Uludağ'da teknoloji ve trendler tartışıldı
Capital ve Ekonomist dergileri tarafından düzenlenen, CNN TÜRK'ün medya sponsoru olduğu Uludağ Ekonomi Zirvesi'nin Samsung sponsorluğunda gerçekleştirilen "Teknoloji ve Trendler" oturumunda moderatörlüğü Denizbank Genel Müdür Hakan Ateş üstlendi.
Girişimci Süreyya Ciliv, Microsoft UK Genel Müdürü Tamer Özmen, Girişimci, Teknoloji Yatırımcısı ve Fütürist Nicklas Bergman ve Intel Türkiye Ortadoğu Afrika Başkanı Çiğdem Ertem'in konuşmacı olarak katıldığı panelde, teknolojinin kullanım alanları, ileride karşılaşılabilecek gelişmeler ve şirketlerin gelişmelere uyum için nasıl bir yol izlemesi gerektiği tartışıldı.
Paneldeki konuşmasına Koç Holding'in merhum Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç'u kaybetmekten duyduğu üzüntüyü ifade ederek başlayan Süreyya Ciliv, doğru işi doğru zamanda ve mümkün olduğu kadar erken seçmek gerektiğini belirtti. Ciliv, "Erken kalkıp yol almak lazım" dedi.
"Değişime uymayanlar yok olacak"
Dünya nüfusu 7 milyar kişiyken 50 milyar bilgisayar ve cihazın kullanımda olduğu bilgisini paylaşan Ciliv, bunun sebebini ise otomobillerden hayvanlara ve insan vücuduna kadar pek çok alanda bilgisayar ve sensör gibi küçük cihazların kullanılıyor olmasıyla açıkladı.
Bilgisayar ve serverlerın eskiden de olduğunu fakat şimdi her yerden her zaman ulaşılabilir bir duruma geldiğini belirten Ciliv, "Bütün bu olaylar bir araya geliyor ve insanlar için muazzam bir kaynak yaratıyor. Bu değişim bütün sektörleri etkiliyor. Biz bunu - 2014'te söyledik, 2015'te söyledik, 2016'nın ocak ayı sonunda Davos'ta bunu 4. Endüstriyel Devrim olarak açıkladık. Finansı, medyayı, üretimi yani her türlü sektörü etkiliyor. O yüzden bu değişime uymayanlar geride kalacak demiyorum, yok olacak" ifadelerini kullandı.
Paneli dinleyen herkesin değişimin geldiğinden haberdar olduğunu söyleyerek sözlerine başlayan Intel Türkiye Ortadoğu Afrika Başkanı Çiğdem Ertem, "Bunun kaçınılamaz olduğunun farkındayız. Bundan korkmamak lazım... Burada önemli olan birkaç şey var. Birincisi farklı iş modelleri... Aslında teknoloji var. Şirketler teknolojiyle değil iş modeliyle bir anda ezber bozuyor. Dolayısıyla iş modellerini teknolojiyi kullanarak iyi düşünmek lazım... O yüzden iş modellerine hep kafa yormak ve müşterilerimizi düşünmek çok önemli. İkincisi, nereden yardım alacağız? Big data'dan... Yeterince söylemedik, anlatmadık bence. Verileri analiz etmek ve oradaki patentleri almak çok çok önemli... Bize çok farklı şeyler söylüyor. Aslında big data dediğimiz, bir yandan da küçük data. Çünkü oradaki küçücük şeyler bize değişik bilgiler verecek, fark yaratacak. Ancak herkesin, benim işimden nasıl data çıkıyor, ben onu nasıl daha fazla entegre ederim nasıl bilgiler çıkarırım, bilgiler alırım diye çok ciddi düşünmesiyle olur" diye konuştu.
Ertem, "Üçüncüsü ise eğitimdir. Bir taraftan şirketlerin hem insan güçlerine yatırım yapması bir taraftan da insanlarımızı icat çıkaran bir noktaya getirmemiz gerekiyor" dedi.
Microsoft UK Genel Müdürü Tamer Özmen Londra'da şirketlerin dijital dönüşüm konusunda paniklemiş durumda olduklarını söyledi. Özmen, "Şirketlerin en önemli ajandası dijital transformasyon ve business modellerini yıkıp yeniden yapmak" dedi.
Dünyada dijitalleşme açısından yaşanan gelişmeleri çarpıcı örnekler üzerinden anlatan ve çok yeni iş tanımlarının ortaya çıkmaya başladığını vurgulayan Tamer Özmen, "Yönetim kurulları tamamıyla dijital transformasyona yatırım yapıyorlar" dedi.
Dijital dönüşüm için sadece teknolojiye yatırım yapmak gerekmediğini kaydeden Özmen, özetle şunları söyledi:
"Sadece müşteri kazanmak için bu yatırımları yaptığınızda her zaman dönüşüm alamıyorsunuz. Gerçekten şirketi, şirketin kültürünü değiştirmek lazım... Organizasyonları çok daha basit hale getirmek, iç süreçleri geliştirmek lazım. Bunu yaparken dijital transformasyonu da yaparsanız o zaman çok başarılı olursunuz."
"Teknoloji tüm sektörlerin ortak paydası haline geldi"
Teknolojinin çok hızlı bir şekilde geliştiğini ve nereye varacağını bilmediklerini söyleyen Girişimci, Teknoloji Yatırımcısı ve Futurist Nicklas Bergman, "Bir şirket olduğunuzda, pazarlama ile uğraştığınızda, satış ve üretim yaptığınızda, işin IT'nin ötesine geçmesi gerekiyor. Son 15-20 yılda bir teknoloji yatırımcısı olarak biraz daha farklı alanlara bakmaya çalıştım. Özellikle bankacılık teknolojileri, nano teknoloji, nöronlar, insan beyninin çalışmasına yardımcı olacak biyo-teknoloji ürünleri ile ilgilendim. Tüm bu sektörlerin ortak paydaları teknoloji olduğu için bir araya getirmenin mümkün olduğunu gördüm" şeklinde konuştu.
Bergman, bir yatırımcı olarak hali hazırda bir sektörde faydası kanıtlanan ve başka sektörde kullanılmayan teknolojileri incelediğinin altını çizdi.
Oturumun moderatörlüğünü yapan ve teknoloji hakkındaki paylaşımlarıyla dikkat çeken Denizbank Genel Müdür Hakan Ateş ise, Fortune 500'de olan şirketlerin üçte ikisine yakınının artık olmadığını ve bunların toplamda yüzde 52'sinin iflas ettiğini ifade etti.
Bundan 15-20 yıl önce dev teknoloji şirketlerinin ya küçük boyutlara sahip olduğunu yahut hiç olmadığını belirten Ateş, "Bizim şu anda hükümet bütçesinden geliştirme bütçesi ayrılıyor. Fakat 7-7,5 milyar dolarlarla olacak gibi değil bu iş. Özel sektörün, bütün şirketlerin de bu savaşımın ortasında olması gerekiyor" dedi.