Türkiye'nin ABD pazarı güçleniyor
Türkiye'nin ihracatı, yılın ilk çeyreğinde, rublenin değerindeki erime yüzünden Rusya pazarında yüzde 34,86 geriledi, güçlenen doların etkisiyle ABD'de ise yüzde 12,72 artış gösterdi.
İhracat pazarları arasında, geçen yılın ocak-mart dönemine göre, Rusya 6'ncı sıradan 8'inciliğe düşerken ABD 7'nci sıradan 5'inciliğe yükseldi.
AA muhabirinin, Türkiye İhracatçılar Meclisi kayıtlarından derlediği bilgilere göre, Türkiye'nin ihracatı, ocak-mart döneminde, 2014'ün aynı dönemine nazaran yüzde 6,8'lik düşüşle 35 milyar 816 milyon 409 bin dolara indi.
Tüm sektörler için önemli bir potansiyeli barındıran ve Türkiye'nin dış satım yaptığı ülkeler arasında geçmiş yıllarda üst sıralarda kendisine yer bulan Rusya pazarında ise kayda değer oranda ihracat kaybı görüldü.
Türkiye'nin, Rusya'ya 2014'ün ocak-mart döneminde 1 milyar 441 milyon 142 bin doları bulan ihracatı, bu yılın aynı döneminde ekonomik kriz ve rubledeki değer kaybının da etkisiyle yüzde 34,86'lık düşüşle 938 milyon 775 bin dolara düştü.
Tüm zamanların en iyi 25 aksiyon filmi
Böylece, geçen sene ocak-mart döneminde, Türkiye'nin ihracat yaptığı ülkeler arasında Almanya, Irak, İngiltere, İtalya ve Fransa'nın ardından 6'ncı sırada olan Rusya pazarı, bu yılın aynı döneminde ise 502 milyon 367 bin dolar kayıpla Almanya, Irak, İngiltere, İtalya, ABD, Fransa ve İspanya'dan sonra 8'inci sırada kendisine yer bulabildi.
Rusya'daki daralmaya karşılık, doların güçlenmesiyle ABD pazarında ise dikkat çekici büyüme görüldü. Türkiye'nin, ABD'ye 2014'ün ocak-mart döneminde 1 milyar 364 milyon 80 bin dolar olan ihracatı, bu yılın aynı döneminde yüzde 12,72'lik artışla 1 milyar 537 milyon 559 bin dolara yükseldi.
Geçen sene ocak-mart döneminde, Türkiye'nin ihracat yaptığı ülkeler arasında Almanya, Irak, İngiltere, İtalya, Fransa ve Rusya'nın ardından 7'nci sırada olan ABD pazarı, bu yılın aynı döneminde ise 173 milyon 479 bin dolar artışla Almanya, Irak, İngiltere ve İtalya'nın ardından 5'inci sıraya tırmandı.
Lokomotif sektörlerde de Rusya'da düşüş, ABD'de artış görüldü
Türkiye için lokomotif sektörlerin dış satımında da Rusya pazarında dikkat çekici boyutlarda düşüş trendi hakim olurken ABD'de önemli artışlar kaydedildi.
Otomotiv sektörünün, ocak-mart 2014'te 204 milyon 585 bin doları bulan Rusya'ya ihracatı, bu yılın aynı döneminde yüzde 54,79'luk düşüşle 92 milyon 491 bin dolara gerilerken geçen yılın ilk çeyreğinde 91 milyon 450 bin dolar olan ABD'ye ihracatı ise yüzde 63,44'lük artışla 149 milyon 468 bin dolara ulaştı.
Tekstil ve ham maddelerinde ise Rusya pazarındaki kayıp, yüzde 42,98 olarak gerçekleşti. Bu ülkeye, geçen yılın ocak-mart döneminde 201 milyon 698 bin doları gören tekstil ve ham maddeleri ihracatı, ocak-mart 2015'te 115 milyon 10 bin dolara kadar düştü. Sektörün, ABD'ye ihracatı ise 75 milyon 378 bin dolardan, yüzde 12,33'lük artışla 84 milyon 671 bin doları buldu.
"İhracat düşüşü sürpriz değil"
Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Sabuncu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Rusya'nın, Türkiye'nin ihracatında önemli potansiyele sahip alternatif pazarları arasında olduğuna dikkati çekti.
Türk Telekom, Avea hisseleri için teklif verdi
Sabuncu, otomotiv ihracatında Rusya pazarında rublenin değerindeki düşüşle gelen daralma ve ABD'ye güçlenen doların etkisiyle sağlanan artışa işaret ederek, şöyle konuştu:
"Rusya pazarında yaşanan kaybın nedeni, ülkede geçtiğimiz yıldan bu yana yaşanan gelişmelerdir.Rusya motorlu araçlar pazarı 2014 yılında yüzde 15, 2015 yılı ilk çeyreğinde ise yüzde 36 daraldı. Dolayısıyla Rusya'ya yönelik yüksek oranlardaki ihracat düşüşü sürpriz değil. ABD'ye yönelik artışta ise hem bu ülkeye yönelik yan sanayi ihracatımızın yüzde 29 artması hem de Tofaş'ın ABD'ye ihracatının başlaması ile binek otomobiller ihracatında görülen yüzde 100 artış etkili olmuştur."
Avrupa'da "parite", Rusya'da ise ruble yüzünden kayıplar yaşayan sektörün, güçlenen dolar nedeniyle ABD'ye ihracatının arttığına değinen Sabuncu, bu dönemde dolar ile ihracat yapılan ülkelere yönelinmesini önerdi.
Otomotiv ihracatının ortalama yalnızca yüzde 10'unun dolar cinsinden gerçekleştirildiği bilgisini veren Sabuncu, "Dolayısıyla dolardaki hızlı yükselişin otomotiv ihracatımıza yansıması çok fazla olmamaktadır. Bunun parite kaynaklı yaşanan kayıpları telafi etmesi mümkün değildir" değerlendirmesinde bulundu.
Diktatörler hakkında yapılmış en iyi 10 film