı Odası, "Artık eczacılık fakültesi açılmasın" diye çağrı yaptı. Kapıda işsiz eczacı ordusu var. Maaşlarıysa diğer mesleklere göre oldukça düşük. İşçiler ise altın değerinde. Bir işçi mühendisten daha fazla kazanıyor. Detaylar CNN TÜRK Muhabiri Ümit Uzun'un hazırladığı Vizör'de...
204 ÜNİVERSİTE YILDA 1 MİLYON ÖĞRENCİ MEZUN EDİYOR
Türkiye'de 129 devlet, 75 özel olmak üzere toplam 204 üniversite var. Öğrenci sayısıysa yaklaşık 7,5 milyon. Her yıl yaklaşık 1 milyon öğrenci mezun oluyor. Hepsinin aradığı tek bir şey var; iş. Mühendisler, mimarlar iş arıyor. Bulsa da maaşı yetersiz kalıyor. İşçilerin değeriyse gün geçtikçe artıyor. Bir işçi, çoğu meslek grubundan kat kat fazla kazanıyor.
"ARTIK ECZACILIK FAKÜLTESİ AÇMAYIN"
Üniversiteli işsiz kervanına eczacılık da katıldı. Milyonlarca üniversite öğrencisi, mezun olduktan sonra güzel bir iş hayali kursa da gerçek öyle değil. İstanbul Eczacı Odası Başkanı Pınar Özcan, üniversitelerle ilgili "Apartmandan bozma üniversiteler açarak yeni mezun üniversiteli işsizler ordusu yaratılmaktadır. Türkiye'de bugün 9 bin 500 eczacı işsizdir. Buna önümüzdeki dönem mezun olacak 4 bin 500 eczacı dahil değil. Artık eczalık fakültesi açılmasına son verilmelidir. Eczacılık fakültesi kontenjanları yüzde 50 oranında düşürülmelidir" açıklaması yaptı.
"BU SİSTEM BAŞ EDEMEYECEĞİMİZ SORUNLARA SEBEP OLACAK"
İstanbul Eczacı Odası Yönetim Kurulu Üyesi Simla Sezgin de sistemdeki sorunlara dikkat çekerek şunları söyledi:
Gençler eczacılık okuyorlar ama işsizler. Çünkü iş bulamayacaklar ve bizi çok büyük bir işsiz eczacı ordusu bekliyor ki şu anda bile başladı. Beraber çalıştığımız genç bir meslektaşım kara kara düşünüyor, umutsuz bir durumda. 'Ben ne yapacağım' diye gelecek kaygısı yaşıyor. Artık buna bir 'dur' denmesi gerekiyor. Buna birisinin el atması gerekiyor. Plansız, programsız işleyen bu sistem maalesef bir kaç sene içerisinde hiçbirimizin baş edemeyeceği büyük sorunlara sebep olacak.
ECZACILARIN KAZANÇLARI NE?
İstanbul'da ailesinden uzakta kendi başına yaşayan bir eczacı arkadaşım 26 bin lira ile geçinmeye çalışıyor. Yardımcı eczacılığı bitirdikten sonra alternatifleri fazla eczacıların. Kendi eczaneni açmaya çalışabilirsin ya da başka sektöre gidebilirsin ya da aynı eczanede ikinci eczacı olarak çalışmaya devam edebilirsin. Burada da yaklaşık 42 bin liralık maaştan söz ediyoruz. Ama 42 bin lira maaşı da ikinci eczacıya verebilecek ekonomik kuvvete sahip bir eczane de çok az. Türkiye'de eczacılık fakültesi artık ihtiyacın çok çok üzerine çıkmış durumdadır.
"2030 YILINDA HEDEFLENEN RAKAMLARA ŞİMDİDEN ULAŞTIK"
Bugün elimizdeki veriler 62 eczacılık fakültesi olduğu, 48 tanesinin de 2023 yılında bilfiil öğrenci aldığı. Sağlıkta iş gücü rapor ve rakamlara baktığımızda, 2030 yılında hedeflenen eczacılık öğrencisi ya da eczacı sayısına biz bugünden ulaşmış durumdayız.
"YENİ AÇILAN ÜNİVERSİTE SADECE DÖRT DUVAR"
Karadeniz'de bir eczacılık fakültesi açıldı ve öğrenci alacağını duyurdu. Çocuklar sınava girdiler, orayı tercih ettiler. Fakat çocuklar gittiklerinde maalesef okulun hazır olmadığını gördüler. Sadece dört duvar, bırakın laboratuvarı, hocayı hiçbir şey yok.